• Turkhane Logo

Azerbaycan'dan Ermenistan'a ikili görüşme çağrısı

Azerbaycan Dağlık Karabağ savaşı sonrası barış müzakerelerinden Batı'yı dışlayarak Ermenistan'a en kısa sürede ikili görüşme çağrısı yaptı.

23:33 21 Kasım 2023 Salı
Azerbaycan'dan Ermenistan'a ikili görüşme çağrısı
Azerbaycan Dağlık Karabağ savaşı sonrası barış müzakerelerinden Batı'yı dışlayarak Ermenistan'a en kısa sürede ikili görüşme çağrısı yaptı.

DW Türkçede yer alan habere göre Azerbaycan, Dağlık Karabağ savaşı sonrasında Ermenistan ile yürütülen barış müzakerelerinde ABD, Fransa ve AB ile bir daha masaya oturmayacağı mesajı verirken Ermenistanı ikili görüşmeye çağırdı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Ermenistanın Azerbaycanın barış anlaşması taslağıyla ilgili önerilerine yanıt vermesinin neredeyse iki buçuk ay sürdüğü ve bunun süreci ciddi bir şekilde geciktirdiği belirtilerek Azerbaycan, barış anlaşmasını mümkün olduğunca çabuk bir şekilde sonuçlandırmak üzere Ermenistan ile ikili görüşmeler temelinde doğrudan görüşmelere hazırdır. İlişkilerinin geleceğine birlikte karar vermenin iki ülkenin kendilerine bağlı olduğuna inanıyoruz ifadelerine yer verildi.

Barış sürecini devam ettirmenin iki ülkenin sorumluluğunda olduğu vurgulanarak iki tarafın da kabul edeceği bir yerde ya da sınırda görüşme çağrısı yapıldı. Açıklamada, Ermeni tarafını yeni gereksiz gecikmelerden kaçınmaya davet ediyor ve müzakerelerin kısa süre içerisinde yeniden başlatılması için bu çağrıya olumlu yanıt vermesini umuyoruz denildi.

Azerbaycan son haftalarda ABD, AB ve Fransadan yetkililerin barış süreciyle ilgili yaptığı açıklamalara sert tepki göstermiş ve bu ülkeleri Ermenistanın tarafında yer almakla suçlamıştı.
Aliyevden Fransaya sert sözler

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de bugün başta Fransa olmak üzere Batılı ülkelere yönelik sert açıklamalarda bulundu. Aliyev, Baküde düzenlenen uluslararası bir konferansta dış politika danışmanı tarafından okunan yazılı mesajında, müzakerelerin Batının arabuluculuğuna gerek kalmadan ikili düzlemde gerçekleşmesi gerektiğini ifade etti.

Fransa’yı Ermenistan’ı silahlandırarak Kafkasya’da çatışmaları körüklemekle suçlayan Aliyev, Fransa bölgemizde yeni savaşların çıkmasına zemin hazırlayarak militarist bir politika izlemektedir ifadelerini kullandı. Aliyev Parisin ayrılıkçı eğilimleri ve ayrılıkçıları sadece eski ve mevcut kolonilerinde değil Güney Kafkasya’da da destekleyerek istikrarı engellediğini ve insanlığın sömürgecilik tarihindeki kanlı suçların büyük bölümünden Fransanın sorumlu olduğunu söyledi.
Hacıyev: Batının arabuluculuğuna ihtiyaç yok

Aliyevin danışmanı Hikmet Hacıyev de Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada Batının arabuluculuğuna ihtiyaç olmadan Ermenistan ile barış görüşmelerini ikili düzlemde gerçekleştirmek istediklerini ve hızlı bir çözüme ulaşabileceklerine inandığını belirtti.

Barış anlaşması nükleer fizik değil. İyi niyet varsa, barış anlaşmasının temel prensipleri üzerinde kısa süre içinde uzlaşı sağlanabilir diyen Hacıyev, Batının müzakerelere katılımı konusundaki soruyu ise Bizim, bölgemizde barışa ihtiyacımız var. Washington, Paris ya da Brükselde değil yanıtını verdi.

Azerbaycanın Eylül ayı ortasında başlattığı askeri harekât sonrasında 24 saat içinde ateşkes sağlanmış, Ermeni ayrılıkçı güçler silah bırakmayı kabul etmişti. Karabağda yaşayan 100 binden fazla Ermeni ise bölgeyi terk ederek Ermenistana kaçmıştı.
Batının arabuluculuk girişimleri

Geçtiğimiz dönemde AB ve ABD arabuluculuğunda Azerbaycan ve Ermenistanın katılımıyla yapılan görüşmelerden sonuç çıkmamıştı. Cumhurbaşkanı Aliyev, ABnin arabuluculuğunda İspanyanın Granada kentinde Ekim ayı başında planlanan müzakerelere, Türkiyenin davet edilmemesi üzerine katılmayı reddetmişti.

Bakü, 20 Kasımda Washingtonda dışişleri bakanları düzeyinde yapılması planlanan görüşmeleri de geçen Perşembe günü ABDnin taraflı tutumunu gerekçe göstererek iptal etmişti.

Son güncelleme: 23:33 21.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı