• Turkhane Logo

Bİnlerce kişi yolsuzluğa çanak tutan düzenlemeyi protesto etti

Slovakya'da Başbakan Robert Fico'nun

09:58 08 Şubat 2024 Perşembe
Bİnlerce kişi yolsuzluğa çanak tutan düzenlemeyi protesto etti
Slovakya'da Başbakan Robert Fico'nun

Slovakya Parlamentosu önünde toplanan binlerce kişi, popülist Başbakan Robert Ficonun yeni hükümetinin büyük suçlar ve yolsuzlukla ilgilenen özel savcılık makamını ortadan kaldırma planını protesto etti.

Miting, milletvekillerinin bu ve ceza kanununda yapılması önerilen diğer değişikliklerle ilgili tartışmaları tamamladığı sırada gerçekleşti.

Parlamentoda çoğunluğa sahip olan iktidar koalisyonu nihai oylamayı perşembe gününe erteledi.

Başbakanın partisiyle bağlantılı çok sayıda kişi yolsuzluk skandalları nedeniyle yargılanıyor.

Ficonun koalisyon hükümeti tarafından onaylanan plana göre, rüşvet, organize suçlar ve aşırıcılık gibi suçlar, 20 yıldır bu tür suçlarla ilgilenmeyen bölgesel ofislerdeki savcılar tarafından ele alınacak.

Avrupa Birliği kurumları, yolsuzluk cezalarının azaltılması ve zamanaşımı süresinin önemli ölçüde kısaltılmasını da içeren planlanan değişiklikleri yakından takip ediyor.

Orbanın izinden gidebilir
Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova, değişikliği veto etmeye ve iktidardaki üç partili koalisyonun vetosunu geçersiz kılması halinde anayasal itirazda bulunmaya hazır olduğunu söyledi. Muhalefet partileri de itiraz etmeyi planlıyor.
En güçlü muhalefet partisi olan liberal İlerici Slovakyanın lideri Michal Simecka kalabalığa seslenerek Sizden korktukları bir gerçek. Yarın her şeyin biteceğini umuyorlar ama bu sadece bir başlangıç. dedi.

Rusya yanlısı ve Amerikan karşıtı Fico, 30 Eylüldeki parlamento seçimlerini kazanmasının ardından geçen yıl dördüncü kez iktidara geldi.

Ficoyu eleştirenler Slovakyanın Batı yanlısı çizgisini terk ederek Başbakan Viktor Orban yönetimindeki Macaristanın izinden gidebileceğinden endişe ediyor.

Son güncelleme: 09:58 08.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı