• Turkhane Logo

Putin için 'tutuklanamaz' diyen Brezilya Devlet Başkanı Lula çark etti

Basın toplantısı düzenleyen Lula,

00:23 12 Eylül 2023 Salı
Putin için 'tutuklanamaz' diyen Brezilya Devlet Başkanı Lula çark etti
Basın toplantısı düzenleyen Lula,

Euronewste yer alan habere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin gelecek yıl Rio de Janeiroda yapılacak G20 zirvesine katılması halinde tutuklanmayacağını söyleyen Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva geri adım attı.

Basın toplantısı düzenleyen Lula, Putin (gelecek yılki zirveye) katılmaya karar verirse, (olası bir tutuklamaya) karar vermek benim hükümetimin değil yargının yetkisindedir. dedi.

Brezilyanın imzaladığı Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) Roma Statüsünü yeniden gözden geçireceğini de belirten Devlet Başkanı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Hindistan ve Çinin UCM anlaşmasını neden imzalamadığını ve ülkemizin neden imzaladığını bilmek istiyorum. açıklamasında bulundu.

Cumartesi günü G20 toplantısı için Hindistanda bulunan Lula, verdiği demeçte Putinin gelecek yıl Rio de Janeiroda yapılacak olan zirveye katılması halinde tutuklanmasının mümkün olmadığını söylemişti.

Lulanın açıklamaları Brezilyada eleştirilere neden oldu. Sao Paulodaki Getulio Vargas Vakfında profesör olan Oliver Stuenkel, sosyal medya sitesi Xte yaptığı açıklamada yorumların zarar verici ve gereksiz olduğunu söyledi.

Stuenkel, Lula kendisini yaşlı bir devlet adamı olarak yansıtmak yerine, deneyimsiz ve cahil olarak karşımıza çıktı diye yazdı.

Lula, Rusya-Ukrayna ihtilafında barış için arabuluculuk yapma çabalarında başarısız olmuş ve ABD Başkanı Joe Bidenın çatışmayı önlemek için daha fazlasını yapabileceğini söylemişti.

Brezilya, Uluslararası Ceza Mahkemesinin Roma Statüsünü imzalayan ülkeler arasında yer alıyor ve bu statü mahkeme üyelerini tutuklama kararlarına uymakla yükümlü kılıyor. Mahkeme geçen martta Putin hakkında tutuklama emri çıkarmış ve Putini Ukraynadan yüzlerce çocuğu sınır dışı ederek savaş suçu işlemekle suçlamıştı.

Rusya ise bu suçlamaları reddediyor.

Putin, UCMnin kararının ardından geçen ay düzenlenen Güney Afrikadaki BRICS grubu zirvesine ve bu ay Hindistanda düzenlenen G20 zirvesine katılmadı. Rusya Devlet Başkanı geçen yıl Balide düzenlenen G20 zirvesine de katılmamıştı.

Son güncelleme: 00:23 12.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı