• Turkhane Logo

Refah Sınır Kapısı neden önemli?

ABD Başkanı Biden ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın insani yardımların geçişine açılması için anlaştı. Refah Sınır Kapısı, Gazze için ne gibi bir öneme sahip?

09:37 20 Ekim 2023 Cuma
Refah Sınır Kapısı neden önemli?
ABD Başkanı Biden ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın insani yardımların geçişine açılması için anlaştı. Refah Sınır Kapısı, Gazze için ne gibi bir öneme sahip?

Mısır ile Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) vardığı anlaşma sonrasında, Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısının acil insani yardımların geçişişine açılması için çalışmalar devam ediyor. AFPnin görgü tanıklarına dayanarak aktardığına göre, yardım tırlarının Mısırdan Gazze Şeridine geçebilmesi için yollarda onarım çalışmaları yapılıyor. Mısır güvenlik çevrelerinden edinilen bilgilere göre, bölgeye ilk yardımın Cuma günü ulaşması bekleniyor.

Refah Sınır Kapısının açılması nasıl sağlandı?
ABD Başkanı Joe Bidenın Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ile Çarşamba günü yaptığı görüşme sonrasında, ABD Mısırın Gazzeye gönderilecek insani yardımlar için Refah Sınır Kapısını açmayı kabul ettiğini duyurdu.

Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile sınır kapısının insani yardımlar için kalıcı olarak açılması üzere anlaştıklarını belirtti. Bidenın açıklamasına göre, ilk aşamada Refahtan 20ye kadar yardım tırı geçebilecek. Tarafların anlaşması halinde bu sayı ileride artabilir.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ahmed Fehmi de Bidenın açıklamalarını doğruladı, ancak tırların Gazzeye geçiş tarihi hakkında bir bilgi vermedi. Beyaz Saray ise Refahtan yardımların önümüzdeki günlerde geçmesini umduklarını belirtti.

ABD ve Mısırın açıklamaları öncesinde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahunun ofisi, İsrailin Gazze Şeridinin güneyinde yaşayan veya bölgeye tahliye edilmiş sivillere yalnızca gıda, su ve ilaç gönderildiği sürece Mısırdan geçecek insani yardımları engellemeyeceğini duyurmuştu. Netanyahunun ofisi, yardımların Avrupa Birliği (AB) ile ABDnin terör örgütleri listesindeki Hamasa ulaşmamasını şart koşmuştu.

Mısır, Refah Sınır Kapısını neden kapatmıştı?
Radikal İslamcı Hamas örgütünün 7 Ekimde İsraile düzenlediği saldırıların ardından İsrail ile Hamas arasında başlayan çatışmalarda, İsrailin Refah Sınır Kapısının Gazze tarafını 9 ve 10 Ekimde üç kere bombalaması üzerine 10 Ekimde Mısırlı yetkililer sınır kapısını kapatma kararı almıştı.

Refah Sınır Kapısı Gazze Şeridi için neden önemli?
Mısır ve Gazze Şeridini birbirine bağlayan Refah Sınır Kapısı, yaklaşık 2,4 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridine İsrail dışından yardımların ulaşabileceği tek yol. Gazze Şeridinin güneyindeki Refah Sınır Kapısı, bölgedeki üç çıkış noktasından biri. Bölgedeki Erez ve Kerem Şalom sınır kapıları ise Gazze Şeridi ve İsraili bağlıyor. İki sınır kapısı da kapalı durumda.


Hamasın 7 Ekimde İsraile düzenlediği ve bin 400den fazla İsraillinin hayatını kaybettiği saldırılarından sonra İsrail, Gazze Şeridine topyekûn abluka uygulamaya başlamış, bölgede elektrik, yakıt ve gıda tedariği kesilmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) ve çeşitli uluslararası insani yardım kuruluşları, Gazzeye uygulanan ablukanın hafifletilmesi ve bölgeye su, gıda, yakıt ve ilaç tedariğine izin verilmesi için günlerdir İsraile çağrıda bulunuyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütünün kıdemli araştırmacılarından Amr Magdi de İsrailli yetkililere Gazzenin elektrik, su, internet, yakıt ve gıda tedariğini kesme kararını geri çekmeleri çağrısı yapıyor.

DWye konuşan Magdi, Hayati yardım ve hizmetlerin kesilmesi, Gazzedeki sivil nüfusu topluca cezalandırmak anlamına gelir ve bu daha fazla can kaybına yol açar. Bir savaş yöntemi olarak açlığa mahkûm etmek yasaktır diyor.

İsrailin Gazzeye uyguladığı abluka, Refah Sınır Kapısını bölgeye gelecek yardımlar ve bölgeden güvenli çıkışlar için önemli hâle getiriyor. Gazzede bulunan yabancı ülke pasaportuna sahip kişiler, Refah Sınır Kapısından çıkarak bölgeyi güvenli bir şekilde terk etmeyi umuyor. Kahire ise sınır kapısından Gazzeye yardımların girişine öncelik verileceğini söylüyor.

BMye göre 7 Ekimde başlayan şiddet olayları öncesinde, Refah Sınır Kapısından her gün 100e yakın yardım tırı Gazzeye giriyordu. BM, sınır kapısının açılması halinde Gazzeye günde minimum 100 yardım tırının girmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Mısırlı yetkililer, bugün itibarıyla Refah Sınır Kapısının Mısır tarafında 100den fazla yardım tırının beklediğini belirtiyor.

Mısırın Refahtan 45 kilometre uzaklıktaki El Ariş şehrinde de yardım tırları Gazzeye geçmeyi bekliyor.

Mısır ve Ürdün neden kaygı duyuyor?
Arap ülkeleri, İsrailin Gazzedeki saldırılarının, Filistinlileri kalıcı olarak topraklarından edebileceğine dair kaygılara sahip.
İsrail geçen hafta Gazze Şeridinin kuzey bölgelerinin tahliye edilmesi ve bölgede yaşayan yaklaşık 1 milyon 100 bin Filistinliye güneye gitme çağrısı yapmıştı.

İsrail ordusunun 13 Ekimde yayınladığı açıklamada, Terör örgütü Hamas İsraile karşı bir savaş yürütmektedir ve Gazze de bu savaşta askeri operasyonların yürütüldüğü bölgedir ifadelerine yer verilmişti. Açıklamada ayrıca Gazzeye ancak ikinci bir duyuru sonrasında izin verildiği takdirde geri dönülebileceği belirtilmişti.

Gazze Şeridine sınırı olan tek Arap devleti Mısır ve Batı Şeriayla sınır paylaşan Ürdün, Filistinlilerin zorla yerlerinden edilmelerine karşı uyarıda bulundu.

Bu hafta başında Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Berlinde düzenlediği ortak basın toplantısında Ürdün Kralı II. Abdullah Ürdünün de, Mısırın da daha fazla Filistinliyi ülkelerine kabul etmeyeceğini belirtti. Kral Abdullah, DWye yaptığı açıklamada bunun kırmızı çizgileri olduğunu söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi de, Filistinlilerin Gazze Şeridinden sürülmelerinin tehlikelerine dikkat çekti. Sisi, Scholz ile Çarşamba günü Kahirede düzenlediği ortak basın toplantısında, Gazzedeki Filistinlilerin yerlerinden edilmelerinin Batı Şeriadaki Filistinlilerin de sürülmesi için emsal teşkil edebileceğini ve bunun gelecekte bir Filistin devleti kurulmasını imkânsızlaştıracağını belirtti.

Son güncelleme: 09:37 20.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı