• Turkhane Logo

Sarıyelekliler eyleminde dördüncü perde: Paris'te hayat durdu

Akaryakıt zammını geri çektirten Sarı Yelekliler, bugün daha geniş sosyal taleplerini dile getirmek için bir kez daha Fransa'nın her yerinde sokaklara çıkacak.

12:41 08 Aralık 2018 Cumartesi
Sarıyelekliler eyleminde dördüncü perde: Paris'te hayat durdu
Akaryakıt zammını geri çektirten Sarı Yelekliler, bugün daha geniş sosyal taleplerini dile getirmek için bir kez daha Fransa'nın her yerinde sokaklara çıkacak.




Gösterilerin dördüncü haftaya girmesine ithafen cumartesi yapılması planlanan eylemler sosyal medyada dördüncü perde olarak adlandırılıyor.


AFPnin aktardığına göre, Pariste Sarı Yeleklilerin düzenleyeceği gösteri öncesi 278 kişi gözaltına alındı.

Öte yandan bugün Fransanın güneyindeki Marsilya kentinde protestolara destek için pek çok apartmanda dairelere sarı yelekler asıldı.

Euronewse konuşan bir Sarı Yelekliler aktivisti, eylemlerin artık benzin zamlarıyla ilgili olmadığını ve yeni bir döneme girilmesi gerektiğini düşündüklerini söyledi.

Yaklaşık 150 bin kişinin üye olduğu bir Facebook grubunun yöneticisi olan Leila, insanların adaletsizlik hissettiğini söyleyerek, Artık yetti. Özgürlüğümüze ve haklarımıza kavuşmak istiyoruz. Ellerimizde ve ayaklarımızdaki prangalardan sıkıldık dedi.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, bugün ülke genelinde düzenlenecek gösteriler öncesinde sarı yeleklilerden bir heyet ile görüştü. Başbakan ile görüşen heyette yer alan Jacline Mouraud, çıkışta basına yaptığı açıklamada, Philippele konu hakkındaki görüşlerini paylaştıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macrondan ivedi bir şekilde konuya ilişkin açıklama yapmasını ve isteklerini değerlendirmesini beklediklerini söyleyen Mouraud, Macron yönetiminde ortamı yumuşatacak adımların gelmesi gerektiğini ifade etti.

Sarı yeleklilerin ülke genelinde bugün düzenleyecekleri gösterilerde 89 bin polisin görev yapacak. Sadece Parisi 8 bin polis ile bir düzine zırhlı araç koruyacak.

Fransız yetkililer, geçen hafta düzenlenen protestolarda dükkanların yağmalanması, camların kırılması, araçlar ve bazı binaların ateşe verilmesi gibi şiddet olaylarının tekrarlanmasından endişe duyuyor.

Polis bu nedenle Şanzelize Bulvarındaki mağaza ve restoranlara not göndererek gösteriler sırasında olası şiddet olaylarına karşı uyarı yaparak bu iş yerlerinden kapı ve pencerelerini kapalı tutmalarını, dışarıda sandalye ve masa bırakmamalarını, kentteki inşaat şirketlerinden cadde üzerinde inşaat malzemeleri bulundurmamalarını talep etmişti.

Gösteriler Parisin kültür hayatını da etkilerken, Şanzelize yakınlarındaki müzeler bugün açık olmayacak. Benzer şekilde Parisin Garnier ve Bastille Opera binalarındaki programlar da iptal edildi.

Fransa 1. Futbol Liginde Paris Saint-Germain (PSG) ile Montpellier arasında bugün başkentte oynanması planlanan karşılaşma da ertelendi.

Parisin sembollerinden Eyfel Kulesi de gösteriler nedeniyle ziyarete kapalı olacak.

Geçen haftaki gösteriler sırasında zarar gören Zafer Takı da kapalı kalmaya devam edecek.

Pariste yapılacak eylemler nedeniyle 30 civarında metro hattı ile Şanzelize Bulvarının çevresindeki birçok yol ve cadde trafiğe kapatılacak.

Fransada akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasımda başlayan sarı yeleklilerin eylemleri, ülkede son yılların en şiddetli protestosuna dönüştü.

Gösterilerin başından bu yana çıkan olaylarda 3 kişi hayatını kaybetmiş, 222si güvenlik görevlisi bin 43 kişi yaralanmış ve bin 424 kişi gözaltına alınmıştı.

Sarı Yeleklilerin protesto ettiği akaryakıt zamlarının 2019 yılı için iptal edildiği açıklanmış ancak eylemciler bunun yeterli olmadığını savunarak gösterilere devam edeceğini duyurmuştu.

 

Son güncelleme: 12:41 08.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı