• Turkhane Logo

Dünya 'ikinci Trump dönemine' nasıl hazırlanıyor?

Birçok ülke Amerika Birleşik Devletleri'nde kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ın iktidara gelmesi durumunda neler yapılacağı konusunda politikalar üretiyor.

09:45 25 Nisan 2024 Perşembe
Dünya 'ikinci Trump dönemine' nasıl hazırlanıyor?
Birçok ülke Amerika Birleşik Devletleri'nde kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ın iktidara gelmesi durumunda neler yapılacağı konusunda politikalar üretiyor.

ABDnin müttefikleri, eski Başkan Donald Trumpın kasım seçimlerinde iktidara gelmesi durumunda çıkarlarını korumak için adımlar atıyor.

Bazı liderler Trump ile doğrudan görüşürken, eski başkanın yeni politikaları konusunda lobicilerden destek alanlar da var.

Almanya, Trump ile ilişki geliştirmek için bir koordinatörü devreye soktu. Meksika hükümet yetkilileri Trump ekibi ile görüşüyor. Avustralya ise ABD savunma bağlarını Trumpa karşı korumak için adımlar atıyor.

Reuters beş kıtadaki diplomatlar ve hükümet yetkilileriyle ikinci Trump dönemi hazırlıkları hakkında konuştu.

Trump ile görüşüyorlar
Bazı yabancı liderler, seçimdeki rakibi Demokrat Başkan Joe Bidenı kızdırma riskine rağmen Trumpla doğrudan temasa geçti.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron da bu ay Trump ile Floridadaki tatil beldesinde bir araya geldi. Suudi veliaht prensi kısa süre önce Trumpı telefonla aradı; Macaristan başbakanı ve Polonya cumhurbaşkanı ise geçtiğimiz haftalarda Trumpla yüz yüze görüştü.

Beyaz Saray, Trumpın Orbanla görüşmesi ya da Suudi telefon görüşmesi hakkındaki soruları yanıtlamayı reddetti.

Teksas Üniversitesinde başkanlık tarihçisi olan Jeremi Suri, adaylar ve diplomatlar arasındaki görüşmelerin normal olduğunu ancak Trumpın Orbanla görüşmesi ve Suudi Arabistanlı Muhammed Bin Selmanla yaptığı telefon görüşmesinin olağandışı olduğunu söyledi.

Trumpın danışmanı Brian Hughes, görüşmelerle ilgili olarak, “Dünya liderlerinden gelen toplantılar ve telefonlar, bizim burada zaten bildiğimiz bir şeyin kabul edildiğini yansıtıyor. Joe Biden zayıftır ve Başkan Trump ABDnin 47. Başkanı olarak yemin ettiğinde dünya daha güvenli ve Amerika daha müreffeh olacaktır.” dedi.

Almanyanın bypass diplomasisi
Almanya, Trumpın Cumhuriyetçi tabanıyla eyaletler düzeyinde görüşüyor ve parti yetkililerine ABD sanayisine büyük yatırımlar yaptığını hatırlatıyor.
Trumpın göreve dönmesi halinde tüm ithalata en az yüzde 10 gümrük vergisi uygulamak istediğini hatırlatan Almanya, Trump 2.0a hazırlanmak için koordinatör olarak Michael Linki devreye soktu.

Michael Link, Almanyanın “bypass diplomasisi” olarak adlandırdığı politikaya liderlik ediyor.

Oklahoma, Arkansas, Alabama ve Indiananın Cumhuriyetçi valileriyle görüşen Link, “Donald Trump yeniden seçilirse, ABden gelen mallar için planladığı cezalandırıcı gümrük vergilerini önlemek son derece önemli olacaktır” dedi.

Link, görüştüğü kişilere iyi ticari bağların Almanyanın ABDdeki varlığını neden desteklediğini açıklıyor.

Meksika: Trumpa yakın isimler değerlendiriliyor
Meksikada hükümet yetkilileri Trumpa yakın kişilerle göç ve fentanilin ABDye kaçakçılığı gibi konuları görüşüyor.

Kaynaklar, Meksikalı yetkililerin en son 2020de Trump başkanlığında yeniden yazılan ve 2026da gözden geçirilecek olan Kuzey Amerika serbest ticaret anlaşmasını da görüştüklerini kaydetti.

İki kaynak, Meksikanın iktidar partisinin Trumpın mı yoksa Bidenın mı kazanma ihtimalinin daha yüksek göründüğüne bağlı olarak bir sonraki dışişleri bakanı olarak atayacağı alternatif adayları değerlendirdiğini ifade etti.

Kaynaklar, anketlerin Trumpın kazanacağına işaret etmesi halinde, iktidar partisi adayı Claudia Sheinbaumun dışişleri bakanı olarak Marcelo Ebrardı seçmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

Ebrard, Trumpın başkanlığı döneminde Meksika dışişleri bakanı olarak görev yapmıştı.  

Japonya:  Trump ekibiyle diplomatik ilişkiler güçleniyor
Japonya, Trump ekibiyle diplomatik ilişkilerini güçlendirmek için, Harvard eğitimli tercüman Sunao Takaoyu görevlendirmeye hazırlanıyor.
Bir kampanya yetkilisine göre, Japonyanın eski başbakanı Taro Aso da New Yorkta Trumpla bir araya geldi.

Hükümet yetkilileri, Amerikanın Asyadaki en yakın müttefikinin Trumpın ticari korumacılığı yeniden canlandırmasından endişe ettiğini dile getiriyor.

İngiltere: Cumhuriyetçi isimlerle görüşüldü
İngilterede yıl sonuna kadar yapılması beklenen seçimleri kazanma konusunda güçlü bir favori olan İngilterenin İşçi Partisinin de ABDdeki Cumhuriyetçilerle ilişkiler geliştirdiği belirtiliyor.
İşçi Partisinin aday Dışişleri Bakanı David Lammy, Time dergisinde Trumpın “kadın düşmanı, neo-Nazi bir sosyopat” olduğunu yazmıştı.

İşçi Partili bir yetkili, Lammynin Trump kabinesinde görev almaya aday Cumhuriyetçi isimlerle görüştüğünü, bunların arasında Trump döneminde ABD Dışişleri Bakanlığı yapmış olan Mike Pompeonun da bulunduğunu söyledi.

Lammy, birçok İngiliz siyasetçinin Trumpı eleştirdiğini ve Beyaz Sarayda kim oturursa otursun dışişleri bakanı olarak İngiliz çıkarlarını temsil edeceğini kaydetti.

Diğer yandan Trumpın eski ulusal güvenlik danışman yardımcısı Victoria Coates, İşçi Partisinin zaferinin ABD-İngiltere ilişkileri için zor bir dönem anlamına gelebileceğini dile getirdi.

Avustralya: Silah anlaşması korkusu
Avustralyanın ABD Büyükelçisi Kevin Rudd, eski başkana yönelik geçmiş eleştirilerde bulundu. Trump da Ruddun “biraz edepsiz” olduğunu duyduğunu söyledi; “Eğer düşmanca davranıyorsa, orada uzun süre kalmayacaktır.” dedi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong ise Ruddı savunarak Trumpın iktidarı geri kazanması halinde büyükelçi olarak kalacağını bildirdi.

Avustralya merkezli bir diplomatik kaynağa göre, Rudd perde arkasında önemli bir savunma anlaşmasının Trump tarafından engellemesini önüne geçmeye çalışıyor.

Biden yönetimi, Canberraya üç ila beş Virginia sınıfı saldırı denizaltısı satarak Avustralyanın nükleer enerjiyle çalışan bir denizaltı filosu geliştirme yolunda ilk adımını atmasına yardımcı olmayı kabul etti.

Stratejik Analiz Avustralyadan Michael Shoebridge, Trumpın “Önce Amerika” anlayışının anlaşmayı hala sonlandırabileceğini söyledi.

Güney Kore: Lobiciler görev başında
Washingtonda bulunan eski bir Güney Koreli hükümet yetkilisi, Seulün Trumpın düşüncelerini lobi şirketleri aracılığıyla “gizli bir şekilde” anlamayı tercih ettiğini söyledi.

Güney Koreli bir hükümet yetkilisi, lobicilerin Bidenın Enflasyon Azaltma Yasasına (IRA) ne olacağı da dahil olmak üzere Trumpın ticaret ve yatırım konusundaki görüşlerini anlamaya çalıştığını kaydetti. Güney Kore başkanlık ofisi yorum talebine yanıt vermedi.

Reuters, ABDnin bazı müttefiklerinin, Trumpa yakınlığıyla bilinen Floridalı lobici Brian Ballard tarafından yönetilen Ballard Partners da dahil olmak üzere Trumpla bağlantılı lobicileri kullandığını yazdı.

Son güncelleme: 09:45 25.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı