• Turkhane Logo

İskoçya'yanın yeni başbakanı Müslüman Humza Yousaf

İskoçya'da Nicola Sturgeon'un halefi belli oldu: Humza Yousaf iktidar partisinin genel başkanı seçildi. Pakistan kökenli Yousaf İskoçya'nın ilk Müslüman başbakanı olacak.

07:38 28 Mart 2023 Salı
İskoçya'yanın yeni başbakanı Müslüman Humza Yousaf
İskoçya'da Nicola Sturgeon'un halefi belli oldu: Humza Yousaf iktidar partisinin genel başkanı seçildi. Pakistan kökenli Yousaf İskoçya'nın ilk Müslüman başbakanı olacak.

https://p.dw.com/p/4PKWj
İskoçyada iktidardaki İskoç Ulusal Partisinden (SNP) Pazartesi günü yapılan açıklamada, üyelerin bölgesel sağlık bakanı Humza Yousafı yeni parti lideri olarak seçtiği bildirildi. Parlamentoda çoğunluğa sahip SNP, Birinci Bakan olarak adlandırılan Başbakanlık makamını da elinde bulunduruyor. Yousaf, Salı günü (yarın) Edinburghdaki bölgesel parlamentoda yapılacak oylama sonucunda resmen hükümet başkanı olacak.

İstifa eden eski Başbakan Sturgeonun yerine parti genel başkanı seçilen 37 yaşındaki Yousaf‘ın, yakın sırdaşı olarak bilinen selefinin izlediği siyaseti sürdürmesi bekleniyor. Yousaf, Sturgeonun istifasından sonra yapılan seçimde Maliye Bakanı Kate Forbes (32) ve eski kabine üyesi Ash Regan (49) ile yarışmıştı.

Edinburghda yaptığı açıklamada ülkesini Birinci Bakan olarak yönetebilmenin hayatının en büyük onuru olacağını blirten Yousaf, Kendimi dünyanın en mutlu adamı gibi hissediyorum dedi.

Birleşik Krallıka bağlı dört ülkeden biri olan, yaklaşık 5,5 milyon nüfuslu İskoçyada hükümet başkanlığına seçilen ilk Müslüman olan Yousaf, tüm İskoçların başbakanı olacağını belirtti. Yousafın partisi SNP İskoçyanın Büyük Britanyadan bağımsızlığını savunuyor.

Üç kez bakanlık yaptı
37 yaşındaki siyaset bilimci Humza Yousaf, nispeten genç olmasına rağmen hükümette şimdiye kadar üstlendiği görevler nedeniyle deneyim kazandı. Yousaf, Dışişleri Bakanı olarak görev yaptıktan sonra 2018de Adalet Bakanlğı, 2021 yılında da Sağlık Bakanlığı yaptı. Ancak siyasi rakipleri ülkede sağlık hizmetlerinin kötü durumda olmasından kısmen onu sorumlu tutuyor.

Sturgeon 15 Şubatta sürpriz bir şekilde Birinci Bakanlıktan ve SNP liderliğinden istifa ettiğini açıklamıştı. 52 yaşındaki Sturgeon, Birleşik Krallıkın en kuzeyinde yer alan İskoçyanın ilk kadın başbakanıydı.

Bağımsızlık çabalarının sonu mu?
Birleşik Krallıktan bağımsızlığı savunanların öncüsü olarak görülen Sturgeonun istifası bağımsızlık hareketinin geleceği sorusunu da gündeme getirdi. Yousaf görevi devraldığı Sturgeonun bu siyasetini sürdüreceğini açıklasa da işinin kolay olmayacağı değerlendiriliyor. İngiliz Yüksek Mahkemesi, bağımsızlık için yeni bir referandumun ancak Londradaki merkezi hükümetin onayıyla mümkün olacağına hükmetmişti. Ancak merkezi hükümet böyle bir adımı kesinlikle reddediyor. Kamuoyu yoklamalarında da bağımsızlığa verilen destek Sturgeonun istifasının ardından düştü.

Yousafın önündeki bir diğer muhtemel engel de Sturgeonun kendi saflarındaki direnişe rağmen kabul ettirdiği liberal cinsiyet yasa tasarısı olacak. Söz konusu tasarı, cinsiyet değişikliği için ön koşul olan sağlık raporu zorunluluğunun kaldırılmasını öngörüyor. Ayrıca başvuru yaşı da 18den 16ya düşürülecek. İngiliz hükümeti ise öneriyi engelliyor. Yousaf, Londranın vetosuna karşı yasal yollara başvurma sözü verdi.

Son güncelleme: 07:38 28.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı