• Turkhane Logo

Steinmeier: Türkiye ziyaretimin her dakikasına değdi

Türkiye ziyareti dönüşünde açıklamalarda bulunan Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Türkiye ile Almanya'nın birbirleri için

23:14 26 Nisan 2024 Cuma
Steinmeier: Türkiye ziyaretimin her dakikasına değdi
Türkiye ziyareti dönüşünde açıklamalarda bulunan Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Türkiye ile Almanya'nın birbirleri için

DW Türkçede yer alan habere göre Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, üç günlük resmi seyahatte bulunduğu Türkiyeden dönüşünde yaptığı açıklamada, Ziyaretimin her dakikasına değdi ifadelerini kullandı.

Dönüş yolculuğunda, uçakta, aralarında DW Türkçe Yayınlar Sorumlusu Erkan Arıkanın da bulunduğu Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Steinmeier, Türkiye ile ülkesi Almanya arasındaki ilişkilerin önemine vurgu yaparak, Benim için, diplomatik ilişkilerimizin başlangıcının 100. yıl dönümünde Türkiyeye gitmek çok önemliydi ifadelerini kullandı. Her iki ülkenin hem NATO hem de G20ye üye devletler olduğunu belirten Steinmeier, Türkiye ve Almanya olarak birbirimiz için vazgeçilmeziz, iki ülke olarak da karşılıklı birbirimize ihtiyacımız var dedi.
Ortadoğu ile ilgili farklı görüşlerimiz var ama...

Almanya ile Türkiyenin Ortadoğudaki çatışmalarla ilgili farklı bakış açılarına sahip olduğunu dile getiren Almanya Cumhurbaşkanı, Ancak Ortadoğuda kalıcı bir barışın iki devletli çözümle mümkün olduğu konusunda Türkiye ile hemfikiriz ifadesini kullandı. Steinmeier Bu yönde atılacak ilk adım, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazzedeki insanlara daha iyi insani yardım sağlanması olacaktır görüşünü paylaştı.

23 Nisanda, Gaziantep Nurdağında depremzedelerin yaşadığı konteyner kenti ziyaret ettiğini hatırlatan Steinmeier, burada gördüklerinden etkilendiğini belirtti. Türkiye ve Suriyede on binlerce kişinin ölümüne neden olan 6 Şubat Depremlerine değinen Cumhurbaşkanı, Depremden bir sene sonra bölgeyi ziyaret etmek benim için çok anlamlıydı. Depremzedelere çok kısa sürede barınma imkanları sağlanmış olması ve burada çocukların okula gidebilme olanağına sahip olmasını görmek sevindirici dedi. Bölgedeki yeniden yapılanma çalışmalarını takdire şayan olarak nitelendiren Steinmeier, Almanya olarak depremzedeleri unutmayacaklarını ve desteklerinin devam edeceğini belirtti.

Türkiye seyahati esnasında Alman lojistik devi DHLnin İstanbuldaki merkezini ziyaret ettiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanla  görüşmesinde bu konuyu da konuştuklarını ifade eden Steinmeier, DHLnin hızlı hava taşımacılığı alanında örnek bir şirket olduğunu ve bu şirketin Avrupada, bir araştırma-geliştirme merkezindeki ilk dijital dönüşüm ofisini İstanbulda açmasından memnun olduğunu vurguladı.

Frank-Walter Steinmeier, Türk vatandaşlarının Almanyaya vize başvurularında yaşadığı sıkıntılarla ilgili bir soruya cevaben de, Türkiyedeki başkonsoloslukta çalışan personel sayısının arttırıldığını ve vize başvurularının işlem süresinin kısaltılması ve daha yakın tarihlere randevu verilebilmesi için de çabalarının sürdüğünü dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Steinmeier, Erdoğanın da Almanyada düzenlenecek olan ve Türkiye A Milli Futbol Takımının da katılacağı 2024 Avrupa Futbol Şampiyonasını beklediğini sözlerine ekledi.

Son güncelleme: 23:14 26.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı