• Turkhane Logo

Macron'dan İsrail'e Refah tepkisi

Fransa lideri Macron, Refah'a olası bir operasyonun sonuçlarına ilişkin İsrail Başbakanı Netanyahu'yu uyardı. İsrail ile Hamas arasında ateşkese yönelik müzakere sürecinde ilerleme sağlanamadı.

10:38 15 Şubat 2024 Perşembe
Macron'dan İsrail'e Refah tepkisi
Fransa lideri Macron, Refah'a olası bir operasyonun sonuçlarına ilişkin İsrail Başbakanı Netanyahu'yu uyardı. İsrail ile Hamas arasında ateşkese yönelik müzakere sürecinde ilerleme sağlanamadı.

İsrailin Gazzelilerin sığındığı son nokta konumundaki Refaha operasyon planlarına gelen tepkiler artıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çarşamba günü İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahuyla gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Gazzedeki ölü sayısının kabul edilemez olduğunu belirterek, İsraile bölgedeki operasyonlarını durdurma çağrısında bulundu. Elysee Sarayından yapılan açıklamada, Macronun görüşmede özellikle Gazzenin güneyindeki Refaha bir operasyona kesin biçimde karşı olduğunu dile getirerek, böyle bir saldırının ancak daha büyük bir insani felakete yol açacağını belirttiği kaydedildi.

İsrail ordusu, Gazzeliler için son sığınma noktası konumunda olan Refahtaki İslamcı militanları yok ederek Hamasın elinde bulunan rehineleri kurtarmayı hedeflediğini belirtiyor. Sivillerin bölgeden tahliye edilmesi çağrısı yapılırken bu tahliyenin nasıl ve nereye gerçekleşebileceğine ilişkin detaylı bir plan ise sunulmuş değil.

Fransa liderinin Netanyahuyla görüşmesinde daha fazla gecikmeden acilen bir ateşkes anlaşmasına varılmasının gerekliliğini de vurguladığı, bu tür bir anlaşmanın tüm sivillerin güvenliğini ve acil yardımların ulaşmasını garanti altına altına alacağını İsrail liderine hatırlattığı belirtildi.

Bölgeye insani yardımların yetersizliğine dikkat çeken Macron, yardımların Gazzeye ulaşması için Aşdod limanının açılmasının önemini vurguladı. Macron, İsrail Başbakanı ve tüm İsrailli liderlere; İsrail vatandaşlarına ancak bir Filistin devletinin kurulmasıyla sağlanabileceğine inandığı barış dolu bir gelecek sunma cesaretini gösterme çağrısı da yaptı.

Ateşkes sürecinde tıkanma
Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes müzakerelerindeki tıkanıklık aşılamazken taraflar ilerleme sağlanamayan sürece ilişkin birbirlerine karşılıklı suçlamalar yöneltiyor. İsrail Başbakanı Netanyahu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Hamas tarafından rehinelerin serbest kalmasına ilişkin süreçte arabulucu rolünü üstlenen Mısıra iletilmiş yeni bir öneri olmadığını savundu.

Hamasın hayal ürünü taleplerine boyun eğmeyeceklerini söyleyen Netanyahu, ancak örgütün benimsediği pozisyonda bir değişikliğe gitmesi halinde müzakerelerin ilerleyeceğini kaydetti.

Hamas ise sürecin tıkanmasından İsraili sorumlu tutuyor. Bir örgüt kaynağı Mısırlı yetkililerle görüşmek üzere bir heyetin Kahirede olmasının planlandığını belirtti. ABD, İsrail, Katar ve Mısırın üst düzey diplomatları Gazzedeki savaşta bir ateşkese ulaşılması için çalışmalar yürütürken İsrail gizli servisi Mossad Başkanı David Barneanın beraberindeki iç istihbarat teşkilatı Şin Betin başkanı Ronen Bar ile birlikte Salı günü müzakereler için Kahireye geldiği öğrenildi.

Muhtemel bir ateşkes anlaşmasının Gazzede tutulan İsrailli rehinelerle İsrail hapishanelerinde bulunan Filistinli tutsaklar arasında bir takas temelinde yapılması öngörülüyor. Geçen yılın Kasım ayında ABD, Katar ve Mısırın öncülüğünde varılan ateşkeste, salıverilen 105 İsrailli rehineye karşılık 240 Filistinli tutsak serbest bırakılmıştı. Hamasın elinde hâlâ 134 rehinenin olduğu belirtilirken, İsrail bunların en az 30unun hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.

Gazzedeki sağlık Bakanlığının verilerine göre, Hamasın 7 Ekimdeki saldırılarının ardından İsrailin bölgeye düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısı 28 bin 576yı aştı. İsrail saldırılarında son 24 saatte hayatını kaybedenlerin sayısı 103 olarak açıklanırken, ölenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğu belirtiliyor.

Starlinke ilk kez izin verilecek
Bölgedeki insani felaketin boyutları derinleşirken İsrail hükümeti Gazze Şeridindeki bir sahra hastanesinde ilk kez Starlink uydu internet sisteminin kullanılmasına izin verileceğini duyurdu. İsrail İletişim Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail güvenlik makamları, Birleşik Arap Emirliklerinin Refahta faaliyet gösteren sahra hastanesinde Starlink hizmetlerinin sağlanmasına onay vermiştir denildi. Açıklamada, Starlinkin hizmetlerinin diğer hastanelerle video konferanslara ve gerçek zamanlı uzaktan teşhise imkan sağlayacağı ifade edildi. Böylece Elon Muska ait olan uydu internet hizmeti sistemi Starlinkin İsrailde ilk kez kulanımına izin verilmiş olacağı belirtildi.

Milyarder girişimci Musk, geçen Kasım ayında İsraile bir ziyaret gerçekleştirerek İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog ve Başbakan Netahyahuyla görüşmüştü.

Son güncelleme: 10:38 15.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı