• Turkhane Logo

Rejim güçleri mahkeme bastı, hakimleri tartakladı!

Eski Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika’dan sonra Genelkurmay Başkanı Kayed Salih’in ülke yönetimini devraldığı Cezayir’de sular durulmuyor.

12:53 04 Kasım 2019 Pazartesi
Rejim güçleri mahkeme bastı, hakimleri tartakladı!
Eski Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika’dan sonra Genelkurmay Başkanı Kayed Salih’in ülke yönetimini devraldığı Cezayir’de sular durulmuyor.




Ülkede devam yargı grevinin 7. gününde, dünyada bir ilk gerçekleşti. Askerler mahkeme salonunu bastı ve hakimleri tartakladı.


Cezayir’de Hakimler Yüksek Konseyi’nin 3 bin yargıcı ilgilendiren yeni görev ve yer değişimi kararından sonra başlayan protestolar devam ediyor. ‘Özgür ve bağımsız bir yargı’ talebiyle iş bırakan ve eylem yapan yargıçlar, yürütmenin yargı üzerindeki kontrol çabasından vazgeçmesini istiyor.

Cezayir Hakimler Sendikası önderliğinde başlayan grevin son gününde, rejim güçleri mahkeme bastı. Askerlerin hakimleri tartakladığı görüntüler sosyal medyada büyük tepki gördü.

Adalet Bakanlığı, atanan hakim ve savcıların “derhal yeni faaliyet binalarına geçmeleri ve görevlerini etkili şekilde yerine getirmeleri” çağrısında bulunmuştu. Bakanlık, yasaların bir hakimin herhangi bir greve katılmasını ve bu yolda teşvik faaliyetleri sergilemesini yasakladığını hatırtıp, grev kararını yasadışı olarak nitelendirmişti.

Bakanlık ayrıca, hakimlere ve savcılara yönelik yer değiştirme kararlarının, Cumhurbaşkanının başkanlık ettiği ve Adalet Bakanı denetimi altındaki Hakimler Yüksek Konseyi üyeleri tarafından oybirliğiyle kabul edildiğine dikkat çekmişti.

SEÇİMLER 12 ARALIK’TA

Cezayir’de 12 Aralık’ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 5 aday siyaset arenasına çıkacak. Bunlardan üçü eski Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika’ya yakın isimler: Eski Başbakanlar Ali Bin Felis ve Abdulmecid Tebboune ile Kültür Bakanı Azzedine Mihoubi.

Seçim yasasında öngörülen şartları yerine getirmedikleri için on yedi aday liste dışı kaldı.

Son güncelleme: 12:53 04.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı