• Turkhane Logo

Gazze'de ateşkes için Paris'te dörtlü görüşme

Hamas yetkilisi,

18:22 24 Şubat 2024 Cumartesi
Gazze'de ateşkes için Paris'te dörtlü görüşme
Hamas yetkilisi,

Euronewste yer alan habere göre İsrail ile Hamas arasında süren savaşın sonlanması için İsrail, ABD, Mısır ve Katarlı yetkililer Fransanın başkenti Pariste ateşkes diplomasisi yaptı. Çatışmanın durması ve rehinelerin serbest bırakılması için yapılan görüşmelerin haftalardır yapılan en ciddi girişim olduğu belirtildi.

Hamas ile İsrail arasında 7 Ekimde başlayan savaşta Tel Aviv yönetiminin saldırılarının durması ve rehinelerin serbest kalması için taraflar bu kez Pariste cuma günü bir araya geldi.

İsrail yönetimi, Filistinlilerin son sığınağı olan Refah kentine saldırmaya hazırlanırken arabulucular ateşkes sağlanması için çabalarını hızlandırdı. Bu kapsamda Pariste yürütülen görüşmeler, İsrail Mossad istihbarat servisi başkanının Katar, Mısır ve ABDli yetkililerle ayrı ayrı buluşmasıyla başladı.

Reutersa konuşan isminin açıklanmasını istemeyen diplomatik kaynak, Ciddi bir müzakerenin başlatılmasına doğru ilerlenebileceğine dair iyimserlik işaretleri var dedi. Mısırın Al Qahera TV News kanalı da görüşmelerin başladığını duyurdu.

Mısır istihbarat şefi Abbas Kamel, Hamas lideri İsmail Haniyeh ile ülkesinde görüştükten sonra ateşkes görüşmeleri için Parise gitmişti.

Hamastan bir yetkili, kendilerinin Kahiredeki ateşkes görüşmelerini tamamladığını kaydederek, arabulucuların İsraille hafta sonu yapılan görüşmelerden ne getireceğini beklediklerini söyledi.

Hamas yetkilisi, Önerimizi Mısırlılarla görüştük ve onlar Paristen dönene kadar bekleyeceğiz dedi.

Netanyahu, Gazzede savaş sonrası planını hükümete sundu

İsrail Başbakanlık Ofisinin yaptığı açıklamaya göre Netanyahunun dünkü kabine toplantısında sunduğu plan Gazze Şeridinin silahsızlandırılması, İsrailin güvenlik için hareket özgürlüğünü koruması ve Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğudaki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) kapatılmasını içeriyor.

Plana göre İsrail, Gazze Şeridinde ve işgal altındaki Batı Şeriada güvenlik ve askeri konularda hareket özgürlüğünü elinde tutacak, Mısır-Gazze sınırında ABDnin koordinasyonuyla tampon bölge oluşturarak kaçakçılık girişimlerini önleyecek.

Netanyahunun hükümete sunduğu yol haritasına göre Gazzenin sivil idaresi ise yönetim becerisine sahip profesyoneller tarafından gerçekleştirilecek; bu kişiler terörü destekleyen devlet ve oluşumlara bağlı olmayacak, maaşlarını bunlardan almayacak.

Son güncelleme: 18:22 24.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı