• Turkhane Logo

BM'den Julian Assange için kritik uyarı: İntihar riski var

BM İşkence Özel Raportörü Edwards, İngiltere'yi Julian Assange'ın ABD'ye iadesini gözden geçirme çağrısı yaptı: Depresif bozuklukla mücadele ediyor. İntihar etmeye meyilli olduğu değerlendiriliyor.

20:21 06 Şubat 2024 Salı
BM'den Julian Assange için kritik uyarı: İntihar riski var
BM İşkence Özel Raportörü Edwards, İngiltere'yi Julian Assange'ın ABD'ye iadesini gözden geçirme çağrısı yaptı: Depresif bozuklukla mücadele ediyor. İntihar etmeye meyilli olduğu değerlendiriliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İşkence, İnsanlık Dışı ve Aşağılayıcı Muamele ve Ceza Özel Raportörü Alice Jill Edwards, WikiLeaks internet sitesi kurucusu Julian Assangeın ABDye iade edilmesi halinde kötü muameleye ve işkenceye maruz kalma riski bulunduğunu belirterek, İngiltere hükümetini iade kararını gözden geçirmeye çağırdı.

Edwards, Assangeın 20-21 Şubatta İngilterede görülecek ABDye sınır dışı edilme davasıyla ilgili Cenevrede açıklamalarda bulundu.
175 YILA KADAR HAPSE ÇARPTIRILABİLECEKGazete Duvarda yer alan habere göre İngiliz makamlarını Assangeı ABDye iade etmemeye çağıran Edwards, iade edilmesi durumunda işkenceye veya diğer kötü muamele veya cezalandırmaya varan muameleye maruz kalma riskiyle karşı karşıya kalacağının altını çizerek şunları söyledi:

Assange, uzun süredir devam eden ve tekrarlayan depresif bozuklukla mücadele ediyor. İntihar etmeye meyilli olduğu değerlendiriliyor. ABDnin yazışmalarını WikiLeaks aracılığıyla yasa dışı olarak yayımladığı gerekçesiyle 1917 tarihli Casusluk Yasasını ihlal olmak üzere çok sayıda suçlamayla karşı karşıya. İade edilmesi durumunda duruşmayı beklerken uzun süreli izolasyona ve tutukluluğa maruz kalacak. Suçlu bulunursa 175 yıla kadar hapse çarptırılabilecek.
ABDNİN GARANTİLERİ YETERLİ DEĞİLEdwards, mental durumuna rağmen uzun sürecek hücre cezasına çarptırılmasının ve sonucunda orantısız bir ceza alma riskinin İngilterenin insan haklarına ilişkin uluslararası yükümlülüklerine uygun davranıp davranmadığı sorularını gündeme getireceğinin de altını çizdi.
ABDnin insani muameleye ilişkin verdiği güvencelerin de Assangeı korumak için yeterli bir garanti olmadığına dikkati çeken Edwards, Yasal olarak bağlayıcılıkları yok, kapsamları sınırlı ve korunması amaçlanan kişiler bunların ihlali karşısında geri dönüş hakkı yok dedi.
İngiltere hükümetini Assangeın iadesiyle ilgili kararını gözden geçirmeye çağıran Edwards, Assangeın akıl ve beden sağlığının korunması gerektiğini söyledi.
Ne olmuştu?Assangeın kurduğu WikiLeaks, 28 Ekim 2010da ABDnin Irak ve Afganistanda işlediği suçları da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamıştı.

Assange, Haziran 2012de sığındığı Ekvadorun Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019da çıkarılarak gözaltına alınmış ve kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten tutuklanarak Londradaki Belmarsh Hapishanesine konulmuştu.
Mahkeme, 50 hafta hapse mahkum edilen Assangeın iade talebi çerçevesinde cezasını tamamladıktan sonra da tutuklu kalmasına karar vermişti.
Yüksek Mahkeme, 10 Aralık 2021de Assangeın ABDye iade edilebileceğine hükmetmişti.
Westminster Sulh Ceza Mahkemesinin 20 Nisan 2022de iadeye hükmetmesiyle dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel, 17 Haziran 2022de Assangeın ABDye iade edilmesi kararını imzalamıştı.
Assangeın avukatları da 1 Temmuz 2022de karara ilişkin Yüksek Mahkemeye itiraz başvurusunda bulunmuştu.
İngilterede tutuklu bulunan Assangela ilgili ABDye iade davası 20-21 Şubatta görülecek. 

Son güncelleme: 20:21 06.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı