• Turkhane Logo

Almanlar Ukrayna'yı savaştan sonra NATO'da görmek istiyor

Almanya'da yapılan ankete göre, halkın önemli bir bölümü Ukrayna'nın savaş bittikten sonra NATO'ya katılması gerektiğini düşünüyor.

21:26 08 Temmuz 2023 Cumartesi
Almanlar Ukrayna'yı savaştan sonra NATO'da görmek istiyor
Almanya'da yapılan ankete göre, halkın önemli bir bölümü Ukrayna'nın savaş bittikten sonra NATO'ya katılması gerektiğini düşünüyor.

DWde yer alan habere göre Almanyada yapılan bir anket, halkın büyük bölümünün Ukraynanın NATOya katılmasından yana olduğunu, ancak bu düşüncedeki Almanların çoğunun bunun savaş bittikten sonra gerçekleşmesini istediğini ortaya koydu.

Kamuoyu araştırma kurumu YouGov tarafından dpa haber ajansı için yapılan araştırmaya katılanların yüzde 42si, Ukraynanın NATOya savaş bittikten sonra katılmasından yana olduğunu söyledi.

Katılımcıların yüzde 13ü, Ukraynanın bir an önce NATO üyesi olması gerektiğini belirtti. Ankete katılan yüzde 29u ise Ukraynanın NATOya katılmasına tamamen karşı olduğunu ifade etti.

NATO antlaşması, ittifak üyelerinden biri saldırıya uğradığında diğer üyelerin askeri yardımda bulunmasını zorunlu kılıyor. Ukraynanın Rusya ile savaş hâlindeyken NATOya katılması, antlaşmanın söz konusu maddesinin devreye girmesi anlamına gelecek.

Ankete katılanların yüzde 58i Rusya ve Ukraynanın derhal barış görüşmelerine başlamasından yana olduğunu ifade ederken yüzde 26sı buna karşı olduğunu söyledi. Yüzde 16lık kesimse yanıt vermedi.

Söz konusu anket, 30 Haziran ve 4 Temmuz tarihleri arasında 2 bin 116 kişiyle görüşülerek gerçekleştirildi.
Gözler Vilniusta

NATO üyesi 31 ülkenin devlet ve hükümet başkanları Salı günü Litvanyanın başkenti Vilniusta yıllık toplantı için bir araya gelecek. Zirvenin ana gündem maddelerinin başında Ukraynanın olası NATO üyeliği geliyor. Vilniustaki zirveye, NATO üyeliği için Batılı ülkelere baskısını sürdüren Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de katılacak.

Litvanya ve Polonya gibi NATO üyeleri, savaşın bitmesinin ardından Ukraynanın hemen ittifaka kabul edilmesinden yana.

Ancak aralarında Almanyanın da bulunduğu ülkeler, böyle vaatlerde bulunulmasına sıcak bakmıyor. Bu ülkeler özellikle de NATO üyeliğinin koşulların yerine getirilmesine bağlı olmaya devam etmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ukrayna uzun yıllardır ülkedeki yolsuzluk iddiaları nedeniyle eleştiriliyor.

Son güncelleme: 21:26 08.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı