• Turkhane Logo

İran’dan tehdit: Daha güçlü ve kapsamlı cevap veririz

İran, İsrail'in muhtemel saldırısına

23:03 15 Nisan 2024 Pazartesi
İran’dan tehdit: Daha güçlü ve kapsamlı cevap veririz
İran, İsrail'in muhtemel saldırısına

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrailin muhtemel saldırısına süratli, daha güçlü ve daha kapsamlı yanıt vereceklerini söyledi.

Yarı resmi Tesnim Haber Ajansına göre, Abdullahiyan, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile telefonda bölgedeki durumu görüştü.

İranın İsraile saldırısının meşru müdafaa kapsamında gerçekleştirildiğini mevkidaşına aktaran Abdullahiyan, bölgedeki krizlerin temelinde İsrailin yıkıcı politikalarının olduğunu belirtti.

İsrailin Gazzede on binlerce sivili öldürdüğü saldırıya İngilterenin verdiği desteği eleştiren Abdullahiyan, Son altı ayda mazlum Gazze halkının üzerine yüz binlerce ton bomba atılırken İngilterenin, İranın Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin 51. maddesine göre meşru müdafaa çerçevesinde İsrail rejiminin diplomatik mekanlara barbarca saldırısına verdiği tepkiden endişe duyması şaşırtıcıdır değerlendirmesinde bulundu.

İran Dışişleri Bakanı, Tel Avivin İran topraklarına muhtemel saldırısına ilişkin ise, İran, bölgede gerilimin tırmanmasını istemiyor ancak İsrail rejimi macera ararsa bir sonraki tepkimiz süratli, daha güçlü ve daha kapsamlı olacaktır ifadelerini kullandı.

Cameron ise İranın İsraile askeri saldırısının endişe verici olduğunu ifade ederek, İsrailden karşılık vermemesini isteyeceğiz çünkü son dönemde yaşananların tekrar ve daha geniş çapta yaşanmasını istemiyoruz dedi.

İRAN VE İSRAİL ARASINDAKİ GERİLİM

İsrail, İranın Şamdaki konsolosluk binasına 1 Nisanda hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2si general rütbesinde toplam 7 İranlı yetkili ölmüştü.

İran, İsrailin konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu. İsrail ise İranın saldırısına karşılık vereceğini bildirmişti.

İran 13 Nisanda İsraile yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmıştı.

İran bazı hedeflerin vurulduğunu, İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini açıklamıştı.

İsrail basını, Tel Aviv yönetiminin İran’ın hava saldırısına karşı “açık ve etkili” şekilde karşılık verme kararı aldığını iddia etmişti.

Son güncelleme: 23:03 15.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı