• Turkhane Logo

Yolsuzluktan 12 yıl ceza alan eski başbakan cezaevine kondu

İki yıl önce yolsuzluk suçlamasıyla 12 yıl hapse mahkum edilen Malezya'nın eski başbakanı Necip Rezak tutuklanarak cezaevine gönderildi.

16:38 23 Ağustos 2022 Salı
Yolsuzluktan 12 yıl ceza alan eski başbakan cezaevine kondu
İki yıl önce yolsuzluk suçlamasıyla 12 yıl hapse mahkum edilen Malezya'nın eski başbakanı Necip Rezak tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Malezyanın 2009-2018 yılları arasındaki başbakanı Necip Razak, temyiz başvurusunun reddedilmesinin ardından iki yıl önce çarptırıldığı 12 yıllık hapis cezasını çekmek üzere cezaevine gönderildi. Rezakın başkent Kuala Lumpurun güneyindeki Kayang Cezaevine gönderildiği belirtiliyor.

DW Türkçede yer alan habere göre kurucusu olduğu devlete ait 1MDB adlı varlık fonunun mali kaynaklarında yolsuzluk yaptığı suçlamasından mahkum edilen 69 yaşındaki Rezakın temyiz başvurusu yüksek mahkeme tarafından kabul edilmedi. Yeni delillerin sürece dahil edilmesi talebini de kabul etmeyen Malezya yüksek mahkemesi, karara bağlanan davada delillerin Rezaka yöneltilen suçların oluştuğunu gösterdiğini, Rezakın temyiz başvurusunun oy birliğiyle reddedildiğini ve cezasının onandığını açıkladı.
Varlık fonunun da kurucusuyduBaşbakanlığı döneminde aynı zamanda maliye bakanlığı da yapan Rezak, 1MDBnin de kurucusuydu. Rezak, Temmuz 2020de karara bağlanan davada üç olayda kara para aklamak ve bir olayda da görevini kötüye kullanmak suçlamalarıyla hapse mahkum edilmiş, 47 milyon euro da para cezasına çarptırılmıştı.
Rezak, 2009 yılında göreve geldikten sonra 1MDByi kurmuş ve portföyünde enerji santralleri, Malezya ve Ortadoğu ülkelerindeki enerji şirketleri ile Kuala Lumpurda gayrimenkuller bulunan fonun işleyişini bizzat kontrol etmişti. Necip Rezak, 1MDBnin iştiraki SRC Internationaldan yasalara aykırı bir şekilde 10 milyon dolar aldığı iddiasıyla yedi suçlamadan yargılanıyordu.
Necib Rezak ise suçsuz olduğunu ve davanın siyasi olduğunu savunuyor.
 

Son güncelleme: 16:38 23.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı