• Turkhane Logo

BM uzmanlarından İsrail'e silah ambargosu çağrısı

Otuzu aşkın BM özel raportör ve uzmanının ortak bildirisinde, İsrail'e silah ambargosu uygulanması için çağrıda bulunuldu.

19:08 23 Şubat 2024 Cuma
BM uzmanlarından İsrail'e silah ambargosu çağrısı
Otuzu aşkın BM özel raportör ve uzmanının ortak bildirisinde, İsrail'e silah ambargosu uygulanması için çağrıda bulunuldu.

Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları, İsraile silah ve mühimmat sağlanmasıyla ilgili uyarıda bulundu.

Uzmanlar, geçmişteki vakalar göz önünde bulundurulduğunda söz konusu savaş materyallerinin Gazzede uluslararası hukuk ihlal edilerek kullanılmasının beklenebileceğini ve böyle bir risk bulunduğunda silah ihracatının yasaklandığını belirtti.
DW Türkçenin haberine göre İsrailin azımsanmayacak sayıda vakada insani savaş kanunlarını ihlal ettiğine dair yeterli kanıt bulunduğunu ifade eden 30u aşkın özel raportör ve uzmanın imzasının bulunduğu ortak bildiri, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından yayımlandı.
Ortak bildiride, 7 Ekim 2023teki saldırılar ve Gazze Şeridinden İsraile ayrım gözetmeksizin fırlatılan roketler nedeniyle Hamas ve bu örgütle bağlantılı gruplara silah ve istihbarat sağlanmasının da uluslararası hukuka göre yasak olduğu vurgulandı.
Devletlerin uluslararası insani hukukun ihlal edilmesini engellemek için ellerinden geleni yapmakla yükümlü olduğu ifade edilen bildiride, Gazze Şeridinde soykırım riskinin makul seviyede olduğuna hükmedilen 26 Ocak 2024 tarihli Uluslararası Adalet Divanı kararının da İsraile silah ambargosu uygulanması ihtiyacını kuvvetlendirdiği belirtildi.
BM uzmanlarının ortak bildirisinde Belçika, İtalya, İspanya, Hollanda ve Japon şirketi Itochunun İsraile silah sevkiyatını durdurduğu aktarıldı.
Ancak İsrailin en büyük askeri desteği ABD ile Almanyadan aldığı ve 7 Ekimden sonra bu ülkelerden sevkiyatların arttığı belirtilen bildiride, diğer silah ihracatçıları arasında Fransa, İngiltere, Kanada ve Avustralya sayıldı.
Hamas ve beraberindeki Filistinli grupların 7 Ekimde İsrailin güneyine düzenlediği saldırılarda, birçoğu sivil olmak üzere yaklaşık bin 200 kişi öldürülürken 240 civarında kişi de kaçırılmıştı. Gazze Sağlık Bakanlığına göre, İsrailin bu tarihten sonra Hamas kontrolündeki bu bölgeye düzenlediği hava saldırılarında ve kara operasyonunda ise şu ana kadar çoğu kadın ve çocuk, 29 bin 500ten fazla kişi öldürüldü.
Mossad Başkanı Pariste
Gazzedeki savaşa yönelik ateşkes görüşmelerinin yeniden başlamasına ilişkin girişimler kapsamında bugün bir İsrail heyeti Fransanın başkenti Parise gitti. İsrail dış istihbarat servisi Mossadın Başkanı David Barneanın liderliğindeki heyette iç istihbarat kurumu Şin Betin başında bulunan Ronen Bar da yer alıyor.
Hamas, Kasım ayındaki bir haftalık ateşkes sırasında 240 Filistinli mahkûma karşılık 100den fazla rehineyi serbest bırakmıştı. İsrail, Hamasın elinde şu an 136 rehine olduğunu tahmin ediyor. İsrail ordusu bu rehinelerden 31inin ölü olduğunun düşündüldüğünü açıklamıştı.
Mossad Başkanı Barnea geçen ay sonunda da Pariste ABDli ve Mısırlı mevkidaşlarının yanı sıra Katar Başbakanı ile yeni bir ateşkes anlaşmasına dair planları ele almıştı.
Söz konusu planın altı hafta sürecek bir ateşkes sırasında 200 ila 300 Filistinli mahkûma karşılık 35 ila 40 rehinenin serbest bırakılmasını öngördüğü belirtiliyordu.
Daha sonra Mısırda Hamas lideri İsmail Haniyenin de katılımıyla görüşmeler gerçekleştirildi. Filistinli militanlar, Haniyenin Perşembe akşamı Mısırın başkenti Kahireden ayrıldığını belirtti.
Henüz sonuç alınamayan ateşkes görüşmelerinde şu ana kadar özellikle İsrailin operasyonlarına son vermesi, yerlerinden edilen insanların evlerine geri dönebilmesi ve rehine-mahkûm takası konularına odaklanıldı.
Hamas, kalıcı bir ateşkes sağlanmasını ve İsrail askerlerinin Gazzeden çekilmesini istiyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise tuhaf olarak tanımladığı bu talepleri reddediyor.
Netanyahu, İsrail hükümetinin çatışmalara ara verilmesi fikrine açık olduğunu ancak mutlak zafer kazanana ve Haması tamamen ortadan kaldırana dek askeri baskıyı sürdüreceklerini belirtiyor. Netanyahu ayrıca, İsraile yönelik Hamas saldırılarına katılmış olan Filistinli mahkûmların serbest bırakılmasına karşı çıkıyor.

Son güncelleme: 19:08 23.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı