• Turkhane Logo

Enes Kanter’e Uluslararası Cesaret Ödülü verilecek

Dünya genelinde 25 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu İnsan Hakları ve Demokrasi için Cenevre Zirvesi, 2022 Uluslararası Cesaret Ödülü’nü Çin’de zulüm gören Uygurlar’ın sesini duyuran Enes Kanter Freedom’a verileceğini açıkladı.

09:18 23 Şubat 2022 Çarşamba
Enes Kanter’e Uluslararası Cesaret Ödülü verilecek
Dünya genelinde 25 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu İnsan Hakları ve Demokrasi için Cenevre Zirvesi, 2022 Uluslararası Cesaret Ödülü’nü Çin’de zulüm gören Uygurlar’ın sesini duyuran Enes Kanter Freedom’a verileceğini açıkladı.



Bold Medyadan Muhammed Ali Toksoyun haberine göre NBA sezonunun açılış maçında Çin Halk Cumhuriyeti’nin Tibet’lilere yaptığı baskıyı dile getiren Enes Kanter, daha sonraki maçlarda Uygurlara yapılan büyük zulmü açıkça eleştirmiş ve bunu her platformda duyurmaya çalışmıştı.Takas döneminde Boston Celtics’den, Houston Rockets’e gönderilen Enes Kanter, Rockets’in kendisini serbest bırakmasıyla takımsız kalmıştı. ABD’deki çok sayıda senatör, gazeteci ve spor yorumcusu NBA’nin, Çin’deki pazar payını düşünerek Enes Kanter’i devre dışı bıraktığını ifade etmişti. Bu gelişmelerin ardından kamuoyundan çok büyük destek alan ve Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen Enes Kanter’e şimdi de Uluslararası Cesaret Ödülü verilecek.

Cenevre Zirvesi yaptığı açıklamada, Çin’in yaptığı insan hakları ihlallerini yüksek sesle dile getirdiği için, NBA kariyeri tehlikeye giren basketbol oyuncusu ve aktivist Enes Kanter Freedom’a Uluslararası Cesaret Ödülü’nü vereceğini duyurdu.




Tam ismi, İnsan Hakları ve Demokrasi için Cenevre Zirvesi olan kuruluşu, dünyanın dört bir yanından 25 insan hakları STK’sı oluşturuyor. Uluslararası insan hakları camiasında geniş çapta kabul gören Cenevre Zirvesi’nin düzenlediği başarılı toplantılar dünya basınında büyük ses getiriyor.

Birleşmiş Milletler İzleme Örgütü’nün yönetici direktörü Hillel Neuer, Enes Kanter Freedom’ın Uluslararası Cesaret Ödülü’ne “Çin’in acımasız insan hakları ihlallerine yönelik tüm dünyayı harekete geçirmeye yönelik kahramanca çabaları” nedeniyle layık görüldüğünü söyledi.
  BREAKING: A global coalition of 25 human rights groups announced today that its prestigious international human rights award for 2022 will go to @EnesFreedom, the NBA athlete and activist risking his career for taking on China’s persecution of the Uyghurs.https://t.co/VMyqZpziZO pic.twitter.com/Z8Ox2FRx9K — Hillel Neuer (@HillelNeuer) February 22, 2022
Enes Kanter Freedom, “Cenevre İnsan Hakları ve Demokrasi Zirvesi’ne mücadeleme verdiği destek ve Çin’deki insan hakları ihlallerine küresel bir ışık tuttuğu için teşekkür etmek istiyorum, umarım bu çalışmalar, diğer sporcuları doğru olanı savunmaya teşvik eder” açıklamasını yaptı.

Cesaret Ödülü’nü geçtiğimiz senelerde alanların arasında, hapisteki Rus muhalefet lideri Alexei Navalny, hapisteki Suudi blog yazarı Raif Badawi ve Moritanya kölelik karşıtı kampanyasıyla tanınan Biram Dah Abeid’de bulunuyor.

Enes Kanter Freedom Uluslararası Cesaret Ödülü’nü, 6 Nisan tarihinde BM Büyük Elçileri, aktivistler, yazarlar ve gazetecilerin katılacağı büyük bir organizasyonla alacak.

Son güncelleme: 09:18 23.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı