• Turkhane Logo

Prens Selman'ı Paris'te ağırlayan Macron'a büyük tepki var: 'Utanç prensi'

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman resmi temaslarda bulunmak üzere Fransa'ya gitti. Selman, Paris'teki Elysee Sarayı'nda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından resmi tören ile karşılandı.

12:41 29 Temmuz 2022 Cuma
Prens Selman'ı Paris'te ağırlayan Macron'a büyük tepki var: 'Utanç prensi'
Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman resmi temaslarda bulunmak üzere Fransa'ya gitti. Selman, Paris'teki Elysee Sarayı'nda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından resmi tören ile karşılandı.


Macron, Prens Selmanı Elysee Sarayında düzenlenen akşam yemeğinde ağırladı. Görüşmede ana gündem maddesinin Ukrayna Savaşı ile birlikte yaşanan enerji krizi olduğu belirtiliyor. Macronun Selmandan Suudi Arabistanın petrol üretimini artırmasını isteyeceği düşünülüyor

Selman, muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçının 2018de Suudi Arabistanın İstanbul Başkonsolosluğunda katledilmesinin ardından ilk kez Avrupa turuna çıktı. Kaşıkçının ölümünden Suudi Arabistanın sorumlu olduğu biliniyor. Gerek Birleşmiş Milletler soruşturması gerekse ABD istihbarat raporu Prens Muhammed bin Selmanın Kaşıkçının öldürülmesine ilişkin operasyon emrini onaylayan kişi olduğu yönünde.  


Hal böyleyken Macronun Prens Selmanı ağırlaması insan hakları gruplarını kızdırdı. STKlar Prensin Avrupa ziyaretiyle kendini Avrupa sahnesinde aklamak istediğini düşünüyor. 

Euronewsün haberine göre, Kaşıkçının öldürüldüğü dönemde BMnin yargısız infazlar özel raportörü olan ve soruşturmayı yürüten Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, Fransa ziyaretinin Prense Selmanın bir katilden başka bir şey olmadığı gerçeğini değiştirmeyeceğini söyledi.

Veliaht Prensinin dünya liderleri tarafından kabul edilmesinin şok etkisi yarattığını belirten Callamard, değerlerin artan petrol fiyatlarına ilişkin endişeler nedeniyle yok sayılmasını kınadı. 

Twitter hesabından paylaşım yapan Callamard Muhammed Bin Selmanı Utanç prensi, katil bir prens, baskıcı ve suikastçi bir yarı kral olarak tanımladı. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü Fransa Başkanı Benedicte Jeannerod ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Görünen o ki gazeteci Cemal Kaşıkçının gaddarca öldürülmesine, Suudi Arabistanın muhalefete acımasız baskına ve Yemende işlenen savaş suçlarına rağmen Muhammed Bin Selman uluslararası arenada kendisini rehabilite etmesi için Emmanuel Macrona güveniyor. ifadelerini kullandı. 

İki sivil toplum kurumu, Kaşıkçının 2018de kurduğu ABD merkezli Arap Dünyası İçin Şimdi Demokrasi (Dawn) ve İsviçre merkezli Trial International perşembe günü Pariste Prens Selmana karşı işkenceye ortaklık ve zorla insan kaybettirme suçlarından ortak bir resmi şikayette bulundu.

Dawnın yönetici direktörü Sarah Leah Whitson Fransa, işkence ve zorla kaybetmeye karşı sözleşmelerin bir tarafı olarak, Bin Salman gibi bir şüpheliyi Fransa topraklarındaysa soruşturmak zorunda ifadelerini kullandı. 

Hukuk uzmanlarına göreyse soruşturmanın Prens Selmanın Fransada kaldığı kısa süre içerisinde başlatılması mümkün görünmüyor.

Son güncelleme: 12:41 29.07.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı