• Turkhane Logo

Irak’ta göstericilere kurşunları İran güçleri yağdırdı iddiası

Bağdat’ta göstericilerin üzerine yapılan yaylım ateşinden İran sorumlu tutuluyor. Deliller, halkın “HAŞİD” olarak niteliği Haşdi Şabi’nin paramiliter güçlerini işaret ediyor.

11:24 09 Aralık 2019 Pazartesi
Irak’ta göstericilere kurşunları İran güçleri yağdırdı iddiası
Bağdat’ta göstericilerin üzerine yapılan yaylım ateşinden İran sorumlu tutuluyor. Deliller, halkın “HAŞİD” olarak niteliği Haşdi Şabi’nin paramiliter güçlerini işaret ediyor.



Irak’ta yavaş yavaş tesis edilmeye başlanan huzur ortamı aniden başlayan ve merkezinde liselilerin olduğu gösterilerle yerini yeniden kaosa bıraktı. Ülkedeki normalleşmeyle birlikte Green Zone olarak bilinen bölgede duvarlar kaldırılmaya başlanmış ve normalleşme işaretleri kendini göstermişti.

Ancak merkezinde liselilerin bulunduğu eylemlerle birlikte ülke haftalardır kaos içinde. Bağdat’taki gösteri ise şüpheli biçimde kana bulandı. Göstericilerin üzerine açılan ateş sonucu 25 kişi öldü 120’ye yakın kişi yaralandı.. Bazı kaynaklar saldırıdan Haşdi Şabi’yi sorumlu tutarken, örgütün ‘Gösterilerden uzak durun’ uyarısı yapması dikkat çekti.


KİMİN ATEŞ ETTİĞİ TAM BİLİNMİYOR

Bağdat’ta Tahrir Meydanı’na yakın El-Hillani’de yaşanan olayda, kaynaklar saldırının İran destekli Haşdi Şabi tarafından yapıldığını öne sürerken, Haşdi Şabi ve Irak Ordusundan dikkat çekici açıklamalar geldi. Katliamdan sonra Haşdi Şabi Genel Kurulu Başkanı ve Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Falih Feyyaz, Haşdi Şabi üyelerinin, Irak’ta gösterilerin sürdüğü alanlara kesinlikle yaklaşmamaları için bir talimat yayınladı.

Irak ordusu ise göstericileri koruma altına almak için bölgeye asker sevkedeceğini duyurarak Haşdi Şabi’yi işaret etti.

GÖSTERİLER ANİDEN İRAN’A ÖFKE SELİNE DÖNÜŞTÜ

Ekonomik sebeplerle başlayan ve hükümeti hedef alan gösteriler bir süre sonra Irak’ta baskıcı ve kaotik ortamın sorumlusu olarak tutulan İran’ı hedef almaya başladı ve iran’a yönelik öfke seline dönüştü.
Hatta göstericiler İran’ın konsolosluklarını ateşe verdiler.

Göstericiler Başbakan Adil Abdulmehdi’nin istifası istiyorlardı ve Abdulmehdi, Necef gibi yerlerdeki katliamlardan sonra 29 Kasım’da istifa ettiğini duyurmuştu.

İRAN GÖSTERİLERİ KAMUFLAJ OLARAK KULLANIYOR

Irak ve Lübnan’daki isyanları komplo ve darbe olarak yorumlayan İran’ın dini lideri ve İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Bağdat toplantıları sonrası katliamlara başvurulduğu değerlendirmeleri yapılıyor. The New York Times (NYT) İran’ın protestoları kamuflaj olarak kullanıp Irak’a kısa menzilli balistik füze yığdığını yazmıştı. İran’ın Irak’taki kaosu kullanarak burada kısa menzilli füzelerden gizli cephanelik oluşturduğu iddiasını aktaran NYT, bunun İran’ın “Ortadoğu’da göz korkutup güç göstermeye yönelik geniş çaplı çabalarının bir parçası olduğu” yorumunu yapmıştı.

“GİTTİ IŞİD GELDİ HAŞİD”

Irak’ta 2014 yılında IŞİD’e karşı Şiilerin çoğunluğuyla kurulan Haşdi Şabi’ye, illegal ve paramiliter bir güç olmasına rağmen, IŞİD’le mücadele çerçevesinde göz yumuldu.

Haşdi Şabi, zaman içerisinde Sünniler ve Kürtlere karşı insan hakları ihlalleriyle gündeme geldi ve uluslararası tepki çekti. Ancak oluşturulan fiili durum sonrasında, Irak Başbakanı Abadi’nin imzaladığı kararnameyle, Haşdi Şabi resmileştirildi ve ordu mensuplarıyla aynı haklara sahip olması kararlaştırıldı. Kürtler ve Sünnilerin şiddetli itirazlarına rağmen kararname çıkartıldı.

Böylece ülke içinde adeta ikinci bir Şii ordu kuruldu.

Halk ise Haşdi Şabi üyelerinin sürekli ağır insan hakları ihlalleri ve kullandıkları karanlık yöntemler nedeniyle, “Gitti IŞİD geldi HAŞİD” söylemini kullanıyor.

Son güncelleme: 11:24 09.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı