• Turkhane Logo

''Yabancı güçler Libya'dan çıksın''

Libyanın doğusundaki Tobruk kenti merkezli Temsilciler Meclisinin başbakan seçtiği Fethi Başağa, hükümetinin tüm yabancı güçlerin ve paralı askerlerin ülkeden çıkarılmasını desteklediğini söyledi.

09:44 23 Haziran 2022 Perşembe
''Yabancı güçler Libya'dan çıksın''
Libyanın doğusundaki Tobruk kenti merkezli Temsilciler Meclisinin başbakan seçtiği Fethi Başağa, hükümetinin tüm yabancı güçlerin ve paralı askerlerin ülkeden çıkarılmasını desteklediğini söyledi.

Başağa, bunun ülke genelinde ateşkesi korumak için kurulan 5+5 Ortak Askeri Komitesi tarafından yapılması gerektiğini dile getirdi.

Başkent Trablustaki hükümeti devralmak için destek arayışı kapsamında Londraya giden Başağa, Reutersa verdiği mülakatta, ülkedeki yabancı savaşçıların sınır dışı edilmesini kararlaştıran 5+5 Komitesinin de büyük bir destekçisi olduğunu söyledi.

BM himayesinde başlatılan Ortak Askeri Komitede, Trablus hükümetine bağlı Libya ordusundan ve ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter güçlerinden beşer kişilik heyetler bulunuyor.

Kendi hükümetinin ülkenin orta kesimindeki Sirte kentinde çalışmalarını devam ettirdiğini aktaran 59 yaşındaki siyasetçi, Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybenin bu adımı reddettiğini bunun da bir açmaza neden olduğunu savundu.


Rus özel askeri güvenlik şirketi Wagnerin Libyadaki varlığına ilişkin bir soru üzerine Başağa, gruba bağlı savaşçıların Libyada bulunduğunu ancak kendinin 5+5 Ortak Askeri Komitesinin arkasında durduğunu dile getirdi.

Ortak Askeri Komite, daha önce yaptığı açıklamalarda Libyadaki tüm yabancı güçlerin ülke dışına çıkması gerektiğini belirtmişti.

Bu yaklaşımı güçlü bir şekilde destekliyoruz. Çok güçlü bir şekilde. diyen Başağa, Moskova ile herhangi bir ilişkisi olmadığını ileri sürdü ve 5+5 Ortak Askeri Komites ile çalışacağını sözlerine ekledi.

Wagnerin Afrikadaki rolü, Rusyanın Ukraynayı işgalinden bu yana, bölgeyi daha da istikrarsızlaştırabileceği endişesiyle yeniden gündeme geldi.

Wagner, 2019da Trablustaki BM destekli, uluslararası tanınırlığa sahip hükümete karşı saldırı başlatan ve BAE Rusya ve Mısır tarafından desteklenen Halife Hafteri desteklemek üzere Libyada konuşlandırıldı.

Söz konusu saldırılar, Türkiyenin Trablus hükümetini desteklemek üzere kendi ordusunu göndermesiyle geri püskürtüldü.

Libyada halihazırda Türk askeri üsleri de bulunuyor.

Dibeybe başkanlığındaki Ulusal Birlik Hükümetinin görev süresi doldu

Bu arada Libyada Abdulhamid Dibeybe başkanlığındaki Ulusal Birlik Hükümetinin 18 ay olarak belirlenen görev süresi sona ererken başkent Trablus sokaklarında hükümete bağlı güçlerin artırıldığı gözlendi.
Trablusta son iki gündür hükümete bağlı ek güçlerin konuşlandırıldığı ve silahlı araçların sıkça görüldüğü ifade ediliyor.

Gözlemciler bunu, hükümetin yönetimi devretmeyi reddettiği yönünde verilen bir mesaj olarak değerlendiriyor.

Ulusal Birlik Hükümetinden birkaç gün önce yapılan açıklamada, ülkedeki siyasi krizden açık bir Anayasa, başkanlık ve parlamento seçimleri yapılarak çıkılabileceği ifade edilmişti.

Dibeybe de daha önceki açıklamalarında görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini belirtiyordu.

Başağa, ülkedeki tüm güvenlik, mali, askeri ve yargı makamlarını, ulusal, yasal ve ahlaki sorumluluklarını üstlenmeye, görev süresi dolmuş hükümetle iş yapmamaya çağırdı.

Birleşmiş Milletler öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumunun Kasım 2020deki toplantılarında belirlenen yol haritasında geçiş süreci yönetiminin görev süresi 18 ay olarak öngörülmüştü.

Libyada seçim çıkmazı
Libyada bir süredir Dibeybe ve Başağanın liderlik ettiği iki ayrı hükümet bulunuyor.

Bu durum ülkenin yeniden şiddet sarmalına sürüklenmesi endişelerini artırıyor.

Libya Siyasi Diyalog Forumunun Kasım 2020deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021de yapılmasına karar verilmişti ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştı.

Son güncelleme: 09:44 23.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı