• Turkhane Logo

Rusya'nın Doğu Guta'daki silahlı gruplara 'teslim olun tahliye edelim' önerisi rededildi

Doğu Guta'da yer alan silahlı grupların Rusya'nın teklifine red ettiği ortaya çıktı.

11:29 07 Mart 2018 Çarşamba
Rusya'nın Doğu Guta'daki silahlı gruplara 'teslim olun tahliye edelim' önerisi rededildi
Doğu Guta'da yer alan silahlı grupların Rusya'nın teklifine red ettiği ortaya çıktı.

Doğu Gutada yer alan silahlı grupların Rusyanın teklif ettiği teslim olun, tahliye edelim çağrısı red edildi.

BBC Türkçede yer alan habere göre, Suriye ordusunun kuşatması altında bulunan Şamın Doğu Guta bölgesindeki silahlı gruplar, Rusyanın militanların silah bırakarak bölgeyi terk etmesi önerisini reddetti.

Reuters haber ajansı, Doğu Gutadaki gruplardan Ceyşül İslamın Bu konuda herhangi bir pazarlık yok dediğini aktardı.


Reutersa konuşan Ceyşül İslam sözcüsü Hamza Birkdar, Gutadaki gruplar, savaşçılar ve halk topraklarına sahip çıkıp savunmaya devam ediyor dedi.

Pazartesi Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esadın müttefiki Rusyadan yapılan açıklamada, Doğu Gutadaki silahlı grupların silah bırakması halinde aileleriyle birlikte bölgeyi terk etmelerine izin verileceğini, teslim olanlar için tahliye koridorları açılacağını söylemişti.



ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 30 günlük ateşkes kararına karşın Doğu Gutada şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Bölgedeki en büyük yerleşim yeri olan Duma kentinde yönelik hava operasyonlarına karşılık, bölgedeki slahlı grupların Şamın doğusundaki yerleşim yerlerine roket ve havan topu atmayı sürdürdüğü ifade ediliyor.

Suriyeli muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Salı günkü hava operasyonlarında 25 sivilin hayatını kaybettiğini söylerken, Suriye devlet haber ajansı SANA, silahlı grupların attığı roket ve havan topları nedeniyle Şamın doğusunda üç sivilin öldüğünü, 8 sivilin de yaralandığını aktardı.

BM Güvenlik Konseyinin ateşkes çağrısının karşılık bulmaması üzerine İngiltere ve Fransa, Güvenlik Konseyini bugün bir kez daha olağanüstü gündemle toplanmaya çağırdı.

DOĞU GUTADAKİ SİLAHLI GRUPLAR KİM?

Bölgede dört silahlı grup etkin ve bunların dördü de İslamcı.

İslam Ordusu (Ceyş-ül İslam): Bu örgüt Doğu Gutadaki en güçlü grup. 2011de Zehran Alluş tarafından kuruldu. Alluş, Aralık 2015te Doğu Gutada bir toplantı sırasında hava saldırısıyla öldürüldü. Başlangıçta Liva el-İslam adıyla bilinen örgüt, 2013 yılında birkaç örgütün daha kendilerine katılmasıyla İslam Ordusu (Ceyş-ül İslam) adını almıştı. Hükümet güçleriyle girilen çatışmalar sonucu Doğu Gutanın boyutu küçülürken İslam Ordusu kuşatma altındaki bölgenin en büyük kısmı olan Dumayı kontrolü altına aldı. Bunun yanı sıra güneydeki El Marj semti de örgütün elinde bulunuyor. İslam Ordusunun Suudi Arabistanın desteğiyle kurulduğu belirtiliyordu.
Feylak el-Rahman: Doğu Gutadaki en büyük ikinci grup olarak görülen bu örgüt 2013 yılında, merkezinde yer alan Baraa Tugayına yeni birliklerin katılmasıyla oluştu. Örgüt Doğu Gutanın batısındaki Kafr Batna, Eyn Tarma, Arbin, Hamuriya ve Madira gibi semtlerde güçlü varlığa sahip, Doğu Gutaya batıdan açılan kapı olan stratejik Cobarda da etkili. Feylak el-Rahmanın Doğu Gutanın üçte birini kontrol ettiği belirtiliyor.
Heyet Tahrir el Şam: Heyet Tahrir el Şam (HTŞ), 2017de muhtelif cihatçı örgütlerin bir araya gelmesiyle kuruldu. Bu örgütler arasında en güçlüsü ise eskiden El Kaide ile ilişkili olan Nusra Cephesiydi. Genel olarak Suriyenin kuzeyinde etkin olan örgüt ülke çapında muhaliflerin kontrolünde bulunan yerlerde de varlığa sahip. Doğu Gutada HTŞnin varlığının sınırlı olduğu, Cobarda 500 savaşçısı olduğu belirtiliyor.
Ahrar el Şam: Ülkenin kuzeyindeki bölgelerde daha etkili olan Ahrar el Şam, Doğu Gutada da Harasta semtini kontrol ediyor. Örgüt kısa süre önce yeni bir saldırıyla Harastada Suriye ordusuna ait bir üssü kuşatma altına aldı. Fakat Suriye ordusu üsse giden küçük bir koridoru tekrar kontrol etmeyi başardı. Ahrar el Şamın bu operasyonuna Feylak el Rahman ve HTŞ de destek verdi.


 

Son güncelleme: 11:29 07.03.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı