• Turkhane Logo

Ankara için süre azalıyor, İdlib'de örgütler çekilme haberlerini yalanladı

Suriye'nin İdlib bölgesi için Türkiye ve Rusya arasında Soçi Mutabakatı'nın bitmesine 15 gün kaldı. Bölgede konuşlu olan cihatçı örgütlerin bir kısmı, çekildiklerine dair haberleri yalanladı.

16:25 01 Ekim 2018 Pazartesi
Ankara için süre azalıyor, İdlib'de örgütler çekilme haberlerini yalanladı
Suriye'nin İdlib bölgesi için Türkiye ve Rusya arasında Soçi Mutabakatı'nın bitmesine 15 gün kaldı. Bölgede konuşlu olan cihatçı örgütlerin bir kısmı, çekildiklerine dair haberleri yalanladı.

15 Ekimde sona erecek mutabakat öncesinde; Türkiye yanlısı muhaliflerin kurduğu Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) ittifakı, mutabakatı memnuniyetle karşıladığını ancak henüz bölgeden ağır silahların çekilmediğini duyurdu.

UKC Sözcüsü Naci Mustafa, Fransız haber ajansı AFPye yaptığı açıklamada Herhangi bir bölgeden ya da cepheden ağır silahlarımızı çekmedik. Bu haberleri reddediyoruz, tamamen reddediyoruz dedi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, daha önce UKCyi oluşturan örgütlerden birinin Türk-Rus mutabakatı uyarınca bölgeden ağır silahlarını çekmeye başladığını duyurmuştu.


Gözlemevinden yapılan açıklamada, 8 bin 500 ila 10 bin üyesi bulunan Faylak el Rahman örgütünün silahsızlandırması öngörülen bölgedeki üç kasabada bulunan tanklar ve toplar da dahil ağır silahlarını çekmeye başladığı söylenmişti.

Faylak el Rahman Sözcüsü Sayf el Raad da AFPye yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

Soçide varılan mutabakata bağlılığımız sürmekle birlikte, silahlarımızın ve savaşçılarımızın konuşlandırılmasında herhangi bir değişiklik olmadı.

Yine UKCye üye örgütlerden Faylak el Şamın lideri Şeyh Ömer Huzeyfe de, Reuterse Silahsızlandırılmış bölgeden çekildiğimize dair haberler yalandır bilgisini verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde New Yorkta Reutersa verdiği mülakatta silahlı grupların silahtan arındırılmış bölgeden ayrılmaya başladığını söylemişti.

Erdoğan ile Rusya lideri Vladimir Putinin 17 Eylülde Soçide üzerinde uzlaştığı İdlib Mutabakatı ana hatlarıyla şöyleydi;

“İdlibin etrafında Suriye ordusu ile silahlı grupları ayıran 15-20 kilometrelik silahsızlandırılmış bir bölge oluşturulacak.

10 Ekime kadar tank, roketatar, top ve havan gibi ağır silahlar bu bölgeden çekilecek.

15 Ekime kadar tüm radikal terörist gruplar silahsızlandırılmış bölgeden uzaklaştırılacak.

2018in sonuna kadar M4 (Halep-Lazkiye) ve M5 (Halep-Hama) otoyollarının güvenliği sağlanıp trafiğe açılacak.”

Ancak gözlemciler mutabakatın uygulanmasını Ankara için oldukça zor olacağını vurguluyor.

Silahsızlandırılması öngörülen bölgenin çoğu El Kaidenin Suriye ayağının eski üyelerinin liderlik yaptığı İdlibdeki en güçlü grup olarak görülen Hayat Tahrir el Şam (HTŞ) örgütünün elinde.

HTŞ henüz Soçi Mutabakatıyla ilgili tutumunu açıklamadı, ancak örgütün bölgeden silah ya da militan çektiğine dair bir işaret yok. Ancak yine aynı bölgede varlık gösteren El Kaideye sadık militanlardan oluşan Hurras el Din (Dinin Koruyucuları) örgütü geçen hafta mutabakatı reddettiklerini duyurmuştu.

Cumartesi günü de daha önce ABDnin destek verdiği Ceyş el İzza örgütü anlaşmayı reddettiklerini açıkladı ve örgütün lideri Cemil el Salih AFPye yaptığı açıklamada Kurtarılmış (muhaliflerin elindeki) bölgeleri kemiren ve Beşar Esadı kurtaran bu uzlaşmayı reddediyoruz demişti.
 

Son güncelleme: 16:25 01.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı