• Turkhane Logo

Doğu Akdeniz’de yalnız kalan AKP hükumeti, Tunus ile ilişkileri yeniden geliştirme peşinde

Türkiye, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Doğu Akdeniz’de yürüttüğü politika nedeniyle bölgede tamamen yalnız kaldı. Erdoğan’ın, çiçeği burnunda Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’i sürpriz bir şekilde ziyaret etmesinin ardında ne var?

15:13 26 Aralık 2019 Perşembe
Doğu Akdeniz’de yalnız kalan AKP hükumeti, Tunus ile ilişkileri yeniden geliştirme peşinde
Türkiye, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Doğu Akdeniz’de yürüttüğü politika nedeniyle bölgede tamamen yalnız kaldı. Erdoğan’ın, çiçeği burnunda Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’i sürpriz bir şekilde ziyaret etmesinin ardında ne var?


Doğu Akdeniz’e kıyısı olan neredeyse bütün ülkeler Yunanistan, İsrail, Suriye, Mısır ve Kıbrıslı Rumlar Türkiye’ye karşı ittifak halinde. Bu ülkeler Doğu Akdeniz’de ortak doğal gaz sondaj ve doğal gaz boru hattı çalışmaları konusunda ortak projeler yürütüyor.

Avrupa Birliği ve ABD de Doğu Akdeniz de Türkiye’nin karşısındaki bu ittifakı destekliyor. Fransız ve İtalyan şirketleri de bu ülkelere hizmet veriyor.


AKP hükumetinin yönettiği Türkiye’nin uluslararası alandaki en büyük müttefiki konumuna gelen Katar dahi Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama ve çıkarma çalışmalarında Yunanistan ve Rumlarla birlikte hareket ediyor.

TOPRAKLARINI KONTROL EDEMEYEN LİBYA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile birlikte hareket eden Türkiye, Doğu Akdeniz’deki bu yalnızlığı aşmak için son olarak Libya’daki Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükumeti ile deniz yetki sınırları ile bir anlaşma imzaladı.

Ancak Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükumeti, ülke topraklarını dahi kontrol edemiyor.Ülkenin 3’te 2’si doğudaki Tobruk merkezli General Halife Hafter güçlerinin kontrolünde. Nisan ayında başkent Trablus’u ele geçirmek için hareket geçen Hafter güçleri, Aralık ayında başkente saldırılarını yeniden arttırdı.

Anlaşmaya Yunanistan, Mısır ve Avrupa Birliği de sert tepki gösterdi.

TÜRKİYE-TUNUS İLİŞKİLERİ

AKP hükumeti, 2011 yılında Arap Baharı’nın başladığı Tunus’ta Nahda Hareketi ile sıkı ilişkiler geliştirdi.

Mısır’da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler (İhvan) hareketini yönlendirdiği gibi Nahda hareketini de yönlendirmeye kalkıştı. Ancak Nahda hareketinin 2012 yılında “siyasal İslam” ideolojisini bıraktığını açıklaması ve Tunus’ta “Türkiye’nin içişlerine karıştığı” yönündeki tepkiler sonrası AKP hükumetinin Tunus ve Nahda hareketi ile ilişkileri bozuldu.

Uzun süre Türkiye ile Tunus arasında ilişkiler dondu. Ankara’yı “içişlerine karışmakla” suçlayan Tunus’ta Türkiye karşıtı bir hava oluştu.

MUHAFAZAKAR KAYS SAİD İKTİDARDA

Tunus’ta Ekim ayında yapılan seçimlerin ikinci turunda bağımsız muhafazakar aday Kays Said, Cumhurbaşkanı seçildi.

Doğu Akdeniz’de ve bölgede yalnızlığını gidermek isteyen AKP iktidarındaki Türkiye, Tunus’la ilişkileri yeniden geliştirmek için ilk adımı attı.

TUNUS’A SÜPRİZ ZİYARET

Tunus’a sürpriz bir ziyarette bulunan Erdoğan, Kays Said’le görüştü. Erdoğan’ın Tunus ziyareti daha önce açıklanan resmi programda bulunmuyordu.

Erdoğan’a Tunus ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik etti.

GÜNDEM: LİBYA

Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından askeri törenle karşılanan Erdoğan’ın temaslarında Libya’daki gelişmeler öne çıktı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında, “Libya’da bir an evvel ateşkesin sağlanarak siyasi sürece dönülebilmesi amacıyla atabileceğimiz adımlarla bu çerçevede yürütebileceğimiz iş birliği neler olabilir, bunların üzerinde durma fırsatımız oldu” dedi.

Erdoğan, “Libya’da istikrarın sağlanması yönündeki çabalara, Tunus’un çok değerli ve yapıcı katkıları olacağı inancındayım” ifadesini kullandı.

Libya’ya asker gönderilmesi konusunda bir soruyu yanıtlayan AKP’li Erdoğan, “Biz hiçbir yere bugüne kadar davetsiz misafir olmadık. Herhangi bir davet olursa tabii ki bunu değerlendiririz, adımlarımızı da buna göre atarız. Aslında şu andaki münhasır ekonomik bölgeyle ilgili atılan adım, bunun yanında özellikle de mutabakat metninin içerisinde yer alan maddelerin hepsi aslında bir adımın ön sesleridir ve bu konuyla ilgili olarak da bazı görüşmeleri yapmış bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

Son güncelleme: 15:13 26.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı