• Turkhane Logo

"Rusya, düzmece referandumlarla Donetsk ve Luhansk'ı ilhak edebilir"

ABD'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcisi Michael Carpenter, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda işgal ettiği bölgeleri "düzmece referandumlarla" ilhak etmeye hazırlandığını öne sürdü.

15:22 03 Mayıs 2022 Salı
ABD'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcisi Michael Carpenter, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda işgal ettiği bölgeleri "düzmece referandumlarla" ilhak etmeye hazırlandığını öne sürdü.


Washingtonda açıklamalar yapan Carpenter, Son gelen güvenilir haberlere göre Rusya Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyetini ilhak etmeye çalışacak. Bu haberlerde Mayıs ortasında bu bölgelerin Rusyaya katılması için referandumlar düzenleneceği belirtiliyor dedi.

Carpenter, Moskovanın halen Rusyanın denetiminde bulunan Herson bölgesinde de bağımsızlık referandumu yapmayı planlandığını savunarak ABD, bu düzmece referandumlar ve sahte oylarla daha fazla Ukrayna toprağının ilhak edilmesini meşru kabul etmeyecek diye konuştu.


Rusya, 24 Şubatta başlayan işgalle ele geçirdiği Hersonda para birimini rubleye çevirmişti.

Rusya lideri Putin Ukraynanın işgalinden hemen önce Donetsk ve Luhanskta Rus ayrılıkçıların bulunduğu iki bölgenin ayrı bağımsız ülkeler olarak tanınma talebini kabul ettiğini açıklamıştı.

Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Donetsk ve Luhanskta fiilen denetimleri altında tuttuğu bölgelerde tek taraflı olarak cumhuriyet ilan etmişti.

Ukrayna ve ayrılıkçıların 2015te yaptığı ateşkese rağmen bölgedeki çatışmalar devam ediyordu. Bu cumhuriyetler, Ukrayna ve Batı ülkelerinin yanı sıra Rusya tarafından da tanınmıyordu.

Bununla birlikte Rusya 2019 yılından beri Donbasta yaşayan çok sayıda kişiye Rusya pasaportu temin etmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de daha önce Rusyanın sahte referandumlar düzenleyebileceği uyarısında bulunmuştu.

Bu arada İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bugün video konferans aracılığıyla Ukrayna Parlamentosuna hitap edecek. Johnson, Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Radada konuşma yapan ilk yabancı lider olacak.

Johnsonın konuşmasında eski İngiltere Başbakanlarından Winston Churchillin, 2nci Dünya Savaşı sırasında 18 Haziran 1940ta Avam Kamarasında yaptığı en iyi saat konuşmasına atıfla Ukraynanın işgale karşı gösterdiği direniş için Bu, Ukraynanın en iyi saati ve ulusal tarihinizde kuşaklar boyu hatırlanacak ve anlatılacak destansı bir dönem demesi bekleniyor.

Boris Johnsonın konuşmasında ayrıca Ukraynaya 300 milyon sterlinlik (Yaklaşık 375 milyon dolar) biri ek askeri yardım paketi açıklayacağı belirtiliyor.

Bu yardımın elektronik savaş teçhizatı, topçu tespit radarı, GPS sinyal bozucu ve geri görüş cihazlarını içereceği ifade ediliyor.

Son güncelleme: 15:22 03.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı