• Turkhane Logo

Filistin'i hangi ülkeler devlet olarak tanıyor?

Filistin Yönetimi'ne göre 193 Birleşmiş Milletler üyesinden 137'si halihazırda devletlerini tanıyor. Avrupa Birliği'nde son olarak İspanya, İrlanda, Malta ve Slovenya, benzer adımı atma sinyali verdi.

05:27 05 Nisan 2024 Cuma
Filistin'i hangi ülkeler devlet olarak tanıyor?
Filistin Yönetimi'ne göre 193 Birleşmiş Milletler üyesinden 137'si halihazırda devletlerini tanıyor. Avrupa Birliği'nde son olarak İspanya, İrlanda, Malta ve Slovenya, benzer adımı atma sinyali verdi.

İsrailin 7 Ekim saldırısından bu yana Gazzede yürüttüğü savaş, dünyada Filistin devletinin tanınması çağrılarını canlandırdı.

Son olarak İspanya, İrlanda, Malta ve Slovenya, koşullar uygun olduğunda Filistini tanımaya hazır olduklarını bildirdi.

Filistinliler de Birleşmiş Milletlere (BM) tam üye olmak için tekrar başvuruda bulundu. Filistin Yönetimine göre 193 BM üyesinden 137si halihazırda devletlerini tanıyor.

Ancak onlar arasında ABD, Kanada, Avustralya, Japonya ve Batı Avrupanın çoğu ülkeleri bulunmuyor.

Yaser Arafat devlet ilan etti
Dönemin Filistin lideri Yaser Arafat, 15 Kasım 1988de ilk intifada sırasında tek taraflı olarak başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet ilan etti.

Cezayirde Filistin Ulusal Konseyi toplantısında bu duyuruyu yapmasının ardından Cezayir, bağımsız bir Filistin devletini resmen tanıyan ilk ülke oldu.

Birkaç hafta içinde Türkiye, Hindistan, Arap dünyasının büyük bir kısmı, bazı orta ve doğu Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere onlarca ülke aynı adımı attı.

2010 sonu ve 2011 başında, Orta Doğu barış sürecinin krizde olduğu bir dönemde Arjantin, Brezilya ve Şilinin de aralarında bulunduğu bir dizi Güney Amerika ülkesi, Filistine desteklerini açıkladı.

O dönemde İsrailin işgal altındaki Batı Şeriada Yahudi yerleşimi inşasına getirdiği geçici yasağı sona erdirme kararı Filistinlilere bu desteğin verilmesinin başlıca nedeniydi.

BM Genel Kurulundan tarihi adım
Filistinliler, 2011de BMye tam üyelik için kampanya başlattı; ancak bu girişim başarısız oldu. 31 Ekimde BM kültür ajansı UNESCO Filistinlileri üye olarak kabul etti.

Bu karara tepki gösteren ABD ve İsrail, Paris merkezli kuruma sağladıkları fonları askıya aldı.

İsrail ve ABD 2018 yılında UNESCOdan tamamen ayrıldı; Washington, geçen yıl yeniden geri dönme kararı aldı.

BM Genel Kurulunda Kasım 2012de yapılan oylamada Filistinlilerin statüsü üye olmayan gözlemci devlet statüsüne yükseltildi. Filistin bayrağı, New Yorktaki Birleşmiş Milletlerde ilk kez göndere çekildi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi de üç yıl sonra Filistini taraf devlet olarak kabul etti.

İsveç, Batı Avrupada Filistini tanıyan ilk ülke
Avrupa Birliğine girmeden önce Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Kıbrıs, Polonya ve Romanya, Filistini devlet olarak kabul etti.
Ancak İsveç, birliğe katıldıktan sonra 2014 yılında, Batı Avrupada bir Filistin devletini tanıyan ilk AB üyesi oldu.

Geniş bir Filistinli topluluğa sahip olan İsveçin bu adımı İsrail tarafından ilhak edilen Doğu Kudüste aylarca süren çatışmaların ardından geldi.

Karara sert tepki veren dönemin İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, İsveçlilere Ortadoğudaki ilişkilerin IKEAnın kendi kendine monte edilebilen mobilyalarından çok daha karmaşık olduğunu söyledi.

Avrupada yeni hamle
AB ülkeleri, Gazzede ölü sayısının arttığı ve kıtlığın yaşandığı dönemde Filistini devlet olarak tanınması çağrıları yapmaya başladı.

İrlanda, Malta ve Slovenya liderleri 22 Martta İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile birlikte yaptıkları ortak açıklamada koşullar uygun olduğunda Filistini tanımaya hazır olduklarını bildirdi.

Son güncelleme: 05:27 05.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı