• Turkhane Logo

Rus ablukasına rağmen bir yük gemisi Ukrayna'dan Türkiye'ye yol alıyor

Hong Kong bandıralı

21:33 17 Ağustos 2023 Perşembe
Rus ablukasına rağmen bir yük gemisi Ukrayna'dan Türkiye'ye yol alıyor
Hong Kong bandıralı

Euronewste yer alan habere göre Rusyanın 17 Temmuzda çekildiği tahıl anlaşmasının ardından Ukraynadan ayrılan ilk kargo gemisi, Rusyanın ablukasına rağmen Türkiyeye doğru yol alıyor.

Hong Kong bandıralı Joseph Schulte adlı konteyner gemisi, Rusyanın bu tür gemileri batırmakla tehdit etmesine rağmen çarşamba günü Ukraynanın Odessa limanından ayrıldı.

Hamburg merkezli Schulte grubunun bir sözcüsü geminin muhtemelen bu akşam İstanbula varacağını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, kargo gemisinin Kiev tarafından kurulan yeni bir insani yardım koridorunu kullandığını söyledi.

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandre Kubrakov ise, yeni koridorun Şubat 2022de esas olarak Rus işgali sırasında limanlarda bulunan gemileri tahliye etmek için kullanılacağını açıkladı.

Geçtiğimiz hafta sonu Rusya, Ukraynanın güneyinde Tuna Nehri üzerinde bir liman olan Izmaïle giden bir kargo gemisine uyarı ateşi açmıştı.
Tuna koridoru alternatif olur mu?

Ukrayna ve Rusya önemli tahıl ve tohum yağı ihracatçıları. Geçen yılki tahıl anlaşması dünya gıda fiyatlarının düşmesine yardımcı olmuş ve Ukraynaya savaşı sürdürmek için önemli bir gelir kaynağı sağlamıştı.

Ukrayna şu anda tahıl ihracatı için Tuna Nehrini kullanıyor.

Bu trafiğin büyük bir kısmı nehir boyunca ilerleyerek Ukrayna ile Romanya arasındaki sınırdan Karadenize ulaşıyor.

Wall Street Journala göre ABDli yetkililer Türkiye, Ukrayna ve komşularıyla Tuna güzergahındaki trafiği artırmak için görüşmeler yapıyor.

Ancak ismi açıklanmayan bir Türk savunma bakanlığı yetkilisi NTVye verdiği demeçte Çabalarımız tahıl anlaşmasını yeniden aktif hale getirmeye odaklanmış durumda dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu ay içinde Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile görüşmeyi umduğunu söyledi.

Görüşmede Ukrayna ile tahıl ihracatı anlaşmasının yeniden başlatılmasının gündeme gelmesi bekleniyor.

Son güncelleme: 21:33 17.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı