• Turkhane Logo

Rusya'dan "uzlaşma mümkün" mesajı

Kremlin, Ukrayna'nın İsveç ve Avusturya modelinde tarafsızlığının

20:01 16 Mart 2022 Çarşamba
Rusya'dan
Kremlin, Ukrayna'nın İsveç ve Avusturya modelinde tarafsızlığının

Rusya ile Ukrayna arasında görüşmeler sürerken, Kremlin, Ukraynanın İsveç ve Avusturya modelinde tarafsızlığı ile uzlaşma sağlanabileceğini bildirdi. 

Bu şu an için tartışılan seçenek diyen Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov bu tarafsızlık modelinin uzlaşma sağlayabileceğini söyledi.
DW Türkçenin haberine göre Peskovun açıklamaları öncesinde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Ukrayna ile yürütülen görüşmelerdeki zorluklara rağmen, uzlaşmak için umut olduğunu belirtmişti. Rus haber sitesi RBKya konuşan Lavrov, Bilinen nedenlerden dolayı müzakereler hiç kolay değil. Buna rağmen uzlaşma sağlanması için belirli bir umut var dedi. Lavrov, şu anda ciddi olarak Ukraynanın tarafsız bir statüye sahip olmasının tartışıldığını belirterek, uzlaşma sağlanması için bazı formüller üzerinde mutabık kalındığını ifade etti. Lavrov, güvenlik garantileri ve Ukraynanın silahtan arındırılması ile Ukraynada Rusça konuşan insanların hakları ve ülkenin doğusundaki insanların güvenliğinin gündemdeki konular olduğunu ifade etti.
İsveç ve Avusturya NATO üyesi olmamasına rağmen, genel olarak Batılı ülkeler arasında sayılıyor. İsveç düzenli olarak NATOnun askeri tatbikatlarına katılıyor. Tarafsızlığı taahhüt eden Avusturya anayasası, ülkenin askeri ittifaklara katılmasını, topraklarında yabancı askeri üsler kurulmasını yasaklıyor.
Ukraynadan garantörlük vurgusuRusyanın açıklamaları karşısında Ukraynadan gelen açıklamalarda  garantörlük vurgusu yapıldı. Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiynin danışmanı Mikhailo Podolyak, Telegram kanalından yaptığı açıklamada Ukraynanın net bir şekilde güvenlik garantilerine ihtiyacı olduğunu vurguladı. Moskovanın İsveç veya Avusturya modelini önererek müzakerelerde üstünlüğü ele geçirmeye çalıştığını öne süren Podolyak, Ukrayna Rusya ile doğrudan bir savaş durumunda. Bu nedenle de İsveç veya başka bir modele değil, Ukrayna modeline ihtiyacı var dedi. Podolyak, Ukraynanın gerektiğinde silah sevkiyatı yapan, ülkeye havadan saldırıldığı zaman Ukraynanın hava sahasını kapatan ortaklarından güvenlik garantilerine ihtiyacı olduğunu ifade etti.
Tarafsızlık statüsü, üyelikten vazgeçmek demekUkraynanın tarafsız statüyü kabul etmesi, NATO üyeliği hedefinden vazgeçmesi anlamına geliyor. Ukrayna 2019 yılında yapılan bir anayasa değişikliği ile NATO ve Avrupa Birliği üyeliği hedeflerini belirlemişti. Bu hedefe rağmen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Salı günü yaptığı açıklamada ülkesinin İttifaka giremeyeceğini kabul etmesi gerektiğini söylemişti.
Ukraynanın NATOya üye olma planları, Rusyanın Ukraynayı işgal gerekçeleri arasında bulunuyor. NATOnun doğuya doğru genişlemesini bir tehdit olarak algılayan Moskova, Ukraynanın NATOya üye olma planlarına kesinlikle karşı çıkıyor.

Son güncelleme: 20:01 16.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı