• Turkhane Logo

İsrail'in Gazze'de 'soykırım' yaptığına suçlandığı dava başladı

Güney Afrika, 'soykırım

10:37 12 Ocak 2024 Cuma
İsrail'in Gazze'de 'soykırım' yaptığına suçlandığı dava başladı
Güney Afrika, 'soykırım

Güney Afrikanın, İsrailin 7 Ekim saldırılarından sonra Gazzede yürüttüğü savaşta soykırım işlediği iddiasıyla açtığı davanın ön duruşmaları bugün Laheydeki Uluslararası Adalet Divanında (UAD) başladı.

Güney Afrika avukatları, iki gün sürecek davanın ilk günkü duruşmasında İsraili bağlayıcı ihtiyati tedbirlerin almalarını istedi. Tedbirler arasında Filistinli kaynaklara göre bugüne kadar 23 bini aşkın kişinin öldürüldüğü Gazzedeki askeri operasyonun derhal durdurulması yer alıyor.

Duruşmada söz alan Güney Afrika Adalet Bakanı Ronald Lamola, Devlet topraklarına yönelik hiçbir silahlı saldırı, ne kadar ciddi olursa olsun, vahşet suçları içeren bir saldırı bile, ister hukuk ister ahlak meselesi olsun, sözleşmenin ihlali için herhangi bir gerekçe veya savunma sağlayamaz. İsrailin 7 Ekim 2023 saldırısına verdiği karşılık bu çizgiyi aşmış ve sözleşmenin ihlaline yol açmıştır. dedi.

Pankartlarla gösteriler
Duruşma öncesinde yüzlerce İsrail yanlısı protestocu, Hamasın elindeki rehinelere atıfta bulunan Onları evlerine getirin yazılı pankartlarla UAD binası yakınlarında yürüyüşe geçti.
Mahkeme binasının dışında ise Güney Afrikanın hamlesini desteklemek üzere Filistin bayrağı sallayanlar ve protesto gösterileri düzenleyenler yer aldı.

İki gün sürecek ön duruşmaların ilk gününde, Güney Afrika avukatları Gazze savaşında İsraili neden soykırım niteliği taşıyan eylem ve ihmallerle suçladıklarını ve ihtiyati tedbir talebinin sebebini açıkladı. Bu yönde bir kararın çıkmasının haftalar alması bekleniyor.

Duruşmanın ikinci gününde İsrailin savunma yapması öngörülüyor.

Güney Afrikanın iddiaları neler?
Güney Afrika, 84 sayfalık başvurusunda İsrailin 7 Ekim saldırılarının ardından başlattığı operasyonda Gazzedeki Filistinlilere karşı öldürerek, ciddi zihinsel ve bedensel zarar vererek, yerleşim yerlerini yıkarak, kuşatma ile açlık ve susuzluğa maruz bırakarak fiziksel yıkımlarına yol açacak koşulları yaratarak soykırım yaptığını dile getirdi.
Duruşmada Bu eylemler Güney Afrikanın başvurusunda ayrıntılı olarak belgelenmiş ve güvenilir, genellikle BM kaynakları tarafından teyit edilmiştir. diyen Güney Afrikanın avukatı Adila Hassim duruşma sırasında soykırım davranışının modelini göstermek için örnekler sıraladı.

Güney Afrika ayrıca İsrailin 1948 Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki diğer temel yükümlülüklerini de ihlal ettiği suçlamasında bulundu.

1948 sözleşmesi soykırımı ulusal, etnik, ırksal veya dini bir grubu tamamen veya kısmen yok etmek amacıyla işlenen fiiller olarak tanımlıyor.

Güney Afrikada iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi, İsrailin Gazze ve Batı Şeriadaki politikalarını apartheid rejimi altındaki kendi tarihiyle karşılaştırıyor.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa mahkeme öncesinde yaptığı açıklamada Bir zamanlar mülksüzleştirmenin, ayrımcılığın, ırkçılığın ve devlet destekli şiddetin acı meyvelerini tatmış bir halk olarak, tarihin doğru tarafında duracağımız konusunda netiz. dedi.

Netanyahu: Gazzede kalma niyetimiz yok
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise çarşamba günü yayınladığı bir videoda ülkesinin 7 Ekim sonrasındaki adımlarını savundu ve İsrailin Gazzeyi kalıcı olarak işgal etmek ya da sivil nüfusu yerinden etmek gibi bir niyeti yoktur. dedi.
Netanyahu konuşmasında İsrail Filistin halkıyla değil Hamas teröristleriyle savaşıyor ve bunu uluslararası hukuka tamamen uygun bir şekilde yapıyoruz. ifadelerini kullandı.

Netanyahu, İsrail ordusunun sivil kayıpları en aza indirmek için elinden geleni yaptığını, Hamasın ise Filistinli sivilleri canlı kalkan olarak kullanarak bu kayıpları en üst düzeye çıkarmak için elinden geleni yaptığını de sözlerine ekledi.

Soykırım iddiası, Holokosttaki Nazi soykırımının ardından kurulan bir Yahudi devleti olarak İsrailin ulusal kimliğinin kalbinde yer alıyor.

Normalde BM ve uluslararası mahkemeleri adaletsiz ve taraflı olarak değerlendiren İsrail, Hamasın 7 Ekim saldırılarının ardından başlattığı askeri operasyonu savunmak üzere güçlü bir hukuk ekibi gönderdi.

Arap Birliğinden tam destek
Güney Afrikanın açtığı davaya Arap Birliği de tam destek veriyor. Güney Afrikanın açtığı davaya Arap Birliğinin tam destek vermesinin gayet doğal ve mantıklı olduğunu belirten Arap Birliği Genel Sekreteri UADdan Filistinlilerin kanının dökülmesine son verecek adil ve cesur bir karar çıkması temennisinde bulundu.

Brezilya ve Kolombiya da dün Güney Afrikaya destek verdiklerini açıkladı.

İsraile Gazzedeki savaşında destek veren en yakın müttefiki Amerika Birleşik Devletlerinin Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Tel Avive yaptığı ziyaret sırasında davayı değersiz olarak nitelendirdi.

Blinken İsraile saldıranların, İsrailin yok edilmesi ve Yahudilerin kitlesel olarak öldürülmesi çağrısında bulunmaya devam ettikleri göz önünde bulundurulduğunda bu durum özellikle üzüntü vericidir. ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 10:37 12.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı