• Turkhane Logo

Dört ay sonra ilk kez AfD'ye destek azaldı

Almanya'da yapılan bir anket, AfD'ye desteğin dört ay sonra ilk kez düşüş kaydettiğine işaret etti. Partinin bu hafta sonu kabul edilen seçim programında ise AB yerine

09:33 07 Ağustos 2023 Pazartesi
Dört ay sonra ilk kez AfD'ye destek azaldı
Almanya'da yapılan bir anket, AfD'ye desteğin dört ay sonra ilk kez düşüş kaydettiğine işaret etti. Partinin bu hafta sonu kabul edilen seçim programında ise AB yerine

Almanyada INSA kamuoyu araştırma şirketinin gerçekleştirdiği anket, İslam ve göç karşıtıAlmanya için Alternatif (AfD) partisine desteğin yüzde 21 olduğunu ortaya koydu. Geçen haftaki ankette AfDye destek yüzde 22ydi. Böylece sağ popülist AfDye destek, INSA tarafından Bild gazetesi için her hafta düzenlenen anketlerde dört ay sonra ilk kez düşüş göstermiş oldu. INSAnın yaptığı kamuoyu araştırmasında AfDye yönelik destek, 25 Marttan beri sürekli artıyordu.

Ankette, Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlikten (CSU) oluşan Birlik Partileri bloğuna destek bir puan artışla yüzde 27ye yükseldi. Koalisyon hükümetinde yer alan partilerden Sosyal Demokrat Partiye (SPD) destek de bir puan artarak yüzde 19 oldu. Koalisyondaki diğer partilerden Yeşiller ve Hür Demokrat Partinin (FDP) oranları ise değişmedi. Ankete katılanların yüzde 14ü Yeşilleri, yüzde 7si ise FDPyi desteklediğini belirtti.

Oranı değişmeyen bir diğer parti de muhalefetteki Sol Parti oldu. Katılımcıların yüzde 5i, bugün seçim olması halinde bu partiye oy vereceğini dile getirdi. INSA, 31 Temmuz-4 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen anket kapsamında bin 203 kişiyle görüştüğünü duyurdu.

AfDnin seçim programındaki çarpıcı AB detayı
AfDnin Magdeburg kentindeki kongresinde, yaklaşan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine yönelik programı da parti delegeleri tarafından bugün onaylandı. Parti, seçim programında Avrupa Birliğini (AB) başarısız olmuş bir proje olarak değerlendirdi ve bu kurumun reform yapılabilir durumda olmadığını savundu. AfD programında, ABnin yerine Avrupa Ulusları Federasyonu getirilmesi için bir referanduma gidilmesi yönünde çağrı yapılıyor.

AfDnin seçim programının daha önceki taslağında, ABnin kontrollü şekilde feshedilmesi ve partinin Dexit planı çerçevesinde Almanyanın ABden çıkması gibi çağrılar da bulunuyordu. Ancak parti kongresinde yapılan tartışmalar sonucunda bu ifadeler programdan çıkarıldı.

Egemen ve demokratik devletlerden oluşan bir Avrupa topluluğu fikri savunulan belgede, ABnin göç ve iklim politikası gibi konular dâhil, Avrupayı varoluşsal olarak etkileyen tüm alanlarda tamamen başarısızlığa uğradığı iddia ediliyor. AfD, iklim değişikliğinin insan kaynaklı olduğu yönündeki bilimsel açıklamaları reddediyor.

Programda, Euronun ortak para birimi olarak kullanılmasına bir kez daha karşı çıkılırken ülkelerin isimleri verilmeden Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) NATOdaki liderliği ve Rusyaya yönelik AB yaptırımlarına dair eleştiriler de tekrarlanıyor.

Partinin Eş Genel Başkanı Alice Weidel onaylanan taslak üzerinde Cumartesi gecesi uzlaşmaya varıldığını açıkladı. Alman haber ajansı dpa, yeni taslağın AfDnin AP seçimlerindeki ilk sıra adayı Maximilian Krah tarafından da desteklendiğini bildirdi.

Son güncelleme: 09:33 07.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı