• Turkhane Logo

Kuzey Kore liderinin koşan korumaları kimlerden, nasıl seçiliyorlar?

Tüm dünyanın dikkati, ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un yarın Singapur’da yapacağı görüşmeye çevrildi.

13:41 12 Haziran 2018 Salı
Kuzey Kore liderinin koşan korumaları kimlerden, nasıl seçiliyorlar?
Tüm dünyanın dikkati, ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un yarın Singapur’da yapacağı görüşmeye çevrildi.



Beyaz Saray’ın paylaştığı programa göre Trump ile Kim arasındaki baş başa görüştü. 

Öte yandan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un aracının etrafında etten duvar örerek koşan korumaları Singapur’da bir kez daha görüldü. Ancak korumalar, bir gösteriden çok öte bir şey. Çünkü Kuzey Kore liderinin güvenliği sözkonusu olduğunda hiçbir şeyi şansa bırakılmıyor.


Dünya bir kez daha, Singapur ‘da Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un ‘un aracının etrafında etten duvar örerek koşan korumalarını gördü. Ancak bu korumalar bir gösteriden çok öte bir şey, çünkü Kuzey Kore liderin güvenliği sözkonusu olduğunda hiçbir şeyi şansa bırakmıyor. Kuzey Kore uzmanı Michael Madden bu gizemli korumaların özelliklerini anlattı.

BBC Türkçe  ve Cumhuriyet’in haberine göre,Kuzey Kore’de Kim’in korumaları üç farklı güvenlik dairesi oluşturuyor. Singapur ‘da bunun biraz değiştirilmiş bir versiyonu uygulandı ve herkesi gözü koyu takım elbiseli korumalardaydı.

Korumalar Kim’in limuzininin yanında koşuyolarlardı ve bu korumalar Merkezi Parti Ofisi Numara 6’nın ya da resmi adıyla Emir Subayları Ana Ofisi’nin bir parçası.
  İki Kore arasında tarihi zirve: Kuzey Kore lideri Kimin korumaları da günün çok konuşulanları arasındaydı https://t.co/UDBJtRSmVY pic.twitter.com/cyClmulY3X — BBC News Türkçe (@bbcturkce) April 27, 2018
KORUMALAR ORDU MENSUPLARINDAN SEÇİLİYOR

Seçilme koşulları arasında Kim ile aşağı yukarı aynı boyda olma ve gözlerde herhangi bir bozukluk olmaması gerekiyor.

Ayrıca, keskin nişancılık ve dövüş sanatlarında iyi olduklarını sergileme şartı da var.

Son olarak, koruma çok ayrıntılı, iki kuşak öncesine kadar giden bir sicil taramasından da geçiriliyor. Emir Subayları Ana Ofisi’nin birçok üyesi Kim ailesiyle ya da ülkenin diğer seçkin aileleriyle akraba.

Koruma olma görevini kabul ettiklerinde (görevi reddetme şansları pek yok) yoğun bir eğitim programından geçiriliyorlar. Ordunun Özel Operasyon Güçleri’ninkine benzer bir eğitim alıyorlar.

Bu eğitimlerde, silah kullanma, iz kaybetme teknikleri ve çeşitli dövüş sanatları öğretiliyor.

İki Kore arasında tarihi zirve: Kuzey Kore lideri Kim’in korumaları da günün çok konuşulanları arasındaydı. Korumalar fiziksel dayanıklılık, davranışsal koşullanma alanlarında zorlu tatbikatlardan geçiriliyorlar.

Korumalar, hem çevreyi hem de çevredeki kalabalığı 360 derece görebilecek bir koruma çeperi oluşturuyor. Kim’in önünde üç ya da beş koruma bulunuyor.

Yanındaysa, iki ya da üçü sağ, yine iki ya da üçü solunda olmak üzere dört ila altı koruma yer alıyor.

Korumalar, Kuzey Kore liderinin yanında dolu silahlar taşımasına izin verilen nadir kişiler. Genelde yarı otomatik bir tabanca ve yedek bir tabanca daha taşıyorlar.

Ateşli silahlar taşımalarına karşın, korumaların Kim’i başlıca koruma yöntemleri, liderin çevresindekileri gözlemleme ve herhangi bir tehdide anında elleri ya da vücutlardıyla müdahale edebilmeleri.

Eski Kuzey Kore lideri Kim Jong-il hayattayken, yanındaki her iki üst düzey yetkili başına bir koruma düşüyordu.

/

KİM JONG-UN’UN KORUMALARI BABASINA KIYASLA SAYICA DAHA AZ

Korumalar genelde batı tarzı takım elbiseler giyiyor ve kravatlar takıyorlar. Kim’in şöförleri hep deri ya da keten eldivenler giyiyor. Ayrıca kulaklıklarla birbirleriyle telsiz iletişimi kuruyorlar.

Ancak iletişimleri eski usul. Kimliklerini tanıtmak için belirli yaka kartları ya da rozetler takıyorlar ve bir dizi sözlü parola kullanıyorlar.

Emir Subayları Ana Ofisi’nin 200 ila 300 üyesi olduğu tahmin ediliyor. BUnların yarısı koruma, yarısı da şöför ve teknik personel. Bazı korumaların çok uzun kariyerleri olsa da genelde bu görevi 10 yıl kadar yapıyorlar.

Koruma Komutanlığı (GC) ise Kim’in etrafındaki ikinci ve üçüncü güvenlik halkasını oluşturuyor.

Emir Subayları Ana Ofisi liderin kendisini korurken, GC liderin gideceği yerlerin çevre güvenliğini almakla yükümlü, GC buna ek olarak bazı lojistik ve teknik görevleri de yerine getiriyor.

GC personeli de benzer seçim ve sicil kontrolü süreçlerinden geçiriliyor. Aslında yakın korumaların çoğu daha sonra GC’ye geçiyor.

Singapur’a üç uçaklık bir heyetle giden Kim’in en az iki uçağında GC personelinin olduğu sanılıyor.

Bu personel lidere güvenli telefon hatları sağlamak ve bilgisayarının güvenliğini sağlamakla da görevli.

Ayrıca, Kim’in Singapur ziyaretinde isteyebileceği herhangi bir içki, yiyecek ya da sigarayı bulundurmak ve lidere servis edilen bütün yiyecek ve içecekleri kontrol etmekle de yükümlüler.

Kim’in sağlık ekibi, kişisel doktoru ve hemşireleri de bu ekipte.

Yakın korumalar ilk güvenlik hattını oluştururken, GC korumalardan hemen sonraki geçilecek yolların kenarlarındaki güvenlik halkasını kuruyor.

Üç güvenlik halkası, başka bir dünya liderinin korumasında kullanılmıyor.

Koşan korumalar, etkileyici bir görüntü olsa da, ek ve pek öyle hemen görülemeyen dış güvenlik halkaları hem daha karmaşık hem de Kim hanedanını korumak için çok daha aşırı şeyler yapabilecek kişilerden oluşuyor.




TARİHİ GÖRÜŞME

Singapur, bugün ilk kez bir ABD başkanı ile Kuzey Kore liderinin bir araya geleceği tarihi zirveye ev sahipliği yapacak.

Tüm dünyanın dikkati, ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un Kore Yarımadası’nın nükleer silahsızlanması için yarın Singapur’da yapacağı görüşmeye çevrildi.

BEYAZ SARAY TRUMP-KİM ZİRVESİNİN PROGRAMINI PAYLAŞTI

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında yarın yapılacak baş başa görüşmenin 45 dakika, heyetler arası görüşmenin ise 1,5 saat sürmesinin öngörüldüğünü bildirdi.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Trump ile Kim arasındaki tarihi zirvenin programı kamuoyu ile paylaşıldı.

Açıklamada, ABD ile Kuzey Kore arasında zirve öncesindeki görüşmelerde beklenenden daha hızlı mesafe alındığı vurgulanarak, Trump ile Kim’in Singapur yerel saatiyle 09.00’da bir araya geleceği kaydedildi.

BAŞ BAŞA GÖRÜŞECEKLER

Açıklamada, yaklaşık 45 dakika sürmesi öngörülen ilk görüşmenin Trump ile Kim arasında sadece birer tercüman eşliğinde yapılacağı belirtildi.

Baş başa görüşmenin ardından 1,5 saat sürmesi öngörülen heyetler arası görüşmelere geçileceği ifade edilen açıklamada, daha sonra çalışma yemeği yenileceği aktarıldı.

Açıklamada, yarınki zirvede ABD heyetinde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump’ın Özel Kalem Müdürü John Kelly ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın yer alacağı bildirildi.

Çalışma yemeğinde ise bu isimlere ilaveten Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, ABD’nin Filipinler Büyükelçisi Sung Kim ve Ulusal Güvenlik Konseyi Asya Direktörü Matt Pottinger’in bulunacağı belirtildi.

Zirvenin sonunda Trump’ın Singapur’dan ayrılmadan önce basın mensuplarının karşısına çıkarak bir değerlendirme yapması bekleniyor.

Beyaz Saray, Trump ile Kim arasında 12 Haziran’da yapılacak zirvenin, Singapur’un Sentosa Adası’ndaki Capella Otel’de yerel saatle 09.00’da gerçekleştirileceğini açıklamıştı.

NÜKLEER SAVAŞ TEHDİDİNE SON VERME FIRSATI

ABD Başkanı Trump, görüşmede iki ülke arasında yıllardır süregelen gerginliğe ve nükleer savaş tehdidine son verme fırsatı yakalayabilir. Bir ABD başkanı ile Kuzey Kore liderinin ilk kez bir araya geleceği tarihi zirve, Trump’ın uluslararası ilk büyük başarısına imza atmasına da zemin hazırlayabilir. Trump’ın bunu başarabilmek için şimdiye kadar uygulamakta isteksiz davrandığı uluslararası anlaşmalara ve işbirliğine bağlı kalma konusunu yeniden gözden geçirmesi gerekiyor.

Göreve geldiği günden bu yana ”Önce ABD” sloganıyla korumacı bir dış politika yürüten Trump, Paris İklim Anlaşması, Trans-Pasifik Serbest Ticaret Anlaşması gibi uluslararası anlaşmalardan ve örgütlerden geri çekilerek dünya genelinde tepkiler aldı.

İran nükleer anlaşmasından da çekilme kararı alan Trump, bu tutumuyla Kuzey Kore ile nükleer müzakerelere oturacak ABD’nin küresel sorunlara yaklaşımı konusundaki güvenilirliğini yitirdiği sinyali vermiş oldu.

ZİRVE HEM FIRSAT HEM RİSK TAŞIYOR

Tüm bunlar dikkate alındığında  Singapur’da düzenlenmesi planlanan zirve, Trump yönetimi için hem büyük bir fırsat hem de riskler taşıyor.

Tarihi görüşme başarılı olması halinde, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için dönüm noktası olacak. Başarısız olması durumunda ise zirve, ABD ve Kuzey Kore’yi yeniden sıcak çatışmanın eşiğine getirebilir.

Son güncelleme: 13:41 12.06.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı