• Turkhane Logo

Orta Doğu diplomatlarından Macron'a eleştiri mektubu: İtibar kaybediyoruz

Fransa'nın Orta Doğu ve bazı Mağrip ülkelerindeki diplomatik misyon temsilcileri, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un

02:31 15 Kasım 2023 Çarşamba
Orta Doğu diplomatlarından Macron'a eleştiri mektubu: İtibar kaybediyoruz
Fransa'nın Orta Doğu ve bazı Mağrip ülkelerindeki diplomatik misyon temsilcileri, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un

Euronewste yer alan habere göre Fransanın Orta Doğu ve bazı Mağrip ülkelerindeki 10 Fransız büyükelçisi, Parisin İsrail-Hamas çatışması konusundaki tutumunu eleştirdi.

Diplomatik misyon temsilcileri, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macronun İsrail yanlısı tutumundan üzüntü duyduklarını belirtti.  

Büyükelçiler, krizin başlangıcında Fransanın İsrail lehine aldığı pozisyonun Orta Doğuda yanlış anlaşıldığını ve bunun İsrailliler ile Filistinliler arasındaki geleneksel dengeli pozisyonuyla çeliştiğini ileri sürdü.

Fransız basınında çıkan haberlerde mektupta, Fransanın itibar ve nüfuz kaybına uğradığı belirtiliyor ve ülkenin Arap dünyasındaki kötü imajına dikkat çekilerek bunun Macronun aldığı pozisyonun sonucu olduğu ifade ediliyor.

Fransa ile Orta Doğu arasındaki güven krizinin ciddi olduğu ve uzun süreli olma riski taşıdığı uyarısında bulunulan mektupta, Geçmişte Hz. Muhammed karikatürleriyle ilgili krizler yaşadık, ancak bunları oldukça hızlı bir şekilde etkisiz hale getirebildik. Ancak bu kez bize karşı güvensizlik derin ve muhtemelen sürecek. deniliyor.

Mektupta, Muhataplarımız kendimize ihanet ettiğimizi düşünüyorlar; hümanizme dayalı söylemimizin yeni yaklaşımımızla çeliştiğine inanıyorlar. Onlar için Fransanın alternatif sesi artık yok. ifadeleri yer alıyor.

Macronun Gazze savaşı pozisyonu

Fransa lideri, 7 Ekimdeki Hamas saldırısının hemen ardından İsrail’in kendini savunma hakkını koşulsuz olarak desteklediğini dile getirdi; Hamas’a karşı mücadele için IŞİD’e karşı olduğu gibi bir uluslararası koalisyon kurulması görüşünü ifade etti.

Macron, son olarak BBCye İsrailin Gazzedeki bebekleri ve kadınları öldürmeyi bırakması gerektiğini söyledi. Ateşkes çağrısı yapan Macron, bombalamanın hiçbir gerekçesi olmadığını kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı, Fiilen, bugün siviller bombalanıyor. Bu bebekler, bu kadınlar, bu yaşlı insanlar bombalanıyor ve öldürülüyor. Yani bunun hiçbir gerekçesi ve hiçbir meşruiyeti yok. Bu yüzden İsraili durmaya çağırıyoruz. ifadelerini kullandı.

Ancak gelen tepkiler üzerine Macron, İsrail Cumhurbaşkanı Yitzhak Herzog’u telefonla arayarak Gazzedeki savaşla ilgili tutumunu açıklığa kavuşturdu

Herzogun ofisine göre, Macron, görüşmede İsraili, terör örgütü Hamasa karşı yürütülen kampanyada masum sivillere kasıtlı olarak zarar vermekle suçlamadığı ve niyetinin de bu olmadığını açıkça belirtti.

Filistin yanlısı gösterilerin yasak olduğu Fransada 12 Kasımda Pariste Senato ve Meclis Başkanlarının çağrısı ile antisemitizme karşı yürüyüş eylemi yapıldı.

Yürüyüşe katılmayan Macron kalben ve ruhen katılacağını ancak şahsen katılmayacağını belirterek Benim rolüm ülkenin birliğini inşa etmek ve değerler konusunda kararlı olmaktır dedi.

Fransız diplomasisi rahatsız

Le Monde gazetesi Fransız diplomasisi Emmanuel Macronun Orta Doğudaki tercihlerinden rahatsız başlıklı haberinde Devlet başkanının İsrailin Gazzeye karşı savaşı konusunda bazen Quai dOrsaya danışmadan benimsediği tutumun huzursuzluğa neden olduğunu yazdı.

Gazeteye konuşan bir diplomat, Şu anda yaşananlar, önümüzdeki on yıllar boyunca Fransanın imajı ve güvenliği üzerinde büyük bir etkiye sahip olacak. Kazananlar Rusya ve Türkiye. Her şey ateşkes meselesiyle bağlantılı: Fransa, Netanyahuya savaşı yönetmesi için ahlaki ve siyasi destek veriyor ifadelerini kullandı.

Fransa Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde Parisin Filistin politikası şu şekilde özetleniyor: Fransa uzun zamandır bir Filistin devletinin kurulmasını savunuyor. Fransa, 22 Kasım 1974te Filistin halkının devredilemez haklarını yeniden teyit ederek Filistin Kurtuluş Örgütünün BMde gözlemci üye olarak tanınması lehinde oy kullandı. Daha yakın bir tarihte Fransa, Filistin Yönetiminin 2011 yılında UNESCOya katılması ve Kasım 2012de Birleşmiş Milletlerde üye olmayan gözlemci statüsü kazanması lehinde oy kullandı

Son güncelleme: 02:31 15.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı