• Turkhane Logo

BM'de ABD ve İsrail Kudüs için ısrarcı oldu, üye devletler karşı çıktı..

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü başkent olarak gördüğünü duyurmasıyla birlikte dünya ayağa kaldı. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Kudüs için acil toplanma kararı almıştı.

14:08 09 Aralık 2017 Cumartesi
BM'de ABD ve İsrail Kudüs için ısrarcı oldu, üye devletler karşı çıktı..
ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü başkent olarak gördüğünü duyurmasıyla birlikte dünya ayağa kaldı. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Kudüs için acil toplanma kararı almıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ABD Başkanı Donald Trumpın Kudüsü İsrailin başkenti olarak tanımasının ardından kararı görüşmek üzere gündem dışı acil toplandı. İsrailin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Danny Danon yaptığı konuşmada, Kudüsün İsrail devletinin başkenti olmadığı yerde asla barış olmaz iddiasında bulundu.

New Yorktaki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezinde düzenlenen Güvenlik Konseyide konuşan Danny Danon, Kudüsün başkent ilan edilmesi konusunda Filistinlilerin, Her zaman yaptıkları gibi şiddeti seçebileceğini ya da müzakere masasında kendilerine katılabileceklerini söyledi.

Danon, ABDnin açıklaması Filistinliler ve dünyanın bütün ulusları için bir gerçeklik kontrolü yapmalarını sağlamaktır ifadelerini kullandı. İsrailli Temsilci,  Kudüsün İsrailin başkenti olmadığı yerde asla barış olmayacağını bu ülkeler öğrenmeli diye konuştu.

ABDDEN İSRAİLE DESTEK

Kudüsün İsrailin başkenti olarak tanınmasında, Trumpı destekleyen ABDnin BM Daimi Telcisi Nikki Haley ise, İsrailin bütün uluslar gibi başkentini belirleme hakkına sahip olduğunu savundu. İsrailin tüm yönetim birimlerinin Kudüste olduğunu söyleyen Haley, Kudüs İsrail Parlamentosuna, Anayasa Mahkemesine, Cumhurbaşkanına, Başbakana, bakanlıkların birçoğunun ev sahibi. Yabancı elçiliklerin orada bulunması basit bir sağduyu sorunu ifadelerini kullandı.

FİLİSTİN: BU SUÇ ORTAKLIĞI GÖRÜNMELİDİR

Filistinin BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansour ise ABD Başkanı Trumpın Kudüse ilişkin açıklamalarının son derece üzücü olduğunu ve Güvenlik Konseyi kararlarına ve Kudüse yönelik uzun zamandır süregelmekte olan uluslararası fikir birliğine doğrudan aykırı olduğunu belirtti. ABDnin kararının bölgede gerginliği artırdığına dikkat çeken Mansour, bu kararın bölgenin tamamen istikrarsızlaştıracağını, geniş kapsamlı sonuçlar doğuracağını söyledi. Mansour, ABDnin kararına yönelik Bu suç ortaklığı görünmelidir. İsrailin dokunulmazlığını ödüllendirme kararı, bölgede barışa yön vermek için liderlik eden ABDnin gücünü baltalamakta ve devre dışı bırakmaktadır dedi.

İNGİLTERE: BARIŞ UMUTLARI AÇISINDAN YARARSIZ

İngiltere Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, ABDnin kararının Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olmadığını ve bölgedeki barış umutları açısından yararsız olduğunu söyledi. Rycroft, Kudüsün statüsünün İsrail ile Filistin arasındaki görüşmeler yoluyla belirlenmesi ve nihai statü anlaşması yapılmasının sağlanması gerektiğini belirterek, Kudüs nihayetinde İsrail ve Filistin devletlerinin başkenti olmalı dedi.

BM: BARIŞ ÇABALARINI ZAYIFLATABİLİR

Kudüsten video konferans yolu ile katlan BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov ise, Tek taraflı herhangi bir kararla Kudüsün karakterini ve statüsünü değiştirmeye çalışmak, mevcut barış çabalarını ciddi şekilde zayıflatabilir ve bölge çapında yankı uyandırabilir ifadelerini kullandı. BMnin Kudüs konusundaki tutumunun açık olduğunu dile getiren Mladenov, Kudüs konusu, BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu kararları çerçevesinde, iki taraf arasındaki doğrudan görüşmeler yoluyla çözülmesi gereken nihai statü sorunudur dedi. Mladenov, gelişmeleri yakından izlediğini, şiddetin tırmanma riskinden de büyük endişe duyduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin temsilcileri de, Güvenlik Konseyi çıkışında, ABDnin Kudüs kararıyla uyuşmayan ortak bir bildiri yayınladı.

Fransa, Almanya, İtalya, İsveç ve İngiltere büyükelçilerinin toplantı sonrasında yaptığı ortak açıklamada, şunlar kaydedildi: ABDnin Kudüsü İsrailin başkenti olarak tanıması ve ülkenin Tel Avivdeki büyükelçiliğinin Kudüse taşınması kararına katılmıyoruz. Bu karar, Güvenlik Konseyi kararlarıyla uyumlu olmamakla birlikte bölgedeki barış umutları açısından yararsız.

BMnin uluslararası barış ve güvenliği sağlamadan sorumlu birimi BM Güvenlik Konseyinde 15 üye bulunuyor. Bu üyelerden ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa veto yetkisi olan beş daimi üye. Geçici 10 üye ise ikişer yıllık dönemler halinde Konseyde yer alıyor. Bu 10 geçici üyenin de her yıl beşi yenileniyor.

Son güncelleme: 14:08 09.12.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı