• Turkhane Logo

Biden-Putin görüşmesi öncesinde yaptırım tehdidi

Biden ve Putin'in yapacakları kritik telefon görüşmesi öncesinde Washington-Moskava hattında tansiyon yüksek. Washington, Ukrayna'ya askeri bir müdahale durumunda Rusya'yı "sert" yaptırımlarla tehdit etti.

12:35 30 Aralık 2021 Perşembe
Biden-Putin görüşmesi öncesinde yaptırım tehdidi
Biden ve Putin'in yapacakları kritik telefon görüşmesi öncesinde Washington-Moskava hattında tansiyon yüksek. Washington, Ukrayna'ya askeri bir müdahale durumunda Rusya'yı "sert" yaptırımlarla tehdit etti.



ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Rusyanın Ukrayna sınırına asker konuşlandırması sonrası tırmanan gerginlikle ilgili bir telefon görüşmesi gerçekleştirecek. Görüşme öncesi gazetecilere bilgi veren bir Beyaz Saray yetkilisi, Bidenın Putine diplomatik çözüm önerisinde bulunacağını belirterek Rusyanın Ukraynaya askeri müdahalede bulunması durumunda sert yaptırımların söz konusu olacağını söyledi.

Üst düzey yetkili, Müttefiklerimizle Rus ekonomisine ve finans sistemine yönelik sert yaptırımlar uygulanması konusunda anlaştık. Bunlar, 2014 yılındakinden daha kapsamlı önlemler olacak şeklinde konuştu.


ABD ve müttefiklerinin Rusyaya karşı planladığı yaptırımlar arasında Rusyanın uluslararası ödeme sistemi Swiftten çıkarılması da bulunuyor. Böyle bir adımın Rusyanın enerji politikasına zarar vereceği tahmin ediliyor. ABD, Rusyanın 2014 yılında Kırımı ilhak etmesi ve Ukraynanın doğusundaki ayrılıkçıları desteklemeye başlamasının ardından da Rusyaya karşı yaptırım uygulamıştı.

Batının Rusyaya karşı askeri hazırlıkları

Rusyanın Ukraynada operasyon düzenleme ihtimaline karşı Avrupanın doğusundaki ülkelerde NATO varlığının artırılması ve yeteneklerinin de güçlendirilmesi planının hazır olduğunu ifade eden ABDli yetkili, Ukraynanın topraklarını korumak için desteğe ve olası bir Rus işgaline karşı tepki vermeye devam edeceklerini dile getirdi. Bidenın telefon görüşmesinde bölgedeki gerginliğin giderilmesi için diplomatik bir yol olduğunu açıkça dile getireceğini aktaran yetkili, bölgedeki gerginliğin azaltılmasının herkesin çıkarına olduğunu vurguladı.

Rusya ise Ukraynayı işgal etmeyi planladığı iddialarını geri çevirerek yükselen tansiyondan Ukraynayı sorumlu tutuyor. Putin geçen hafta yaptığı açıklamada güvenlik garantisinin sağlanması durumunda diplomatik çözüme hazır olduklarını söylemişti. Putin, NATOdan güçlü, güvenilir ve uzun vadeli güvenlik garantileri istediklerini belirterek İttifakın doğuya genişleme sürecinin durdurulmasını talep etmişti. Rusya, ABDyi doğu Avrupa ülkelerini NATOya dahil ederek ve eski Sovyet Cumhuriyetlerinde askeri üsler kurarak etki alanını genişletmeye çalışmakla suçluyor.

Biden ve Putin bugün TSİ 23.30da görüşecek. İki liderin 10 Ocakta da İsviçrenin Cenevre kentinde yüz yüze görüşmesi planlanıyor. NATOnun da 12 Ocakta Rus tarafıyla ayrı bir buluşması olacak.

Son güncelleme: 12:35 30.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı