• Turkhane Logo

Mısır savaş sonrası Gazze'nin güvenliğini yönetme teklifini reddetti

Öneri ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns'ın salı günü el Sisi ve Mısır istihbarat şefi Abbas Kamil ile Kahire'de yaptığı toplantıda sunuldu

00:24 10 Kasım 2023 Cuma
Mısır savaş sonrası Gazze'nin güvenliğini yönetme teklifini reddetti
Öneri ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns'ın salı günü el Sisi ve Mısır istihbarat şefi Abbas Kamil ile Kahire'de yaptığı toplantıda sunuldu

Euronewste yer alan habere göre Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi, savaşın bitiminden sonra Filistin Otoritesi (PA) yönetimi devralıncaya kadar Mısırın Gazzedeki güvenliği yönetmesi yönündeki öneriyi reddetti.

Wall Street Journalın üst düzey Mısırlı yetkililere dayandırdığı haberine göre, öneri ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burnsın salı günü el Sisi ve Mısır istihbarat şefi Abbas Kamil ile Kahirede yaptığı toplantıda sunuldu.

El Sisi, Mısır hükümetinin Gazze Şeridi sınırında güvenliğin korunmasına yardımcı olması nedeniyle Hamasın ortadan kaldırılmasında bir rol oynamayacağını belirtti.

Sky News Arabia muhabirine göre Mısırlı kaynaklar, el Sisinin Gazze Şeridinde “İsrail varlığını” reddettiğini doğrulayarak, Kahirenin ayrıca bölgede NATO veya herhangi bir yabancı kuvvetin varlığını da istemediğini ekledi.

Kaynaklar, el Sisinin ayrıca Filistin davası için iki devletli çözüm dışında bir çözüm görmediğini de yineledi.

Salı günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrailin Gazzenin güvenliğini belirsiz bir süre boyunca yöneteceğini açıkladı. Bu, İsrailin Gazzeyi yeniden işgal edeceğine yönelik endişelere yol açtı.

ABD başta olmak üzere Batılı ülkeler, İsrailin Gazzeyi yeniden işgal etmesine ve Filistin nüfusunun başka bölgeye taşınmasına karşı olduklarını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsraili savaş sonrası Gazzeyi işgal etmemeye çağırdı ancak geçiş dönemi olabileceğini öne sürdü.

Washington, Gazzenin yeni dönemde Hamasın kontrolünde olmasını istemiyor.

İsrailin Gazzeye yönelik savaşının başlamasından bu yana Gazzede 1,5 milyondan fazla insan yerinden edildi.

Sağlık Bakanlığı ayrıca İsrailin Gazzedeki  bombardımanı nedeniyle ölenlerin sayısının 4 bin 324ü çocuk ve 2 bin 823ü kadın olmak üzere 10 bin 560 kişiye ulaştığını, 25 binden fazala kişinin yaralandığını açıkladı.

Son güncelleme: 00:24 10.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı