• Turkhane Logo

Gözaltı kararı askıya alınan eski Pakistan başbakanı Şerif ülkesine döndü

Pakistan'ın eski başbakanı Navaz Şerif, Kasım 2019'dan bu yana bulunduğu İngiltere'den ülkesine döndü. Şerif'e geçici kefalet verilmiş, hakkındaki gözaltı kararı askıya alınmıştı.

15:20 21 Ekim 2023 Cumartesi
Gözaltı kararı askıya alınan eski Pakistan başbakanı Şerif ülkesine döndü
Pakistan'ın eski başbakanı Navaz Şerif, Kasım 2019'dan bu yana bulunduğu İngiltere'den ülkesine döndü. Şerif'e geçici kefalet verilmiş, hakkındaki gözaltı kararı askıya alınmıştı.

Pakistanın eski başbakanı Navaz Şerif, yaklaşık 4 yıl sonra ülkesine döndü. Kasım 2019dan bu yana İngilterenin başkenti Londrada bulunan Şerif ile beraberindeki parti üyelerini taşıyan özel charter uçak, başkent İslamabad’daki havalimanına iniş yaptı.

Gazete Duvarda yer alan habere göre Pakistan ulusal basınından aktardığına göre, ülkesine dönen Navaz Şerif, İslamabad’da avukatlarıyla görüştükten sonra Lahor kentinde hareket edecek ve burada kendisi için hazırlanan miting alanında konuşma yapacak.
YÜKSEK MAHKEME 24 EKİME KADAR GEÇİCİ KEFALET VERMİŞTİİslamabad Yüksek Mahkemesi, 19 Ekimde yargılandığı 2 yolsuzluk davasında, Navaz Şerife 24 Ekime kadar geçici kefalet verirken, bir başka mahkeme de eski Başbakan hakkındaki gözaltı kararını askıya almıştı. Böylelikle Şerif’in ülkeye dönebilmesinin önü açılmıştı.
ADI PANAMA BELGELERİNDE GEÇİYORDU: 2019DA ÜLKEDEN AYRILDIPanamada bulunan offshore hesaplarına ait bilgilerin paylaşıldığı Panama Belgeleri skandalında adı geçen Navaz Şerif, 2017de Anayasa Mahkemesince görevinden alınmıştı. Hakkındaki tutuklu yargılama kararı sonrası 10 ay cezaevinde yatan Şerif, Kasım 2019da sağlık sorunları nedeniyle tedavi görmesi için 2 aylığına serbest bırakılmıştı.
Pakistan Yüksek Mahkemesi, tedavi için cezaevinden 8 hafta ayrılmasına izin verilen Şerifin, bu sürenin en fazla 4 haftasını yurt dışında geçirilebileceğine ve bu sürenin doktorların talebiyle uzatılabileceğine hükmetmişti. Bu kararın ardından Kasım 2019da tedavi için İngiltereye giden Navaz Şerif, Londraya yerleşmişti. Aralık 2020de Yüksek Mahkeme, yolsuzlukla yargılandığı davalara katılmayan Şerifi kanun kaçağı ilan etmişti.
3 DÖNEM BAŞBAKANLIK YAPTIPakistana geri dönebilmek için hakkındaki mahkeme kararlarına karşı itiraz eden Şerif, 1990-1993, 1997-1999, 2013-2017 dönemlerinde 3 defa başbakanlık görevinde bulunmuştu. Navaz Şerife 10 Kasım 2022de diplomatik pasaport çıkartılmış, hükümet yetkilileri, ülkeye dönebilmesi için yasal zeminin hazırlandığını belirtmişti. 

Son güncelleme: 15:20 21.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı