• Turkhane Logo

İngiltere'den Almanya'ya Taurus önerisi

İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron, Almanya'nın İngiltere'ye Taurus füzeleri vermesini, buna karşılık İngiltere'nin de Ukrayna'ya Storm Shadow füzeleri göndermesini gündeme getirdi.

10:12 11 Mart 2024 Pazartesi
İngiltere'den Almanya'ya Taurus önerisi
İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron, Almanya'nın İngiltere'ye Taurus füzeleri vermesini, buna karşılık İngiltere'nin de Ukrayna'ya Storm Shadow füzeleri göndermesini gündeme getirdi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholzun Ukraynaya uzun menzilli Taurus füzelerinin gönderilmesine karşı çıkması nedeniyle yaşanan tartışma İngilterenin önerisi ile yeni bir boyut kazandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, hafta sonunda Süddeutsche Zeitunga verdiği röportajda, Ukraynaya Taurus füzeleri gönderilmesi için bir çözüm bulunabileceğini söyledi. Taurus sevkiyatı konusunda yaşanan sorunların çözümünde Büyük Britanya Almanyaya yardım edebilir mi? şeklindeki soruyu Cameron, Ukraynaya yardım etmek için bunun gibi bütün meselelerde Alman partnerlerimizle iş birliği yapma konusunda kararlıyız sözleriyle yanıtladı. Almanyanın sizin ülkenize Taurus göndermesi ve Büyük Britanyanın da Ukraynaya Storm Shadow sevkiyatı yapması ile bir değiş tokuş düşünebilir mi? sorusuna karşılık olarak ise Cameron Ukrayna için maksimum verim alabileceğimiz her türlü seçeneği değerlendirmeye hazırız dedi. Cameron, ancak konuyla ilgili ayrıntılı bilgi veremeyeceğini de sözlerine ekledi.

Ukraynaya uzun menzilli füzelerin gönderilmesinin gerginliğin daha da artmasına yol açabileceği yönünde Almanyadaki endişeleri ise paylaşmayan İngiltere Dışişleri Bakanı, Gerginliğin tırmanmasına yol açmayacaklarından emin olmak için bu tür silahların kullanımına ilişkin bazı kısıtlamalar getirilmesinin mümkün olduğunu vurguladı.

Alman hükümetinin İngilterenin değiş tokuş önerisini hayata geçirmesi halinde, Almanyanın İngiltereye Taurus füzeleri göndermesi ve bunun karşılığında da Londranın Ukraynaya uzun menzilli seyir füzesi Strom Shadow göndermesi mümkün olabilecek. Almanya, böylelikle savaş bölgesine uzun menzilli seyir füzesi Taurusları göndermeden, Ukraynayı dolaylı olarak desteklemiş olacak.

Ukraynaya gereken desteğin sağlanabilmesi için değiş tokuş önerisi Alman haber ajansı dpanın edindiği bilgilere göre Ocak ayında da gündeme getirilmiş, Almanyanın NATO müttefikleri İngiltere veya Fransaya Taurus füzesi vermesi, bunun karşılığında da Ukraynaya Storm Shadow füzeleri göndermesi önerilmişti.

Başbakan Scholz Taurus gönderilmesine karşı
Almanya Başbakanı Scholz, 500 kilometre menzile sahip olan Taurus füzelerinin Ukraynaya gönderilmesini, Almanya da savaşa taraf olur endişesiyle reddediyor. Ukraynaya en fazla yardım eden ülkelerden biri olan Almanyanın Taurus füzelerinin gönderilmesini reddetmesi Berlinde bir süredir tartışılan bir konu. Taurus füzeleri ile ilgili tartışmanın bu hafta içinde de devam etmesi bekleniyor.
Muhalefetteki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ise Ukraynaya Taurus gönderilmesi için baskı yapıyor. Hristiyan Birlik, Şubat ayında konuyu Federal Meclise getirmiş, ancak yapılan oylamada Ukraynaya Taurus sevkiyatı reddedilmişti. Hristiyan Birlik, Ukraynanın talep ettiği Taurus füzelerini bu Perşembe günü yine Federal Meclis gündemine getirmeyi planlıyor.

Hristiyan Birlik, bu nedenle de değiş tokuş önerisini reddediyor. Hristiyan Birlik Meclis Grup Başkan Yardımcısı Johann Wadephul, Rheinische Post gazetesine verdiği demeçte Ukraynanın yenilgiye uğramasının engellemesi için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, bunun için en iyi sistem olan Taurusların ülkeye sevkiyatının yapılması gerektiğini ifade etti. Wadephul, değiş tokuş ile gönderilecek füzelerin Taurusun yerini tutmayacağını da sözlerine ekledi.

Son güncelleme: 10:12 11.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı