• Turkhane Logo

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye meselesinde “Adana Mutabakatını” işaret etti

Rusya Dışişleri Bakanı, Türkiye ve Suriye arasında Adana Mutabakatı çerçevesinde bir işbirliğini desteklediklerini belirtti.

09:01 17 Ekim 2019 Perşembe
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye meselesinde “Adana Mutabakatını” işaret etti
Rusya Dışişleri Bakanı, Türkiye ve Suriye arasında Adana Mutabakatı çerçevesinde bir işbirliğini desteklediklerini belirtti.



Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Suriye’nin kuzeyinde Türk ve Suriye orduları arasındaki işbirliğinin 1998’de imzalanan Adana Mutabakatı çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiğini ve bu çerçevedeki bir güvenlik işbirliğini Moskova‘nın destekleyeceğini açıkladı.

Karadeniz kıyısındaki Soçi’de konuşan ve Adana Mutabakatı’na atıfta bulunan Lavrov, “Suriye ve Türk orduları, Suriye’nin kuzeyinde nasıl bir iş birliği yapacaklarına karar vermeli. Rusya bu konuda onları desteklemeye hazır” dedi.


REJİMİN KÜRTLERLE ANLAŞMASI

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye hükümetiyle Suriyeli Kürtler arasında diyaloğun somut sonuçlar vermeye başladığını da söyledi.

Lavrov, Suriye hükümeti ve Kürtler arasında bir anlaşma yapılmasını ve Türkiye‘nin operasyonunu takiben bu anlaşmanın uygulanmasını teşvik edeceklerini söyledi.

“OPERASYON IŞİD MİLİTANLARININ KAÇMASINA NEDEN OLDU”

Lavrov, Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı’nın IŞİD militanlarının kaçmasına sebep olduğunu söyledi.

Sergei Lavrov, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda yaptığı operasyon, yakalanan IŞİD militanlarının kaçmasına neden oldu” dedi.

1998 ADANA MUTABAKATI

Suriye yönetiminin PKK’ya verdiği destek nedeniyle iki ülkenin savaşın eşiğine geldiği dönemde 1998 yılında imzalanan Adana Mutabakatı ile Şam, topraklarında Türkiye’ye yönelik terör faaliyetlerine izin vermeyeceği taahhüdünde bulunmuştu.

Mutabakat güvenlik alanında işbirliği ve karşılıklı olarak toprak bütünlüğüne saygı duyulmasını da içeriyor.

Adana Mutabakatı, Öcalan’ın Suriye’nin dışında olduğu ve bir daha asla girmeyeceği, yurtdışındaki PKK unsurlarının Suriye’ye dönemeyeceği, ülke topraklarındaki PKK kamplarının bir daha kullanılmayacağı ve tutuklanan PKK üyelerinin listelerinin Türkiye’ye verilmesi taahhütlerini içeriyordu.

Mutabakat, Suriye tarafının kısa vadede yerine getireceği taahhütlerin yanı sıra iki ülkenin uzun vadeli terörle mücadele çerçevesini de çizdi.

Son güncelleme: 09:01 17.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı