• Turkhane Logo

IŞİD’in Menbiç saldırısı sonrası Trump’ın “çekilme planı” sorgulanıyor

Suriye’nin kuzeyinde Menbiç şehrinde 15 Ocak Salı günü yaşanan bombalı saldırıda aralarında 2 Amerikan askerinin de bulunduğu 16 kişi öldü.

18:23 17 Ocak 2019 Perşembe
IŞİD’in Menbiç saldırısı sonrası Trump’ın “çekilme planı” sorgulanıyor
Suriye’nin kuzeyinde Menbiç şehrinde 15 Ocak Salı günü yaşanan bombalı saldırıda aralarında 2 Amerikan askerinin de bulunduğu 16 kişi öldü.

IŞİD’in üstlendiği saldırı sonrası ABD’de Başkan Donald Trump’ın Suriye’den çekilme planları sorgulanmaya başladı.

ABD Başkanı Trump, 19 Aralık’ta yaptığı açıklamada IŞİD’in mağlup edildiğini belirterek Amerikan askerlerinin derhal Suriye’den çekileceğini açıkladı. Daha sonra bu sürenin 4 ayı bulabileceği belirtildi. 

Açıklama sonrası Savunma Bakanı Jim Mattis ve ABD’nin IŞİD ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk istifa etti. Trump yönetiminden üst düzey kişiler ve Kongre üyeleri bu plana karşı çıktı.


“PLAN YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ YA DA DURDURULMALI” 

Menbiç’te 3 Amerikan askerinin de yaralandığı saldırıdan hemen sonra Dışişleri Bakanlığı’nda bir toplantıda konuşan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, IŞİD’in mağlup edildiğini defalarca vurguladı.

Daha sonra saldırıyı kınayan yazılı bir basın açıklaması da yapan Mike Pence, geri çekilme planının devam edeceğini vurguladı.

Washington’daki bazı siyasiler ise saldırı sonrası planın yeniden gözden geçirilmesi ve hatta durdurulması çağrısı yaptı.

Başkan Trump’ın Kongre’deki en büyük destekçilerinden Senatör Lindsey Graham, geri çekilme planının İŞİD militanlarını cesaretlendirmiş olabileceğini ve ABD’nin bölgedeki müttefikleri için “tehlikeli bir belirsizlik ortamı” oluşturduğunu belirtti.   

ABD’Lİ KONGRE ÜYESİ: BAŞKAN TRUMP, SORUNUN KARMAŞIKLIĞINI ANLAMIYOR 

Saldırının IŞİD’in ölümcül kapasitesini gösterdiğini vurgulayan Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi Elissa Slotkin de, “(Saldırı) tek başına Suriye’nin en karmaşık bölgesi olan Menbiç’te gerçekleşti. Bu da Başkan Trump’ın sorunun karmaşıklığını açık bir şekilde anlamadığını gösteriyor.” dedi.

ABD Savunma Bakanlığına Suriye ve diğer uluslararası konularında daha önce danışmanlık yapan Slotkin, “Başkan Trump için Suriye’deki tehditle uyumlu olarak planlarını değiştirme ve iyileştirme zamanı.” şeklinde konuştu.

BAŞKAN TRUMP YÖNETİMİ GERİ ÇEKİLMEDE KARARLI  

Eski NATO Komutanı Emekli Amiral James Stravidis, İŞİD’in haberleri yakından takip ettiğini ve dikkat çekici bir saldırı ile kamuoyunu yönlendirme girişiminde bulunabileceğini belirtti.

Washington’daki bazı isimler ise saldırının planlarda değişiklik yapacağını iddia etti. 

Trump ise geri çekilme planında kararlı. Trump’ın bu kararlılığını 16 Ocak Çarşamba akşam saatlerinde Cumhuriyetçi Parti senatörleri ile basına kapalı yaptığı bir toplantıda da yinelediği ifade edildi.
 

Son güncelleme: 18:23 17.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı