• Turkhane Logo

Norveç, Kur'an-ı Kerim yakan Momika'yı sınır dışı etti

İsveç'te defalarca Kur'an-ı Kerim yakan ve sınır dışı edileceği için Norveç'e giden Salwan Momika, İsveç polisine teslim edildi.

23:03 12 Nisan 2024 Cuma
Norveç, Kur'an-ı Kerim yakan Momika'yı sınır dışı etti
İsveç'te defalarca Kur'an-ı Kerim yakan ve sınır dışı edileceği için Norveç'e giden Salwan Momika, İsveç polisine teslim edildi.

 İsveçte Kuran-ı Kerim yakma eylemleri yapan ve vatandaşı olduğu Iraka iade edileceği için Norveçe giden Salwan Momikanın iltica talebi kabul edilmedi. Norveçin sınır dışı ettiği Momika, İsveç polisine teslim edildi.

Gazete Duvarda yer alan habere göre İsveç polisi, Momikanın ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldığını açıkladı.
İsveçte yayın yapan Expressen gazetesine konuşan Salwan Momika, 16 Nisana kadar İsveçte geçici oturma iznim var, iznim bitince burada tekrar iltica başvurusu yapacağım dedi.

Norveçte iki hafta bir hücrede hapis yattığını söyleyen Momika, Norveçe varır varmaz tutuklandım, cep telefonum alındı ??ve tecrit hücresine atıldım. Norveçte Kuran yakmayacağımı belirtmeme rağmen güvenlik riski oluşturduğumu ve bu yüzden ilticamı kabul etmeyeceklerini söylediler diye konuştu.
Ne olmuştu?Salwan Momika, İsveçin başkent Stockholmde geçen Kurban Bayramının birinci gününe denk gelen 28 Haziran 2023te Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kuranı ateşe vermişti.

Momika, daha sonra Irakın Stockholm Büyükelçiliği ile İsveç Parlamentosu önünde polis koruması altında birkaç kez Kuran yakmış, Irak bayrağını ayaklar altına almıştı. Momika, 24 Ağustosta da Stockholm Camisi önünde tekrar Kuran-ı Kerim yakmıştı.
Momikanın 3 Eylül 2023te Malmö kentinde polis korumasında Kuran yakması ve onu engellemeye çalışan 15 kişinin gözaltına alınması nedeniyle protestolar düzenlenmişti.
Momika son olarak 21 Ekim 2023te Stockholmün merkezinde İsraile destek eylemi yaparak Kuran ve Filistin bayrağı yakmıştı.
İsveç Göçmenler Ofisi, Ekim 2023te, Momikanın 16 Nisan 2024e kadar çalışma ve oturma izninin bulunduğunu, bu tarihten sonra sınır dışı edileceğini belirtmişti. Momika, karara itiraz edip davayı Göç Mahkemesine götürmüştü.
Göç Mahkemesi de Momikanın oturma izni başvurusunda yanlış bilgi verdiğini ve bu yüzden Göçmenler Ofisinin sınır dışı kararını onadığını açıklamıştı. Momika, daha sonra kararı Temyiz Mahkemesine götürmüştü.
İsveç Göç Temyiz Mahkemesi, 27 Mart 2024te Momikanın sınır dışı edilme kararını onadığını duyurmuştu.
Momika ise Göç Temyiz Mahkemesinin kararı sonrası İsveçi terk edip Norveçe gittiğini ve Norveçe iltica edeceğini söylemişti. 28 Martta Norveçe giden Momika, tutuklanarak hapse atılmıştı.

Son güncelleme: 23:03 12.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı