• Turkhane Logo

G7'den Putin'i çok kızdıracak hamle: Rusya'nın 300 milyar dolarlık varlığına el konulacak

G7 ülkelerinin liderleri Rusya'nın 300 milyar dolar büyüklüğündeki dondurulmuş varlıklarına el koymak için yeni adımlar atmaya hazırlanıyor.

14:02 29 Aralık 2023 Cuma
G7'den Putin'i çok kızdıracak hamle: Rusya'nın 300 milyar dolarlık varlığına el konulacak
G7 ülkelerinin liderleri Rusya'nın 300 milyar dolar büyüklüğündeki dondurulmuş varlıklarına el koymak için yeni adımlar atmaya hazırlanıyor.

G7 ülkelerinin liderleri şubat ayında bir araya geldiklerinde Rusyanın 300 milyar dolar büyüklüğündeki dondurulmuş varlıklarına el koymalarına olanak sağlayacak yeni bir yasal formül hakkında görüşecekler.

Haber, konuya yakın olan iki kaynağın ve bir İngiliz yetkilinin dün verdikleri bilgiye dayandırıldı.
Üç kaynağın verdiği bilgiye göre, ABDli ve İngiliz yetkililer Belçika ve diğer Avrupa ülkelerinde dondurulmuş Rus varlıklarına el koyma çabalarını son aylarda hızlandırdılar.
ABDli ve İngiliz yetkililer, G7 ülkelerinin Ukrayna savaşının ikinci yıl dönümüne denk gelecek şubattaki toplantıda daha güçlü bir açıklama yapmayı kabul etmelerini umduklarını söylediler.
ABDDE UKRAYNA YARDIMI TARTIŞMASIÖte yandan, ABD Kongresindeki Cumhuriyetçiler, ABD Başkanı Joe Bidenın Ukraynaya 61 milyar dolarlık ilave bir yardım gönderme isteğine karşı çıkıyorlar.
ABDli yetkililer, yardım gönderilmemesi durumunda Ukrayna savaşında vahim sonuçlar olabileceği uyarısını yapıyorlar.
İngiltere, Japonya ve Kanadanın desteğini alan ABDnin G7 bünyesindeki çalışma gruplarının ülke liderleri için seçenekler geliştirmeleri önerisinde bulunduğunu söyleyen kaynaklar, yine de şubat sonunda gerçekleşecek toplantıda dondurulan varlıklara ilişkin bir duyuru beklenmemesi gerektiğini belirttiler.
İki kaynak henüz herhangi bir karar alınmadığını ve ABD ile İngiltere de dahil olmak üzere birçok ülkenin varlıklara el koyacak yetkileri sağlayabilmek için mevzuat değişikliğine gitmeleri gerekeceğini söylediler.

RUSYA 400 MİLYAR DOLARI AŞAN HASARA NEDEN OLDUG7 ülkelerinin liderleri uzun süredir Rusyanın uluslararası hukuk uyarınca Ukraynadaki savaşı bitirmek ve yol açtığı hasar için ödeme yapmak zorunda olduğunu belirtiyorlar. Dünya Bankasına göre, Rusyanın yol açtığı hasar hâlihazırda 400 milyar doları aşıyor.
Kaynaklardan biri, diğer ülkeleri bu adıma katılmaya ikna etmek de dahil olmak üzere hâlâ yapılacak çok şey olduğunu söyledi.
Kaynak, Bu (adımın), etkili olabilmesi için uluslararası toplumun kollektif şekilde hareket etmesi gerek dedi ve bazı ülkelerin yalnızca tüm Avrupalı ülkeler katılırsa uygulamaya katılacağını ekledi.
Financial Timesın haberinde 2024te G7 başkanlığını devralacak olan İtalya da dahil olmak üzere bazı ülkelerin bu adımın finansal istikrar açısından etkileri ve Rusyanın misilleme olarak atabileceği adımlar hakkında endişe duydukları ifade edildi.
Rusya, daha önce varlıklarına el koyan ülkelere karşılık vereceğini açıklamıştı.

Son güncelleme: 14:02 29.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı