• Turkhane Logo

Mali’den sonra özgürlüklerin en çok gerilediği ülke Türkiye oldu

Freedom House raporunda, 100 puan üzerinden 32 puan alan Türkiye, 195 ülkenin yer aldığı "özgürlük" sıralamasında 146'ncı sırada yer aldı.

08:45 05 Mart 2021 Cuma
Mali’den sonra özgürlüklerin en çok gerilediği ülke Türkiye oldu
Freedom House raporunda, 100 puan üzerinden 32 puan alan Türkiye, 195 ülkenin yer aldığı "özgürlük" sıralamasında 146'ncı sırada yer aldı.



Freedom House raporunda, 100 puan üzerinden 32 puan alan Türkiye, 195 ülkenin yer aldığı özgürlük sıralamasında 146ncı sırada yer aldı. Türkiye son 10 yıl içiresinde 31 puan kaybederek Afrika ülkesi Maliden sonra dünyada özgürlüklerin en çok gerilediği ülke oldu.

Türkiye insan hakları ve özgülükler alanında dünya sıralamasında 195 ülke arasında 146’ncı oldu. Türkiye son 10 yıl içiresinde 31 puan kaybederek Afrika ülkesi Mali’den sonra dünyada özgürlüklerin en çok gerilediği ülke konumunda.


Euronews’de yer alan habere göre, demokrasi, özgürlük ve insan hakları konularında araştırmalar yapan sivil toplum örgütü Freedom House 2020 yılı raporunda, Türkiye’yi özgür olmayan ülkeler kategorisinde yer verdi.

195 ülkenin bulunduğu özgürlük sıralamasında Türkiye 100 puan üzerinden 31 puanla 146’ncı sırada yer aldı.

Finlandiya, Norveç ve İsveç 100 puanla ilk sırada yer alırken, yıllardır iç savaşta olan Suriye 1 puan ile son sırada yer alıyor. Türkmenistan, Eritre ve Güney Sudan ülkeleri ise 2 puan ile son sıralarda.
Türkiye son 10 yıl içiresinde 31 puan kaybederek Afrika ülkesi Mali’den sonra dünyada özgürlüklerin en çok gerilediği ülke konumunda.

‘KÜRT MUHALİFLER VE GÜLEN DESTEKÇİLERİNE İŞKENCE VE AŞAĞILAYCI MUAMELE YAPILIYOR’

Raporda, Türkiye’de ‘muhalif siyasetçilere, sivil toplumun örgüt üyelerine, bağımsız gazetecilere ve Ankara dış politikasını eleştirenlere yönelik kovuşturma ve taciz kampanyalarının devam ettiği vurgulandı.

Ayrıca raporda, Kürt muhalifleri, Gülen hareketinin destekçilerini ve solcuları hedef alan terör suçlamaları, işkence ve aşağılayıcı muameleler yapıldığı kaydedildi.

Raporda, Türkiye’nin AİHM kararlarına uymaması, HDP’li belediyeye kayyum ataması, haber kaynaklarının sürekli olarak kapatılması, gazetecilerin tutuklanması ve akademik özgürlüklerin zayıflamasını demokrasiye zarar veren ve özgürlükleri kısıtlayan önemli faktörler olarak sıralandı.

‘BAĞIMSIZ MEDYA KURUMLARINA BASKI YAPILIYOR’

Raporda, ülkedeki ana akım medya olarak bilinen televizyon ve gazetelerin iktidar yanlısı yayınlar yaptığına işaret edildi. Bağımsız medya kurumları ve internet sitelerin baskı altında olduğu kaydedildi.
Raporda, hükümet tarafından sosyal medya platformlarına yönelik baskıları eleştirilen raporda, Türkiye’nin internet özgürlüğünün 100 puan üzerinden 35 olduğu vurgulandı.

Son güncelleme: 08:45 05.03.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı