• Turkhane Logo

Lukaşenko'dan NATO'ya tehdit: Rus nükleer silahı alırız

Belarus lideri Lukaşenko, NATO'nun Almanya'daki Amerikan nükleer başlıklarını Doğu Avrupa'ya taşıması durumunda Rusya'nın nükleer silahlarına ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını söyledi.

11:38 01 Aralık 2021 Çarşamba
Lukaşenko'dan NATO'ya tehdit: Rus nükleer silahı alırız
Belarus lideri Lukaşenko, NATO'nun Almanya'daki Amerikan nükleer başlıklarını Doğu Avrupa'ya taşıması durumunda Rusya'nın nükleer silahlarına ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını söyledi.

NATO dışişleri bakanları toplantısına Rusya ile yaşanan gerginlik damgasını vururken Belarustan gerginliği tırmandırıcı bir açıklama geldi.

Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, NATOnun Almanyada konuşlu Amerikan nükleer başlıklarını Doğu Avrupa ülkelerine taşıması durumunda Belarusun da Rusyadan nükleer destek isteyeceğini söyledi.


Almanyada yeni hükümetin Amerikan nükleer başlıklarını istememesi durumunda Amerikan silahlarının Doğu Avrupaya taşınması olasılığıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Lukaşenko, Rus nükleer silahlarına ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Lukaşenko, Rus medyasına verdiği demeçte, bu durumda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putini 1991de Sovyetler Birliğinin dağılması sonrasında Belarustan çekilen nükleer silahları geri göndermeye çağıracağını kaydetti. Lukaşenko, Belarusun Sovyet döneminden kalma gerekli askeri altyapıyı titizlikle muhafaza ettiğini de sözlerine ekledi.

Kırım Rus toprağı dedi
Lukaşenko, ilk kez Kırım Yarımadasının Rus toprağı olduğunu söylemesiyle de dikkat çekti. Rusyanın 2014te ilhak ettiği Kırım, Batılı ülkelerce Ukraynanın parçası olarak görülüyor. Lukaşenko, Kırımı kısa süre içinde ziyaret etmeyi planladığını söyledi.

Stoltenberg: En kötüsüne hazırlıklı olmalıyız
Diğer yandan bugün Rigada düzenlenen dışişleri bakanları toplantısında konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusyanın Ukraynayı istila etmesi konusunda son dönemde artan endişelere işaret ederek En kötüsüne hazırlıklı olmalıyız dedi.
Ukrayna, Belarus yakınlarındaki kuzey sınırına Rusyanın 90 bin askerlik yığınak yaptığını iddia etmiş, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy geçen hafta yaptığı açıklamada Ukrayna istihbaratının Rusya destekli bir darbe planını ifşa ettiğini bildirmişti.

Rigada konuşan Stoltenberg, konuyla ilgili olarak Bir istila olasılığının yüzde 20 mi yüzde 80 mi olduğunu tartışabilirsiniz. Sorun değil. En kötüsüne hazırlıklı olmamız gerekiyor diye konuştu. Rusyanın niyetleri konusunda kesinlik bulunmadığını, niyetlerin değişip evrilebileceğini kaydeden Stoltenberg, Kırımın işgaline atıfla Bunu daha önce yaptılar dedi.

Rusya, Moskova yanlısı Ukrayna hükümetinin kitle gösterileri sonucu devrilmesinin ardından 2014te Kırımı ilhak etmişti. İlhakın ardından Ukraynanın doğusunda Rusya yanlısı milisler ayaklanmıştı. Ukrayna ve Batılı ülkeler Rusyayı ayrılıkçıları silahlandırmak ve bölgeye savaşçılar göndermekle suçluyor. Rusya ise suçlamaları reddediyor.

Son güncelleme: 11:38 01.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı