• Turkhane Logo

Merkel'e çılgın uğurlama

Almanya'da 16 sene sonra başbakanlık koltuğunu bırakmaya hazırlanan Angela Merkel, veda töreni için Alman punk efsanesi Nina Hagen'dan bir punk şarkısı seçti.

13:12 30 Kasım 2021 Salı
Merkel'e çılgın uğurlama
Almanya'da 16 sene sonra başbakanlık koltuğunu bırakmaya hazırlanan Angela Merkel, veda töreni için Alman punk efsanesi Nina Hagen'dan bir punk şarkısı seçti.

Almanya, 16 yıl sonra başbakanlık koltuğunu bırakmaya hazırlanan Angela Merkelin savunma bakanlığındaki veda töreni için yaptığı şarkı seçimlerini konuşuyor. Merkelin, törende askeri bando tarafından çalınacak üç şarkıdan biri olarak kendisi gibi Doğu Almanyada doğan ve ülkenin punk efsanesi olan Nina Hagenın bir şarkısını seçmesi dikkat çekti.

GazeteDuvarın haberine göre, Görevini önümüzdeki hafta Sosyal Demokrat Olaf Scholza devretmeye hazırlanan Merkel için perşembe akşamı Savunma Bakanlığının avlusunda geleneksel bir veda töreni düzenlenecek. Bu törenlerde görevi bırakan siyasetçilere jest olarak, istedikleri üç şarkı askeri bando tarafından çalınıyor.

SCHRÖDER VE KOHL GELENEKSEL TERCİHLERDE BULUNMUŞTU
Geçmiş törenlerde, Gerhard Schröder ve Helmut Kohl, Frank Sinatradan My Way ve Ludwig van Beethovenın Neşeye Övgü eseri gibi, pek de sıradışı olmayan parçalar seçmişti. Punk müzik sevdiği bilinen Merkelin seçtiği üç şarkıdan biriyse, kadın punkçı Nina Hagenin Du hast den Farbfilm vergessen (Renkli filmi unuttun) isimli parçası oldu.

PUNKIN VAFTİZ ANASI
İlk olarak 1974te piyasaya çıkan bu şarkı, Doğu Almanyada pop listelerinin üst sıralarına yerleşmişti. Hagen daha sonra Batıya göç ederek Londranın altkültürlerinden etkilenmiş, 1980lerde Batı Almanyanın önde gelen punk ikonlarından biri olarak punkın vaftiz annesi (The Godmother of Punk) diye anılmaya başlanmıştı.

Merkelin seçtiği şarkıdaysa, Hagenin Hiddensee Adasındaki tatillerinde yanında sadece siyah-beyaz bir film getirmesi nedeniyle erkek arkadaşına hayıflanması anlatılıyor; Kimse buranın ne kadar güzel olduğuna inanmayacak sözleri geçiyor. O dönemde şarkının, sosyalist Doğu Almanyaya yönelik bir eleştiri olduğu iddia edilmişti.

ERKEKLERİ ELEŞTİRMEK İÇİN SEÇTİ İDDİASI
Doğu Almanyadaki yıllarını pek öne çıkarmayan Merkelin bu tercihiyse, Almanyada şaşkınlık yaratmış durumda. Bazı yorumcular, Merkelin şarkıyı daha modern bir şekilde yorumlayıp, erkeklerin işlerini düzgün yapmadığına dair bir eleştiri olarak gördüğünü, erkek meslektaşlarını giderayak eleştirmek istediğini öne sürdü.

Merkelin seçtiği diğer şarkılar da ilgi çekti. Bunlardan biri, 18inci yüzyıldan popüler bir ilahi olan Großer Gott, wir loben Dich. Merkelin bu parçayı, Protestan bir vaizin kızı olmasına ve patisi Hıristiyan Demokratların dini kimliğine atıfla seçtiği düşünülüyor. Almanya Başbakanının veda töreni için seçtiği son şarkıysa, gençlik yıllarının hırslarını anlatan bir parça oldu.

Son güncelleme: 13:12 30.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı