• Turkhane Logo

Nobel Barış Ödülü sahibi İranlı Nergis Muhammedi, 'gizlice' mektup yazdı

Kaldığı cezaevinden Nobel Komitesi'ne gizli bir mektup yazan 2023 Nobel Barış Ödülü sahibi Nergis Muhammedi,

09:14 02 Kasım 2023 Perşembe
Nobel Barış Ödülü sahibi İranlı Nergis Muhammedi, 'gizlice' mektup yazdı
Kaldığı cezaevinden Nobel Komitesi'ne gizli bir mektup yazan 2023 Nobel Barış Ödülü sahibi Nergis Muhammedi,

Halen İrande cezaevinde bulunan 2023 Nobel Barış Ödülü sahibi kadın hakları aktivisti Nergis Muhammedi, ödülden ötürü Nobel Komitesine teşekkür mektubu yazdı.

Muhammedi, gizlice cezaevi dışına çıkarılan mektubunda, ödülün dünya çapında protesto ve toplumsal hareketlerin güçlendirilmesinde bir dönüm noktası olduğunu dile getirdi.

Kadın hakları savunucusu, dini liderlerin tepkisine rağmen hükümet karşıtı protestoları destekleyerek 2023 Nobel Barış Ödülünü kazanmıştı.

Kızı Kiana tarafından okunan ve Nobel Komitesinin web sitesinde yayınlanan mektubunda Muhammedi, Hepinize minnettarım. Sizleri nihai zafere ulaşana kadar İran halkını desteklemeye çağırıyorum. İran halkı olarak demokrasi, özgürlük, insan hakları ve eşitlik talep ediyoruz. Ancak tüm bu taleplerimizi gerçekleştirmemizin önündeki asıl engel, İran İslam Cumhuriyetidir. ifadelerini kullandı.

Muhammedi, mektubunda, ödül haberinin hücre arkadaşları tarafından Kadın, Yaşam, Özgürlük (Zen-Zindegi-Azadi) çığlıklarıyla karşılandığını aktardı.

İrandaki kadın hareketlerine atıfta bulunan Nergis Muhammedi, Bu hareketin gücü İranlı kadınların temsiliyetinde yatıyor. Biz ne istediğimizi, neyi istemediğimizden çok daha iyi bildiğimizden eminiz. Buna inanıyoruz, buna bağlıyız ve zaferden eminiz. Son olarak Evin Cezaevindeki 46 siyasi, düşünce ve vicdan mahkumu kadın adına en içten selamlarımı sunuyorum. Zafer kolay değil ama kesindir. ifadelerine yer verdi.  


İran hükümeti, ödülden ötürü Nobel Komitesini kınamıştı.

Ülkedeki protestoları Batı güdümlü bir yıkım olarak nitelendiren Tahran yönetimi, Nergis Muhammediye Barış Ödülü verilmesi kararının ardından Nobel Komitesini insan hakları konusunu siyasallaştırmakla suçlamıştı.

Front Line Defenders adlı insan hakları örgütüne göre Nergis Muhammedi, kendisine verilen 12 yıllık hapis cezasına çekiyor.

Tahrandaki siyasi mahkumların tutulduğu yüksek güvenlikli Evin Cezaevinde kalıyor.

Hayatı boyunca 10dan fazla tutuklanan ve 2012den bu yana üç kez Evin Cezaevinde kalan Muhammedi, 15 yıldır eşini, yedi yıldır da çocuklarını göremiyor.

Rejime karşı propaganda ve yetkililere karşı iftira ile suçlanan Muhammedi, İranda toplamda 31 yıl hapis ve 154 kırbaç cezasına çarptırılmıştı.

Nergis Muhammedi, cezaevinde ciddi sağlık sorunları yaşıyor.

Muhammedi, özellikle son aylarda İrandaki cezaevleri ve gözaltı merkezlerinin durumu ile mahkum ve tutuklulara yönelik şiddete ilişkin cezaevinden çok sayıda mektup göndermiş ve bu mektuplar, uluslararası medya kuruluşlarında yayımlanmıştı.

Son güncelleme: 09:14 02.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı