• Turkhane Logo

​Oylama öncesi Brexit'te 'Backstop' uzlaşması

İngiltere'de krize dönüşen Brexit, AB içinde de ciddi bir çıkmaza yol açıyor.

10:28 12 Mart 2019 Salı
​Oylama öncesi Brexit'te 'Backstop' uzlaşması
İngiltere'de krize dönüşen Brexit, AB içinde de ciddi bir çıkmaza yol açıyor.




İngiltere Başbakanı Theresa May, salı günü parlamentoda yapılacak oylama öncesi, AByle yaptığı Brexit Anlaşmasında hukuken bağlayıcı değişiklikler elde ettiğini duyurdu.


BBC Türkçenin aktardığına göre, Strasbourgta gece geç saatlerde yapılan müzakerelerin ardından Theresa May ile ortak basın toplantısı düzenleyen Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de anlaşmanın kabul edilmemesi durumunda üçüncü bir şans olmadığını vurguladı.

Birleşik Krallık kabinesinden sorumlu David Lidingtonun anlattığına göre, değişiklikler ABnin, İngiltereyi süresiz İrlanda sınırı için yapılan backstop düzenlemesi içinde tutmaması anlamına geliyor.

İşçi Partili Gölge Brexit Bakanı Keir Starmere göre ise İnsanlar ayrıntılara baktıklarında hayal kırıklığına uğrayacaklar.

Mayin açıkladığı iki belge üzerindeki anlaşmadan birinci belge Brexit Anlaşması konusunda ortak, hukuken bağlayıcı enstrüman olarak tanımlanıyor.

May, bu belgenin ABnin İngiltereyi İrlanda sınırındaki backstop düzenlemesi içinde süresiz tutmaya çalışması halinde resmi bir ihtilaf başlatmak için kullanılabileceğini söylüyor.

İkinci belge ise, siyasi deklarasyona eklenen ve Aralık 2020ye dek backstop yerine alternatif düzenlemeler yapılma taahhüdünde bulunulan bir ortak açıklama hükmünde.

BBC haberinde yer alan bilgiye göre Backstop bir acil durum mekanizması olarak tanımlanıyor. Brexit sonrası AB ile İngiltere arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakereleri nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Birleşik Krallıkın parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki sınır olmamasının garanti altına alınmasını amaçlıyor.

Son güncelleme: 10:28 12.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı