• Turkhane Logo

WSJ: Kabil düşerken kaçan Afgan yöneticiler, ABD, BAE ve Türkiye'de lüks içinde yaşıyor

WSJ, Taliban'ın Afganistan yönetimini ele geçirmesinden önce ülkeden kaçan üst düzey yetkililerin ABD, BAE ve Türkiye'de lüks evlere taşındığını bildirdi.

17:24 14 Haziran 2022 Salı
WSJ: Kabil düşerken kaçan Afgan yöneticiler, ABD, BAE ve Türkiye'de lüks içinde yaşıyor
WSJ, Taliban'ın Afganistan yönetimini ele geçirmesinden önce ülkeden kaçan üst düzey yetkililerin ABD, BAE ve Türkiye'de lüks evlere taşındığını bildirdi.


ABDnin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), eski Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani döneminde görev yapan üst düzey yetkililerin, yönetim çökmeden farklı ülkelerde lüks evlere taşındığını bildirdi.

WSJ, farklı açıklamalardan ve gayrimenkul kayıtlarından yola çıkarak hazırladığı haberinde ABD birliklerinin ülkeden çekilmesiyle Talibanın 15 Ağustos 2021de başkent Kabile girerek kontrolü ele geçirmesinden önce, birçok üst düzey yetkilinin yabancı ülkelerde kendilerine mülk edinmeye başladığını yazdı.


Independentın WSJden yaptığı aktarıma göre haberde, eski Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Abdürreşid Dostumun Ankaranın Çankaya ilçesindeki lüks Or-An mahallesinde bir evde oturduğu belirtildi.

Dostumun evi ne zaman satın aldığının tespit edilemediği ve temsilcisinin WSJnin yorum talebine yanıt vermediği de paylaşıldı.

MASRAFLARINI BAE KARŞILAMIŞ

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Ganininse öncelikle Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) başkenti Abu Dabideki 5 yıldızlı St. Regis Hotele yerleştiği, daha sonra eşinin BAEnin kendilerine sağladığı bir villayı seçmesi üzerine buraya taşındığı bildirildi. BAE, Gani ve ailesinin Afganistandaki kriz nedeniyle insani yardım kapsamında ülkede ağırlandığını belirtti.

Ganinin Güvenlik Danışmanı Hamdullah Muhib ve ailesininse Kabil düşmeden önce ülkeyi terk ederek Abu Dabideki Shangri-La Hotele yerleştiği, buradaki masraflarının da BAE tarafından karşılandığı bildirildi. BAE, Muhib ve ailesine de insani yardım kapsamında destek sağlandığını belirtti.

AFGAN HÜKÜMETİ ADINA ÇALIŞMAK İÇİN FEDAKARLIK YAPTIM

Daha sonra Muhib ve ailesinin, ABDnin Florida eyaletindeki 4 odalı lüks bir müstakil eve taşındığı ifade edildi.

Muhib, WSJye açıklamasında mülklerin kendi adına kayıtlı olmadığını, eşinin sahip olduğu bir şirket üzerinden alındığını belirterek, Afgan hükümeti adına çalışmak için ekonomik fedakarlıklar yaptım dedi.

Eski Ekonomi Bakanı Mustafa Mastur ve eski Belh Valisi Atta Muhammed Nur gibi üst düzey kişilerinse Dubaide evleri olduğu belirtildi. Lüks Dubai Marina bölgesinde kendisine bir ev yaptırdığı ifade edilen Mastur, açıklamasında buradaki araziyi göreve gelmeden öne satın aldığını söyledi.

Eski ekonomi bakanı, şu anda İstanbulda bir evde oturduğunu, buradaki evini Taliban yönetimi ele geçirmeden aylar önce satın aldığını ifade etti.

Nurunsa Dubaide yer alan ve Palmiye Adalar diye bilinen yapay takımadalarda bir eve taşındığı bildirildi. Eski Belh valisinin temsilcisi, bunun Nuhun yabancı bir ülkedeki tek gayrimenkulü olduğunu belirtti.

10 MÜLK 10 MİLYON DOLARDAN FAZLA DEĞERE SAHİP

Eski Afganistan Maliye Bakanı Eklil Ahmet Hakiminin de 2018de görevi bırakmadan önce Kaliforniyada en az 10 mülk satın aldığı paylaşıldı. Görevi bıraktıktan sonra Hakiminin eşiyle bu mülklerden 8ini ABDdeki Zala Group adlı bir şirkete transfer ettiği ifade edildi.

Söz konusu 10 mülkün toplamda 10 milyon dolardan fazla değere sahip olduğu bildirilirken, Hakimi, WSJnin yorum talebini reddetti.

Taliban, Afganistanda yönetimi ele geçirmeden önceki son Maliye Bakanı Halid Payendanınsa Washington DC civarında 1 milyon dolar değerinde iki mülkü olduğu belirtildi. Payendanın bunlardan birini nakit parayla satın aldığı yazıldı.

Eski maliye bakanı, WSJye açıklamasında ülkeden kaçıp ABDye geldiğinde geçinebilmek için bir süre Uber şoförlüğü yaptığını söyledi.

Son güncelleme: 17:24 14.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı