• Turkhane Logo

"Almanya'da Türkiye'nin casusluk faaliyetleri arttı"

Almanya'da yabancı istihbarat servisleri için yapılan casusluk faaliyetleriyle ilgili açılan soruşturma sayısı arttı. Özellikle Türkiye adına yürütülen casusluk eylemlerinde artış olduğu öne sürüldü.

23:09 04 Ocak 2022 Salı
Almanya'da yabancı istihbarat servisleri için yapılan casusluk faaliyetleriyle ilgili açılan soruşturma sayısı arttı. Özellikle Türkiye adına yürütülen casusluk eylemlerinde artış olduğu öne sürüldü.


Almanyada Federal Başsavcılığın Almanyada yabancı istihbarat servislerinin faaliyetleriyle ilgili olarak açtığı soruşturmaların sayısı 2021de bir önceki yıla kıyasla artış gösterdi.

 Welt gazetesinde Alman hükümetinin Sol Partinin soru önergesine verdiği yanıta dayandırılan haberde, özellikle Türkiye adına yapılan casusluk faaliyetlerinde artış olduğu önü sürüldü.


Gazetenin haberinde, Başsavcılığın 2020 yılında 14 soruşturma açarken 2021de yabancı casusluk eylemlerine ilişkin 22 soruşturma başlattığı belirtildi. Son iki yıl içinde açılan soruşturmalardan 10unun Türkiyenin gizli servisi Milli İstihbarat Teşkilatıyla (MİT) bağlantılı olduğuna işaret eden Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen, soruşturmalardan 4ünün 2020de, 6sının da 2021de açıldığını söyledi.

DAĞDELEN: ANKARAYA DAHA FAZLA BASKI UYGULANMALI 

DW Türkçedeki habere göre, geçen yılki soruşturmalardan ikisinin takipsizlikle sonuçlandığını ve yürütülen soruşturmalarla ilgili şimdiye kadar bir dava açılmadığını da kaydeden Dağdelen, Alman hükümetini bu konuda eylemsizlikle suçladı. Federal hükümetin Erdoğanın Almanyadaki ağını çökertmekle bir ilgisinin olmadığı açık diyen Dağdelen, yeni Alman hükümetinden Ankaraya daha fazla baskı uygulamasını istedi.

Almanyada özellikle 2016 yılındaki darbe girişiminin ardından Türkiye kaynaklı casusluk faaliyetlerinde artış olduğu öne sürüldü.

Almanyada son olarak geçen ekim ayında 40 yaşındaki bir kişi Türkiye adına casusluk yaptığı iddiasıyla Düsseldorfta lüks bir otelde gözaltına alınmıştı. Söz konusu kişinin odasında mermi ve bir isim listesi ele geçirilmiş, savcılık zanlının banka hesabında da şüpheli para trafiği olduğunu kaydetmişti.

Alman hükümetinin verdiği bilgilere göre 15 Aralık itibariyle Türkiyede de 54 Alman vatandaşı cezaevinde. 2020 yılında Türkiyede cezaevinde bulunan Almanların sayısı 64tü.

Son güncelleme: 23:09 04.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı