• Turkhane Logo

Almanya ile Çin arasında "diktatör" polemiği

Alman Dışişleri Bakanı Baerbock'un Çin Devlet Başkanı Şi'yi

08:34 19 Eylül 2023 Salı
Almanya ile Çin arasında
Alman Dışişleri Bakanı Baerbock'un Çin Devlet Başkanı Şi'yi

Pekin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinpingi diktatör olarak nitelendiren Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbocka sert tepki gösterdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Baerbockun katıldığı bir televizyon programında Çin Devlet Başkanı Şi hakkında sarf ettiği sözleri kınadıklarını duyurdu.

Baerbockun Şiyi diktatör olarak nitelendirmesini son derece saçma sözleriyle değerlendiren ve bundan duyulan derin memnuniyetsizliği ifade eden sözcü, bunun aynı zamanda Çinin siyasi onurunun ağır bir ihlali ve çok açık bir siyasi provokasyon olduğunu kaydetti.

Alman Büyükelçi bakanlığa çağrıldı
Diplomatik kaynaklarının verdiği bilgilere göre Çin, bu açıklama öncesinde diplomatik girişim yoluyla da Berline tepkisini iletti.
Çin Dışişleri Bakanlığının pazar günü Almanyanın Pekin Büyükelçisi Patricia Floru bakanlığa çağırarak, Baerbockun diktatör benzetmesini kınadığı belirtildi.

Baerbock not ettim demekle yetindi
Yeşiller Partili Bakan Baerbockun Çinden gelen açıklamalara yanıtı kısa oldu. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısı nedeniyle New Yorkta bulunan Baerbock, Pekinin tepkisi için Not ettim demekle yetindi.

Alman Bakan Baerbock, 14 Eylülde Amerikan televizyonu Fox Newse verdiği bir söyleşide, Rusyanın Ukrayna savaşı ve Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkındaki görüşlerini aktarmış, Şayet Putin bu savaşı kazanacak olursa bu Şi gibi, Çin Devlet Başkanı gibi, dünyadaki diğer diktatörlere nasıl bir sinyal verir? demişti.

Baerbock bu sözlerinin hemen ardından, Bu nedenle Ukrayna bu savaşı kazanmak zorunda. Özgürlük ve demokrasi kazanmalı sözlerini kaydetmişti.

Son güncelleme: 08:34 19.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı