• Turkhane Logo

'Katar'dan rüşvet' skandalında yeni gelişme: Dokunulmazlığı kaldırıldı

Avrupa Parlamentosunun (AP) eski Başkan Yardımcısı Eva Kaili'nin dokunulmazlığının kaldırılması talebi, yeni yolsuzluk suçlamalarının ardından AP Genel Kurulundaki oylamayla kabul edildi. Kaili, 15 yıla kadar hapis cezası alabilir.

01:23 08 Şubat 2024 Perşembe
'Katar'dan rüşvet' skandalında yeni gelişme: Dokunulmazlığı kaldırıldı
Avrupa Parlamentosunun (AP) eski Başkan Yardımcısı Eva Kaili'nin dokunulmazlığının kaldırılması talebi, yeni yolsuzluk suçlamalarının ardından AP Genel Kurulundaki oylamayla kabul edildi. Kaili, 15 yıla kadar hapis cezası alabilir.

APyi sarsan yolsuzluk soruşturmasının merkezinde yer alan Yunan milletvekili Kailinin dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik 15 Aralık 2022 tarihli talebe ilişkin Genel Kurulda yapılan oylama, oy birliğiyle kabul edildi.

Sözcüde yer alan habere göre oylamada, Kailinin kendisi hazır bulunmazken, yolsuzluk soruşturmasında adı geçen Belçikalı milletvekili Marc Tarabellanın lehte oy kullandığı öğrenildi.

15 YIL HAPİS CEZASI ALABİLİR

Kabul edilen karar metnine göre Kaili 120 bin ila 150 bin euro kamu parasını usulsüzce harcamakla suçlanırken, suçlu bulunması halinde Yunan yasalarına göre 5 ila 15 yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

Kailinin dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından Avrupa Kamu Savcılığı Ofisi (EPPO), asistanlarından birinin 2015-2019 yıllarında gerçekte kendisi için çalışmadığı; toplam 4 asistanın sahte harcama taleplerini sunduğu ve Kailinin isteği doğrultusunda asistanlardan birinin maaşından da komisyon aldığı iddiasının araştırılmasının önünü açması bekleniyor.

Yolsuzluk davasını Avrupa Birliğinin (AB) en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı yapısı içinde yer alan Genel Mahkemeye taşıyan Kailinin soruşturmayı durdurma talebi reddedilmişti.

YOLSUZLUK SORUŞTURMASI

Belçikalı makamların yürüttüğü soruşturma kapsamında Aralık 2022de çok sayıda noktada aramalar yapılmış, 1,5 milyon euro nakit para ele geçirilmişti.

AP Başkan Yardımcılığı görevi sona erdirilen Yunan milletvekili Eva Kaili, eski İtalyan AP Milletvekili Pier Antonio Panzeri, APde asistan olarak çalışan Kailinin erkek arkadaşı Francesco Giorgi ve STK yöneticisi Niccolo Figa-Talamanca gözaltına alınmıştı.

Giorginin ifadesinde, 2 AP milletvekili Andrea Cozzolino ile Marc Tarabellanın Panzeriden para aldığını söylediği ileri sürülmüştü. 2 Şubat 2023te dokunulmazlıkları kaldırılan Cozzolino ve Tarabella, bir hafta sonra gözaltına alınmıştı.

KATAR İDDİLARI REDDETMİŞTİ

Bu kişilerin, APnin ekonomik ve siyasi kararlarını etkilemek üzere bir Körfez ülkesinden rüşvet aldıkları iddia edilmişti. Konuyla ilgili haberlerde adı geçen Katar, iddiaları reddetmişti.

Son olarak 14 Nisan 2023de Kaili olmak üzere tüm tutuklular şartlı tahliye edilmişti.

Öte yandan Belçika Federal Savcılığı tarafından yönetilen soruşturmanın çıkmaza girdiği eleştirileri yapılıyor.

Federal Savcı Frederic Van Leeuwun basına yansıyan açıklamaları dikkati çekmişti. Van Leeuw, bu durumu, Yabancı yargıçlar soruşturmaya dahil olmak istiyor. Federal savcı olduğum 10 yıl boyunca bunu hiç görmedim. sözleriyle ifade etmişti.

Son güncelleme: 01:23 08.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı