• Turkhane Logo

AB'ye Gazze çağrısı: 'İsrail ile ilişkilerini askıya almalı'

Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü, Avrupa Birliği'nin Gazze Şeridi'nde soykırım boyutuna ulaşan savaş suçlarına karşı caydırıcı olmak için İsrail ile ticari ve kurumsal ilişkilerini askıya alması gerektiğini söyledi.

22:10 10 Nisan 2024 Çarşamba
AB'ye Gazze çağrısı: 'İsrail ile ilişkilerini askıya almalı'
Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü, Avrupa Birliği'nin Gazze Şeridi'nde soykırım boyutuna ulaşan savaş suçlarına karşı caydırıcı olmak için İsrail ile ticari ve kurumsal ilişkilerini askıya alması gerektiğini söyledi.

Euronewste yer alan habere göre Kısa süre önce Gazzede soykırım suçu eşiğinin aşıldığı sonucuna varan Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, Euronewse verdiği demeçte Avrupa Birliğinin İsraille imzaladığı ortaklık anlaşmasını askıya alma yükümlülüğü olduğunu söyledi.

Albanese, İsrailin Gazzeye yönelik saldırılarıyla anlaşmanın insan haklarına ilişkin hükümlerini ihlal ettiğine vurgu yaptı.

İsrail her zamanki gibi ticaret yapmaya devam etmek için siyasi, mali ve ekonomik araçlara sahip. Davranışlarını değiştirmesi için hiçbir yaptırım yok. şeklinde konuşan Filistin Özel Raportörü, sözlerini şöyle sürdürdü:

Avrupa İsrailin başlıca ticaret ortağı ve İsrailin toplam ticaretinin yüzde 30unu oluşturuyor. Dolayısıyla büyük bir güce sahip ve bu gücü kullanmalı. Nihayetinde bu bir seçenek değil, bir zorunluluk çünkü ortaklık anlaşmasının 2. Maddesi insan hakları ihlalleri durumunda anlaşmanın askıya alınmasını öngörüyor.

İrlanda ve İspanya liderlerinin Avrupa Komisyonunu AB-İsrail Ortaklık Anlaşmasını askıya almaya çağıran son girişimi, bloğun İsrail ile dayanışması yanlısı diğer üyeleri tarafından dirençle karşılandı.

Anlaşmanın askıya alınması için ABye üye ülkelerin tamamının oy birliği gerekiyor. Ancak blok liderleri, İsrail ve Gazzeye ilişkin ortak bir tutum oluşturmada sorun yaşadı.

Siyasilerle ateşkes isteyen toplum arasında kopukluk var

Albanese, ABnin İsrailden hesap sormak için elindeki tedbirleri kullanma konusundaki isteksizliğinin İsraili cezasız bıraktığını ve Avrupanın siyasi liderleri ile Gazze için ısrarla ateşkes çağrısında bulunan Avrupa toplumu arasındaki kopukluğu gözler önüne serdiğini ifade etti.

BM Raportörü ayrıca, AB liderlerinin İsraile karşı diplomatik olarak tanınmasının iptali ve hükümet yetkililerine yönelik yaptırımlar da dahil olmak üzere, daha somut karşı tedbirler alması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ticari ilişkilerin resmi olarak askıya alınmasının AB üye devletlerinin ulusal yargı yetkileri altında kayıtlı özel şirketleri de kapsaması gerektiğini belirtti.

Albanese, AB-İsrail Ortaklık Anlaşmasının askıya alınması için gerekli koşulların 7 Ekimden önce zaten mevcut olduğunu ve İsrailin yerleşim yerleri kurma konusundaki uzun geçmişi ve işgal altındaki Filistin topraklarının sürekli olarak ilhakı göz önüne alındığında, Gazzede savaşın tetiklenmesinin halihazırda bir savaş suçu olduğunu söyledi.

Albanesein İsraili soykırıma yasal kılıf uydurmak için canlı kalkan ve ikincil zarar gibi kavramlarla uluslararası hukuk dilini altüst etmekle de suçlayan raporu, İsrail tarafından şiddetle reddedilmişti.

İsrailli askeri şirketlere sağlanan AB fonlarının incelenmesi çağrısı

Avrupa Parlamentosunda Albanese ile birlikte konuşan ve Parlamentonun Filistin ile ilişkilerden sorumlu delegasyonuna başkanlık eden sol gruptan İspanyol Parlamenter Manu Pineda ise AByi, İsrail ordusunun operasyonlarını yürütmesine olanak sağlayan askeri girişimleri finanse ettiği iddiasıyla eleştirdi.

İsrail ordusuna teknoloji sağlayan insansız hava aracı üreticilerinin ABnin Horizon Europe projesinden fon aldığını, bu iddianın kısa süre önce iki bağımsız gözlemci Statewatch ve Informationsstelle Militarisierung (IMI) tarafından yapılan bir analizde de doğrulandığını söyledi.

Gözlemciler mart ayında yaptıkları analizde, ABnin askeri ve savunma projelerine fon sağlamasının yasak olmasına rağmen, İsrailli askeri şirketler ve kurumlar, son yıllarda insansız hava araçlarının geliştirilmesi için milyonlarca euro aldı. ifadelerini kullanmıştı.

AP üyesi Pinedaya göre, fonlarının İsrailin saldırılarına katkıda bulunmasını önleyemediği için ABnin elleri kana bulandı.

Pineda, ABnin hâlâ İsraile, savaşta kullanılan ve Gazze Şeridindeki Filistinli çocukların başlarına düşen silahları alıp satması utanç verici. dedi.

Son güncelleme: 22:10 10.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı